-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 25

Rusijos teismas atmetė kalėti nuteistos JAV krepšinio žvaigždės B.Griner apeliaciją

Rusijos teismas antradienį atmetė JAV krepšinio žvaigždės Brittney Griner apeliaciją ir prašymą sutrumpinti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl su narkotikais susijusių kaltinimų.
Brittney Griner
Brittney Griner / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Krepšinis

Netoli Maskvos esančio Krasnogorsko teismas nusprendė palikti „nepakeistą“ rugpjūčio mėnesio nuosprendį B. Griner byloje, bet pažymėjo, kad kiekviena diena, kurią sportininkė praleido už grotų nuo suėmimo vasario mėnesį, bus įskaičiuota kaip pusantros bausmės dienos.

B. Griner prašė Rusijos teismo sušvelninti jos „traumuojančią“ devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

„Labai tikiuosi, kad teismas pakoreguos šį nuosprendį, nes tai labai labai traumuoja ir kelia didelį stresą“, – nuotoliu į teismą kreipėsi B. Griner.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

Dukart olimpinio krepšinio aukso laimėtoja ir moterų lygos WNBA čempionė vasarį buvo sulaikyta Maskvos oro uoste už tai, kad jos bagaže buvo rasta kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

Rugpjūčio pradžioje Rusijos teismas pripažino Finikso krepšinio klube „Mercury“ žaidžiančią, bet ne sezono metu žaisti už profesionalią Jekaterinburgo krepšinio komandą atvykusią 32-ejų krepšininkę kalta dėl narkotikų kontrabandos ir jai skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

B. Griner pripažino savo kaltę, tačiau teigė neketinusi Rusijoje vartoti draudžiamų medžiagų.

Krepšininkės advokatai pateikė teismui gydytojų parodymus, kad kanapės jai buvo paskirtos kaip vaistas nuo skausmo. Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

Byla JAV krepšinio žvaigždei buvo iškelta tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Vašingtono dėl Rusijos agresijos Ukrainoje.

Kreipdamasi į teismą, B. Griner kalbėjo lėtai, kad jos žodžius galėtų išversti į rusų kalbą. Ji prašė apeliacinio teismo, kad šis sušvelnintų jai bausmę, nes rastas medžiagų su kanapių aliejumi kiekis „vos viršijo leidžiamąjį turėti“.

„Nesuprantu pirmojo teismo sprendimo skirti vienais metais trumpesnę nei maksimali bausmę, kai čia praleidau beveik aštuonis mėnesius, o žmonės, kurie įvykdė sunkesnius nusikaltimus, gavo trumpesnę bausmę nei man skirtoji“, – teigė B. Griner.

„Taigi aš tiesiog prašau, kad teismas.....iš naujo įvertintų mano bausmę“, – pridūrė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad JAV krepšinio žvaigždei Rusijoje surengtas fiktyvus teismas.

„Esame informuoti apie naujienas iš Rusijos, kad Brittney Griner ir toliau bus neteisėtai sulaikyta netoleruotinomis aplinkybėmis po šiandieninio dar vieno fiktyvaus teismo proceso“, – sakoma Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano (Džeiko Salivano) pareiškime.

J. Sullivanas teigė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) mano, jog B. Griner privalo būti „nedelsiant paleista“, ir kad Maskvai žinoma, jog JAV vyriausybė yra „pasirengusi imtis ypatingų priemonių ir priimti sunkius sprendimus, kad amerikiečiai grįžtų namo“.

B. Griner advokatai teigė esantys nusivylę antradienio sprendimu, nes jis prieštarauja įprastai teisinei praktikai.

„Kitiems kaltinamiesiems panašiose baudžiamosiose bylose skiriamos bausmės – lygtinė bausmė arba laisvės atėmimo bausmė, neviršijanti šešerių metų“, – sakoma Marijos Blagovolinos ir Aleksandro Boikovo pareiškime.

„Taigi Brittney Griner išlieka viena griežčiausiai nubaustų kaltinamųjų Rusijoje“, – teigė jie.

„Scanpix“/AP nuotr./Brittney Griner teisme
„Scanpix“/AP nuotr./Brittney Griner teisme

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre anksčiau šį mėnesį apeliacinio skundo nagrinėjimą pavadino „dar vienu fiktyviu teismo procesu“ ir teigė, kad B. Griner turėtų būti nedelsiant paleista.

Rugpjūtį Maskva pareiškė esanti pasiruošusi su JAV aptarti kalinių apsikeitimą, tačiau nuo to laiko jokių akivaizdžių pokyčių neįvyko.

Kaip pranešama, B. Griner ir kitas Rusijoje įkalintas amerikietis Paulas Whelanas, buvęs JAV jūrų pėstininkas, suimtas 2018 metų gruodį ir kaltinamas šnipinėjimu, galėtų būti iškeisti į rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą, 2012-aisiais nuteistą 25 metus kalėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius