Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 07

Antrąją karo fazę Vladimiras Putinas bandys užbaigti iki gegužės 9-osios

Vladimiro Putino valdymo laikais gegužės 9-ąją minima Pergalės diena švenčiama itin pompastiškai – Maskvos Raudonojoje aikštėje žygiuoja tūkstančiai karių, pristatoma naujausia technika ir stiprinamos revanšistinės viltys. 15min kalbintų ekspertų teigimu, šiemet Pergalės dienai V.Putinas taip pat yra suteikęs papildomą svorį – tądien jis nori ir turi pristatyti bent kažkokią pergalės prieš Ukrainą versiją. Rusija visas pajėgas šiuo metu permetinėja į Rytų Ukrainą, o artimiausiomis savaitėmis turėtume stebėti suintensyvėjusį jos puolimą.
Pergalės dienos minėjimas Maskvoje
Pergalės dienos minėjimas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sugriuvę planai

Vasario 24 dieną Rusija pradėjo plataus masto puolimą, neapimantį tik Vakarų Ukrainos. Agresoriaus pajėgos tikėjosi greitos pergalės, tačiau šios viltys žlugo dėl prasto rusų planavimo ir tvirto ukrainiečių pasipriešinimo.

Kovo pabaigoje, praėjus mėnesiui ir penkioms dienoms nuo karo prieš Ukrainą pradžios, Rusija paskelbė stabdanti puolimą Kyjivo ir Černihivo srityse.

Nors Rusija teigia, kad toks sprendimas buvo geros valios ženklas, siekiant taikaus sprendimo tūkstančius gyvybių jau nusinešusiame kare, tačiau, daugelio ekspertų vertinimu, iš tiesų agresoriaus pajėgos nesugebėjo įgyvendinti savo tikslų, atsimušė ir susikruvino kaktą į aršią bei drausmingą ukrainiečių gynybą, todėl buvo priverstos atsitraukti, kad nebūtų apsuptos ir ilgainiui sunaikintos.

Žemėlapis: Ukrainos kontratakos šalies šiaurėje
Žemėlapis: Ukrainos kontratakos šalies šiaurėje

Paskutiniąsias kovo dienas galima laikyti pirmosios karo fazės pabaigos pradžia – netrukus Rusijos pajėgos pradėjo trauktis ne tik iš sostinės apylinkių ir Černihivo, tačiau ir iš Sumų, gerokai sumažėjo spaudimas Charkivui.

Jeigu pirmosiomis karo dienomis buvo kalbama apie penkias operacines puolimo kryptis, tai nuo balandžio pradžios, ko gero, jų beliko trys ar tik dvi. Nepaisant Rusijos teiginių, kad toks planas buvo nuo pat pradžių, akivaizdu, kad savo tikslų agresoriaus kariams ir karo planuotojams nepavyko pasiekti.

Tiek pati Rusija, tiek Ukrainos Generalinis štabas, Vakarų kariuomenių bei žvalgybos pareigūnai ir analitikai sutaria – tikslas, kurio agresorius sieks dabar, yra kuklesnis. Tai – Donecko ir Luhansko „respublikų“ praplėtimas iki jų regionų administracinių ribų, sausumos koridoriaus į Krymą užtikrinimas bei tai, ką dar šiose kyptyse galėtų pavykti užimti, pasinaudojus sėkme mūšio lauke.

Tai – bene vienintelė likusi galimybė Vladimirui Putinui pademonstruoti tai, ką jis galėtų pateikti kaip pergalę. Įvairių šaltinių teigimu, Rusijos prezidentas pergalės demonstracijos sieks visomis išgalėmis, nes artėja gegužės 9-oji – Rusijos fanatiškai ir iškilmingai švenčiama Pergalės diena.

Įprastai pergalės prieš nacistinę Vokietiją proga Raudonąja aikšte žygiuoja tūkstančiai karių ir šimtai vienetų geriausios, net ir nebūtinai veikiančios, technikos. Karo su Ukraina kontekste toks paradas įgauna ir dar didesnę prasmę, ypač – turint omenyje prieš agresiją deklaruotą „denacifikacijos“ tikslą.

Pajėgų pergrupavimas ir Donbaso puolimas

Intensyvinti Rytų Ukrainos puolimą Rusija jau pradėjo, tačiau tikrieji šio puolimo mastai išaiškės tik artimiausiomis savaitėmis, perdislokavus ir pergrupavus mūšiuose jau nukentėjusius padalinius, papildžius jų išretintas gretas naujais kariais ir technika, suformavus naujas kovines grupes ir atgaivinus jau esančias.

„Norint šiek tiek reikšmingiau pasistūmėti rytų kryptyje, jiems reikėjo trauktis nuo Kyjivo, nuo Sumų ir Černihivo, neaišku, kaip bus ir su Charkivu. Čia tikrai nėra kuo girtis – jie tikrai norėjo pasiekti visų savo tikslų, bet jiems nepavyko“, – 15min sakė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius