Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aleksejus Navalnas: Vladimiro Putino populiariumas – kaip putos

Šiuo metu namų arešto sąlygomis laikomas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas įsitikinęs, kad Vladimiro Putino pradėtas karas Ukrainoje yra susijęs ne tiek su imperialistine Kremliaus ideologija, kiek su siekiu atitraukti rusus nuo rimtų problemų šalies viduje. A.Navalnass mano, kad tik laiko klausimas, kada Rusiją skurdinantis ir į niekur vedantis V.Putino režimas žlugs, interviu naujienų svetainei slon.ru teigė opozicijos politikas.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

– Kaip namų areštas paveikė jūsų gyvenimą?

– Nemeluosiu, dirbti tapo sunkiau. Ne iki kritinio lygio, bet sunkiau. Daug sunkiau būtų kalėjime, bet ir tai, garantuoju, manęs nesustabdytų. Taip, nėra ryšio, galimybės nuvykti į biurą. Daug dalykų galima daryti tik tiesiogiai bendraujant su žmonėmis. Namų areštas kartais atbaido artimuosius. Daugelis galvoja: jeigu Navalną pasodino, tai mane tuo labiau pasodins. 

 V. Putino veiksmuose nematau jokių grandiozinių idėjų.

Tačiau filosofiškai žvelgiu į žinomumo sumažėjimą. Gerai žinau, kaip veikia internetas. Puikiai žinau, kad negalima išlikti populiariam ilgai, o populiarus aš buvau ir taip ilgai. 

– Pasakykite tai Putinui...

– Cha, tai kiek kitoks pavyzdys. Mane tai veikia stipriau, nes vardan mano populiarumo nedirba visos Rusijos televizijos, turiu pats kaip nors suktis.

– Kaip manote, kam Kremliui reikalinga Novorusija?

– Viskas labai logiška. Per visą istoriją buvo daugybė valdovų, kurie populiarumo siekė pradedami karą. Tai - ne tik baisūs tironai. Demokratinėse šalyse galime matyti tą patį. Tai pasaulinės istorijos faktai.

Putinas pasinaudojo šia technologiją, kuri nėra nauja. Jis atitraukia mus nuo Rusijos vidaus problemų. Nesu linkęs šiame sprendime ieškoti kokių sudėtingų aspektų, kad neva V. Putinas tapo nacionalistu, nori sukurti imperiją ir ketina atkurti Sovietų Sąjungą. V. Putino veiksmuose nematau jokių grandiozinių idėjų.

Buvo aišku, kad daugelis žmonių pas mus jaučia nostalgiją Sovietų Sąjungai, daugelis mielai išplėstų šalies teritoriją. Lygiai taip pat Jungtinėje Karalystėje visi buvo laimingi, kai susigrąžino Folklando salas.

– Kaip galvojate, kas gali sugriauti tą 84 proc. siekiantį V.Putino populiarumą?

– 84 proc. – tai putos. Kai įjungiate ugnį, puode viskas verda ir pakyla putos. Kai išjungiate – putos išnyksta.

Šalis juda neteisinga kryptimi. Mes iššvaistėme Rusijos plėtros galimybes, kuomet buvo aukštos naftos kainos. 

Šalis juda neteisinga kryptimi. Mes iššvaistėme Rusijos plėtros galimybes, kuomet buvo aukštos naftos kainos. Pinigai buvo išleisti brangiems sporto renginiams, maitinome oligarchus. Nieko per 20 metų nebuvo sukurta, niekas nesivystė, o pagal milijardierių skaičių mes atsiliekame tik nuo JAV. 

Esu įsitikinęs, kad kryptis, kuria Putinas veda šalį, baigsis su jo režimo pabaiga. Visa tai tik laiko klausimas.

Žinoma, kad ženkli Rusijos gyventojų dalis laikosi imperialistinių nuostatų, vis nori kažką užgrobti, grįžti į Sovietų Sąjungos laikus. Nieko, su šiais žmonėmis reikia rasti bendrą kalbą. Žinau, kad daugeliu klausimu jie palaikys mane. Nukreipsime jų grobikišką potencialą teisinga linkme, pavyzdžiui areštuosime ir gražinsime į Rusiją korupcinį Putino draugų kapitalą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius