Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 01

Kol sporto pasaulis skiria sankcijas, krepšinio lopšyje – tyla

Futbolo, čiuožimo, dziudo, ledo ritulio, beisbolo federacijos, net Tarptautinis olimpinis komitetas ir daugelis kitų jau ėmėsi veiksmų po Rusijos sukelto karo nepriklausomoje Ukrainoje. Suspendavimai, sankcijos, išmetimai iš turnyrų, čempionatų organizatorių statuso atėmimas bei kitos priemonės buvo priimtos įvairiose sporto šakose. Bet pasaulio krepšinio valdžia dar tyli.
„Eurobasket 2022“ trofėjus
„Eurobasket 2022“ trofėjus / nuotr. FIBA

Praėjusios savaitės ketvirtadienis žymėjo momentą, nuo kurio pasaulis tapo kitoks. Rusija įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo žiaurų nepriklausomos šalies puolimą.

Ketvirtadienį Permėje kaip tik viešėjo Nyderlandų krepšinio rinktinė. Ji rengėsi žaisti 2023-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynes šalyje, kuri jau pradėjo atakuoti Ukrainos miestus. Pasirodę pranešimai apie karą supurtė ir olandus, kurie nepanoro žengti į aikštę, tačiau galiausiai buvo paraginti FIBA žaisti ir pralaimėjo rungtynes.

„Nusprendėme nekelti problemų žaidėjų saugumui ir žaisti rungtynes, kurių žaisti nenorėjome“, – rašė Nyderlandų asociacija, netrukus pabrėždama saugumą dar kartą.

„Kiek turiu informacijos, Rusijoje vakar žaidė olandai, nes FIBA jiems (olandams) pagrasino sankcijomis“, – penktadienį Tuzloje kalbėjo Kazys Maksvytis, treniravęs Permės komandą ir ją galiausiai palikęs dėl Rusijos karinių veiksmų.

Permėje mačas įvyko, bet Nyderlandų rinktinės klausimai nesibaigė – jie jau sekmadienį namuose turėjo priimti Rusiją.

Pranešime žiniasklaidai Nyderlandų krepšinio vadovai pranešė atšaukiantys rungtynes, tačiau be FIBA pritarimo – iš tarptautinės organizacijos palaiminimas tada dar net nebuvo gautas.

nuotr. FIBA/Nyderlandų krepšinio komanda
nuotr. FIBA/Nyderlandų krepšinio komanda

Kitas FIBA poziciją iliustruojantis pavyzdys – Ispanijos ir Ukrainos rungtynės. Jos taip pat vyko ketvirtadienį, o internete ėmė keliauti vaizdai, kuriuose ispanai Kordobos miesto arenoje plojimais pasitinka ukrainiečius, komandos rodo vienybę.

Bet jokiame FIBA sklaidos kanale šių vaizdų nepamatysite.

Kol kas oficialiame FIBA puslapyje galima rasti dvi naujienas, susijusias su karu Ukrainoje. Abiejose skelbiama apie nukeltas rungtynes, o argumentuojama itin aptakiai.

„Sprendimas paremtas dabartinės saugumo situacijos vertinimu. FIBA atidžiai stebi saugumo situaciją Europoje, o žaidėjų ir kitų asmenų saugumas išlieka FIBA pagrindiniu rūpesčiu“, – pranešimuose rašė FIBA.

15min ketvirtadienį, pirmadienį ir antradienį rašė laiškus į FIBA būstinę, tačiau nesulaukė visiškai jokio atsakymo į nė vieną pateiktą klausimą.

Tiesa, 15min šaltiniai praneša, jog FIBA galiausiai pabudo ir neutralų statusą greitai gali keisti realūs veiksmai. Oficialios informacijos tikimasi artimiausiomis dienomis.

Priminsime, kad nuo 2018-ųjų FIBA generalinio sekretoriaus pareigas eina graikas Andreas Zagklis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius