Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 06

Vaikystės svajones išpildę prancūzai nori trečią kartą patiesti JAV: „Kodėl gi ne?“

Prancūzijos krepšininkai dramatiškai išsigelbėjo Tokijo olimpinių žaidynių pusfinalyje prieš Slovėniją, bet užsitikrinę mažiausiai sidabro medalį jie sustoti nežada. „Tikimės trečią kartą iš eilės laimėti prieš amerikiečius“, – be didelių dvejonių iš karto po pusfinalio pareiškė vienas jo herojų Timothe Luwawu-Cabarrot.
Thomasas Heurtelis ir Guerschonas Yabusele
Thomasas Heurtelis ir Guerschonas Yabusele / „Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos krepšinis šios akimirkos laukė 21 metus.

Dar 2000-aisiais Sidnėjuje, kai pirmaisiais smuikais Prancūzijos rinktinėje griežė Antoine'as Rigaudeau, Laurent'as Sciarra ir Cyrilas Julianas, prancūzai žaidė olimpinių žaidynių finale, kuriame garbingai priešinosi, bet pralaimėjo tuo metu dar nenugalimųjų mitą išlaikiusiems amerikiečiams (75:85).

Per daugiau nei du dešimtmečius prancūzai turėjo daug ryškių asmenybių ir pasiekė daug skambių pergalių, laimėdami visų spalvų Europos čempionatų medalius ir du pasaulio pirmenybių bronzos medalių komplektus, bet net ir ryškiausiai Prancūzijos žvaigždei – Tony Parkeriui – sugrąžinti šalies ant olimpinių prizininkų pakylos nepavyko.

Iki Tokijo. Vienintele dar nepralaimėjusia komanda Japonijos sostinėje liekantys prancūzai ketvirtadienį po lemiamo Nicolas Batumo bloko palaužė Slovėniją 90:89 ir žengė į finalą, kuriame vėl susitiks su amerikiečiais.

„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšininkų triumfas
„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšininkų triumfas

„Žaisti olimpiniame finale prieš JAV rinktinę yra mano vaikystės svajonė, – po laimėto pusfinalio kalbėjo prancūzų strategas Vincent'as Collet. – Tai bus svarbiausios mano, kaip trenerio, karjeros rungtynės, tikiu, kad svarbiausios jos bus ir žaidėjams. Manau, kad būti olimpiniame finale yra svarbiau negu tapti Europos čempionais, ką mes padarėme 2013 m. Sportininkų karjerose olimpines žaidynės yra ypatingas įvykis, o žaisti finale prieš amerikiečius yra išsipildžiusi vaikystės svajonė.“

Būti olimpiniame finale yra svarbiau negu tapti Europos čempionais.

Įdomu tai, kad prancūzai finale grumsis prieš tą pačią komandą, su kuria žaidė ir pirmajame turnyro mače.

Liepos 25-ąją Saitamos arenoje prancūzai šokiravo krepšinio pasaulį įrašydami JAV rinktinei pirmąjį pralaimėjimą olimpinėse žaidynėse nuo 2004 metų – 82:76.

nuotr. FIBA/Prancūzija – JAV
nuotr. FIBA/Prancūzija – JAV

V.Collet atskleidė po rungtynių prasitaręs tiesioginiam oponentui iš varžovų komandos, kad tikisi jį sutikti ir finale.

„Kai buvau mažas vaikas ir pradėjau žaisti krepšinį būtent apie tai ir svajojau. Tiesą sakant, po mūsų rungtynių grupių etape JAV rinktinės treneriui Greggui Popovichiui pasakiau, kad svajoju su juo susitikti finale. Dabar tai ir nutiko“, – pasakojo 58-erių prancūzas.

„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier ir Vincent'as Collet
„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier ir Vincent'as Collet

Nors jau nugalėjo amerikiečius Tokijuje, V.Collet išlieka realistu ir tikina, jog JAV krepšininkai yra pajėgesni už jo auklėtinius.

Tačiau prancūzų svajonių tai neužgožia.

„Akivaizdu, kad jie sieks keršto, – sakė Prancūzijos vyr. treneris. – Net ir nugalėję juos mes negalvojome, kad esame geresnė komanda. Žaidėme labai gerai, bet neturėjome jokių garantijų, kad žengsime iki pat galo. Rungtynes pasitiksime su ambicijomis, bet turėsime rasti kitų būdų, kaip laimėti. Turime likti susikaupę ir tikėti tuo, ką darome, nes tik tokiu būdu galėsime išspausti iš savęs viską.

Ši komanda yra susikaupusi, disciplinuota, imli ir ji nusipelnė to, ką pasiekė. Išgyvename puikias emocijas, bet nenorime čia ir sustoti. Norėčiau, kad šeštadienį sužaistume puikų mačą ir tai įprasmintų viską, ką ši komanda nuveikė. Jei laimėtume auksą, tai šį ir taip Prancūzijos krepšiniui istorinį finalą paverstų legendiniu.“

Išgyvename puikias emocijas, bet nenorime čia ir sustoti.

Beje, prancūzai šiuo metu gali pasigirti net ne vienos, o dviejų pergalių serija prieš amerikiečius – juos V.Collet komanda įveikė ir 2019 m. pasaulio čempionato ketvirtfinalyje (89:79).

Nors pagreitį Tokijuje įgavusi JAV rinktinė bus laikoma ryškia finalo favorite, jau dukart amerikiečių skalpą nuėmę prancūzai tiki savo galimybėmis tą pakartoti ir trečiąkart.

„Kodėl gi ne? – po pusfinalio paklaustas, ar Prancūzija gali įveikti JAV, klausimu sureagavo prancūzų puolėjas Guerschonas Yabusele. – Nugalėjome juos jau dukart – čia ir pasaulio čempionate. Žinome, kad jie stengsis revanšuotis, žaisti kietai, bet manau, kad turime likti susifokusavę, laikytis žaidybinio plano ir būti pasiruošę.“

JAV ir Prancūzijos mūšis dėl aukso prasidės šeštadienį 5.30 val. ryto Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius