-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 12

Lietuvius tėvynėje emigrantai šelpia ir daiktais, ir tūkstantinėmis aukomis

Aukojimas labdarai tampa vis populiaresnis. Lietuvoje kasmet vis daugėja įvairiais būdais padedančių ištiktiems nelaimės. Jungtinės Karalystės lietuviai taip pat vis dažniau nori ir gali padėti. Tėvynėje likusiems nelaimingiems tautiečiams emigrantai stengiasi pagelbėti ir pinigais, ir daiktais.
Emigrantai į Lietuvą siunčia pagalbą daiktais ir pinigais.
Emigrantai į Lietuvą siunčia pagalbą daiktais ir pinigais.

Finansinė pagalba internetu ranka pasiekiama, tad užsienyje gyvenantys lietuviai, išgirdę pagalbos prašymą, vis dažniau tiesiog perveda pinigų į nurodytą sąskaitą nepriklausomai nuo to, kur gyvena pagalbos prašantis asmuo. Labiausiai žmones sujaudina asmeninės istorijos, ypač, jei pagalbos reikia sergančiam vaikui.

Taip pat Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai vis dažniau įkuria paramos grupes ir į Lietuvą gabena čia surinktus drabužius ar daiktus. Vienos iš socialinės pagalbos grupių „Tu gali padėti“ įkūrėja, prašiusi neminėti savo pavardės, tvirtino, kad Anglijoje gyvenantys tautiečiai aukoja noriai.

Atiduodantys labdarą – nepatiklūs

Pagalbos grupėje socialiniame tinkle norintys paaukoti daiktų gali tai paskelbti ir bendradarbiaujant su kitais nariais rasti būdą, kaip daiktus nuvežti į Lietuvą ir kam juos skirti. Tiesa, nors aukoja vis daugiau, lietuviai vis dar įtariai žiūri į šia veikla užsiimančius žmones.

„Pirmi žingsniai įkūrus grupę – labai sunkūs. Dirbu su socialiniais darbuotojais, teko išgirsti abejonių dėl jų kompetencijos. Taip pat ne kartą manęs klausė, ar nesu Lietuvoje įkūrusi parduotuvės, kurioje parduosiu paaukotus daiktus“, – tautiečių nepasitikėjimą atskleidė moteris.

Labiausiai žmones sujaudina asmeninės istorijos, ypač, jei pagalbos reikia sergančiam vaikui.

Toks lietuvių nepasitikėjimas – įprastas reiškinys, mat labdaros rinkimas ir pardavinėjimas išvežus į Lietuvą emigrantams gerai žinomas jau daugelį metų. Prisidengusios skurstančiais vaikais nusikalstamos grupuotės renka gerų žmonių suaukotus drabužius ir juos parduoda padėvėtų prekių parduotuvėms tėvynėje.

Pasak pagalbos grupės įkūrėjos, emigrantai dažniausiai atiduoda drabužius bei smulkius namų apyvokos daiktus, mat didesnių parvežti į Lietuvą moteris kol kas neturi galimybės, nors, pasak pašnekovės, didesnių buities apyvokos daiktų itin stinga vargingoms šeimoms Lietuvoje.

Tokiose grupėse savanorių surinktus ir suaukotus daiktus į Lietuvą gabena geranoriški siuntinius ir žmones vežantys tautiečiai. Mikroautobusus vairuojantys ar savo pervežimo kompanijas turintys lietuviai neretai sutinka dykai pargabenti labdarai skirtus paketus. Tačiau tautiečiams kliūva net ir į namus atvykstantys, labdarą paimantys ir be užmokesčio dirbantys vežėjai.

Ne kartą manęs klausė, ar nesu Lietuvoje įkūrusi parduotuvės, kurioje parduosiu paaukotus daiktus.

„Dauguma lietuvių nori, kad vairuotojai atvažiuotų dieną, ir nesupranta, kad vežėjai – verslininkai, turi savo darbą. Jie negali atvažiuoti naktį ir laukti, kol prašvis, kad galėtų paimti aukojamus daiktus. Manau, mūsiškiams dar trūksta suvokimo, kad jei aukoji, turi ir aukotis“, – pasakojo grupės įkūrėja, pridurdama, kad jaučiasi dėkinga vairuotojams, mat be jų ši veikla būtų beveik neįmanoma.

Vėžiu sergantiems vaikams padės automobilių aistruoliai

Kol vieni emigrantai aukoja drabužius ar nuskriaustiesiems perveda pinigų į jų sąskaitą, kiti užsienyje organizuoja grandiozinius renginius ir pasirinkę įstaigą jai skiria visas surinktas lėšas.

„BMW London LT“ klubas spalio 10 dieną kviečia tautiečius rinkti lėšas Mamų unijos remiamiems vėžio kankinamiems vaikams ir tvirtina ilgai stebėję organizacijos veiklą, kol apsisprendę padėti būtent jiems.

BMW London LT klubo įkūrėjas Deividas Aušvicas ir jo sužadėtinė Daina Laurusevičiūtė.
BMW London LT klubo įkūrėjas Deividas Aušvicas ir jo sužadėtinė Daina Laurusevičiūtė.

Klubo įkūrėjas Deividas Aušvicas, jo sužadėtinė Daina Laurusevičiūtė bei būrys automobilių aistruolių susivienijo vardan kilnaus tikslo ir tikisi sulaukti neabejingų emigrantų dėmesio.

Sužadėtiniai džiaugiasi, kad prie jų iniciatyvos prisijungė dar keli Anglijos lietuvių transporto priemonių mėgėjų klubai: „Manome, dauguma emigratų grįžę į Lietuvą atostogų mato, kaip viskas brangu ir kaip sunku kai kuriems žmonėms išgyventi. Ypač sergantiems sunkiomis ligomis. Mūsų šalyje vaistai kainuoja šimtus ar net tūkstančius, tad Anglijos lietuviai į šią akciją reaguoja labai teigiamai ir noriai prisideda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius