Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vygaudas Ušackas mano, kad Mariupolio žudynių dieną žaisti krepšinį su Kremliaus vadais – normalu

Kai kurie politikai, komentuodami krepšinio varžybas su Rusijos prezidento administracijos vadovu, bando išnaudoti tribūną ir gauti papildomų balų, mano dieną po kruvinos atakos prieš Mariupolį krepšinį su Vladimiro Putino administracijos vadovu Sergejumi Ivanovu žaidęs Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas.
V.Ušackas žaidžia krepšinį Rusijoje
V.Ušackas žaidžia krepšinį Rusijoje / Nuotr. iš „Facebook“

„Noriu pakartoti, kad ambasadoriaus, diplomato (šiuo atveju – mano, kaip ES atstovo) darbas yra reikšti oficialią poziciją, išnaudojant visus galimus kanalus: ar tai būtų formalus pozicijos perteikimas derybų metu, ar tai būtų neformalios aplinkybės – nuo krepšinio, futbolo, teniso, golfo varžybų iki dalyvavimo diplomatiniame priėmime.

Tai yra diplomatinė abėcėlė. Apgailestauju, kad kai kurie politikai, bandydami išnaudoti suprantamas žmonių emocijas dėl karo Ukrainoje, bando sau užsidirbti papildomų balų“, – interviu LRT Radijo laidai „60 minučių“ sako V. Ušackas.

– Kaip atsakytumėte į kritiką, kad nereikėjo dieną po kruvinos atakos prieš Mariupolį žaisti krepšinio su Rusijos prezidento administracijos vadovu S. Ivanovu ir kitais atstovais?

– Norėčiau priminti ar supažindinti tuos komentatorius, kurie taip emocionaliai komentuoja, su diplomatijos abėcėle, kad ambasadorius reiškia oficialią poziciją. Ir aš reiškiu ES poziciją tiek formalių, tiek neformalių susitikimų metu, o tarp jų – ir sekmadienį įvykusiose krepšinio varžybose, kurios buvo skirtos kaip tik Maskvos universiteto 260 metų įkūrimo progai. O kad tai sutapo su kovomis Mariupolyje, kurios nusinešė daug gyvybių, buvo dar svarbesnė priežastis išsiaiškinti pozicijas ir perteikti žinias prezidento dešiniajai rankai, jo administracijos vadovui ponui S. Ivanovui.

Naudoju socialinius tinklus tam, kad parodyčiau savo draugams savo darbą ir įvairiapusę veiklą, kurią atlieku.

Antra vertus, kaip minėjau, tai išnaudojau ne tik neformaliam pabendravimui su prezidento administracijos vadovu, bet ir bendravimui su studentais. Šiomis sąlygomis, kai vyksta informacinis karas, kai apribojamos galimybės pateikti alternatyvią nuomonę, bet kokią progą, ar tai būtų krepšinio varžybos, ar susitikimas universitete, išnaudoju tam, kad pateikčiau ES poziciją kaip galima įtikinamiau, kad kuo platesnis žmonių ratas apie tai išgirstų ir galbūt susimąstytų.

– O ką konkrečiai kalbėjote apie įvykius Ukrainoje su valdžios atstovais?

– Su visa pagarba savo pranešimus ir raportus siunčiu į Briuselį ES vadovybei: tiek apie mūsų vakarykštį pokalbį, tiek apskritai apie situaciją Rusijoje ir santykius su ES. Būtent šiuo tikslu ką tik atvykau į Briuselį ir susitiksiu su ES vadovais.

– Daug kritikos sulaukiate dėl to, kad galbūt padarėte klaidą, nuotraukas iš krepšinio varžybų paskelbęs „Facebook“. Kaip į ją atsakytumėte?

– Na, žinote, gyvename atvirame pasaulyje. Geriau, kad žmonės iš manęs sužinotų, ką veikiu, ką darau, negu perpasakojant Rusijos televizijai ir žiniasklaidai. Tarp kitko, sekmadienio renginys buvo labai plačiai apkalbėtas. Naudoju socialinius tinklus tam, kad parodyčiau savo draugams savo darbą ir įvairiapusę veiklą, kurią atlieku.

Noriu pakartoti, kad ambasadoriaus, diplomato (šiuo atveju – mano, kaip ES atstovo) darbas yra reikšti oficialią poziciją, išnaudojant visus galimus kanalus: ar tai būtų formalus pozicijos perteikimas derybų metu, ar tai būtų neformalios aplinkybės – nuo krepšinio, futbolo, teniso, golfo varžybų iki dalyvavimo diplomatiniame priėmime.

Tai yra diplomatinė abėcėlė. Apgailestauju, kad kai kurie politikai, bandydami išnaudoti suprantamas žmonių emocijas dėl karo Ukrainoje, bando sau užsidirbti papildomų balų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius