Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edvardas Lucasas: „Vladimiras Putinas pats sau paspendė spąstus“

Padėtis Ukrainoje pablogės – galime tikėtis didesnės Rusijos intervencijos, vadinamojo „humanitarinio koridoriaus“ ir Rusijos „taikdarių“. Taip mano britų žurnalistas ir „The Economist“ redaktorius Edwardas Lucasas, su kurio interviu skelbė Lietuvos radijas.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Saeima nuotr.

„Vladimiras Putinas pateko į spąstus, kuriuos jam paspendė jo paties propaganda ir retorika. Jam sunku apsisukti ir grįžti atgal arba keisti veiksmų kryptį, todėl jis įstrigęs su savo ksenofobiška ir agresyvia užsienio politika, kuria bandoma paslėpti nevykusią vidaus politiką“, – interviu LRT radijo laidai „Ryto garsai“ sako E. Lucasas.

– Kaip vertinate V. Putino sankcijas Europos Sąjungai (ES) ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms (JAV)? Kas, Jūsų manymu, nukentės labiau – Vakarai ar pati Rusija?

Vladimiras Putinas pateko į spąstus, kuriuos jam paspendė jo paties propaganda ir retorika. Jam sunku apsisukti ir grįžti atgal arba keisti veiksmų kryptį, – sako E. Lucasas.

– Manau, kad rusams vakarietiškų maisto produktų reikia labiau nei Vakarams – juos parduoti Rusijai. Yra daugybė kitų vietų, kuriose galime parduoti savo produkciją. Rusijos rinka – didelė, tačiau ji nėra milžiniška. Sankcijos gali sukelti problemų individualioms įmonėms, kurios didelę dalį produkcijos parduoda Rusijoje.

Jau prieš porą metų įspėjau ir jūsų, ir kitas Vakarų kompanijas, kad šios netaptų itin priklausomomis nuo Rusijos rinkos, nes anksčiau ar vėliau nutiks kažkas blogo. Kalbant apie Vakarų sankcijas Rusijai, manau, kad neturėtume būti optimistiškai nusiteikę.

Aš jas palaikau, tačiau nemanau, kad artimu metu pamatysime didelių pokyčių Kremliaus politikoje, pavyzdžiui, sugrąžintą Krymą arba sustabdytas kovas Rytų Ukrainoje. Manau, kad ateinantys keli metai bus labai nemalonūs.

– Kokios įtakos tai turės pasaulio ekonomikai?

– Neigiamos. Kaip matome, euro zonos atsigavimas yra ganėtinai silpnas. Šiandien tai liudija Italijos pavyzdys. Į šalį, kad ir kaip būtų keista, sugrįžta recesija. Taigi bet kas, kas menkina pasitikėjimą ir investicijas, yra nepageidautina.

Esu įsitikinęs, kad V.Putinas tai supranta ir tikisi, kad tiek Vakarų, tiek Rusijos sankcijos išprovokuos kai kurių šalių spaudimą, kad su Rusija būtų elgiamasi švelniai. Man tai kelia nerimą: manau, V.Putinas tikisi būtent tokio scenarijaus.

– Kas laukia vėliau, kokie veiksmai seks po to?

– Manau, kad padėtis Ukrainoje pablogės – galime tikėtis didesnio masto Rusijos intervencijos, vadinamojo „humanitarinio koridoriaus“ ir Rusijos „taikdarių“.

V.Putinas pateko į spąstus, kuriuos jam paspendė jo paties propaganda ir retorika. Jam sunku apsisukti ir grįžti atgal arba keisti veiksmų kryptį, todėl jis įstrigęs su savo ksenofobiška ir agresyvia užsienio politika, kuria bandoma paslėpti nevykusią vidaus politiką. Manau, kad reikalai bus nemalonūs artimiausius keletą mėnesių, o gal ir ilgiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius