Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 04

A.Sekmokas: kuriama Ignalinos AE uždarymo agentūra (atnaujinta 20.49 val.)

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, kad bus kuriama Ignalinos AE uždarymo agentūra, kuri vykdys visus gruodžio pabaigoje galutinai sustabdytos atominės jėgainės uždarymo darbus.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Arvydas Sekmokas

„Kita sritis – valdymas ir ekonominiai dalykai ženkliai šlubavo, kadangi čia pinigai, kita valdymo kultūra, ne ta, kuri buvo suformuota elektrinę statant. Iš tikro tuos dalykus mes pasiryžę peržiūrėti, pora naujų žmonių dirba, kuriems pavaldus visas atominės elektrinės kolektyvas, kurie prižiūri visus procesus ir bus kuriama Ignalinos AE uždarymo agentūra, kuri ir visus darbus vykdys“, – Lietuvos radijui pirmadienį sakė A.Sekmokas.

Anot jo, visi darbai, susiję su IAE išardymu, bus griežtai reglamentuoti, Atominės energetikos saugos inspekcijos licencijuojami ir prižiūrimi, o Energetikos ministerija labai sustiprins šių procesų kontrolę, kuri iki šiol buvo nepakankama.

„Uždarymo ir ardymo darbai bus tęsiami, laikantis visų techninių ir saugumo reikalavimų. Tai gana ilgas procesas, ir pirma, ką mes darysime, per 2010 metus vėl peržiūrėsime ir patikrinsime visus planus, kurie ne visada buvo vykdomi ir pamatuotai sudaromi – norime sudaryti pačius efektyviausius planus, kad jie kuo mažiau kainuotų ir Lietuvai, ir Europos Sąjungai. Jie bus patikslinti, o pats procesas gali turkti nuo 20 iki 30 metų, priklausomai nuo to, kaip greitai bus įsisavinamos tos lėšos“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Daugiau nei ketvirtį amžiaus veikusi Ignalinos atominė elektrinė gruodžio 31 dieną, likus valandai iki Naujųjų metų, galutinai nustojo veikusi.

Artimiausius 10 metų elektrinės išvaizda iš išorės nesikeis – pirmiausia bus šalinamos ir saugiai sandėliuojamos radioaktyvios atliekos iš elektrinės vidaus, išmontuojama ir parduodama kaip metalo laužas neužteršta įranga. Tik apie 2020 metus prasidės elektrinės pastatų išmontavimas.

Stojimo į Europos Sąjungą sutartyje įsipareigojusi uždaryti elektrinę, Lietuva iš ES jos patikimumo didinimui ir uždarymo projektams gavo iš viso 4,7 mlrd. litų.

Skaičiuojama, kad elektrinės išmontavimo ir pavojingų atliekų laidojimo darbai užtruks dar apie 25–30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius