Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 07

„Išjungtas“ melo detektorius: A.Stončaitis ir jo ryšių paslapty­s

„Pagal Valstybės saugumo departamento (VSD) praktiką tuometiniam Vyriausybės kancleriui Algirdui Stončaičiui neturėjo būti išduotas leidimas dirbti su slapta informacija. Jis atsisakė tikrintis melo detektoriumi. Buvo pasiūlyta, jis raštu atsisakė, tad leidimo išdavimo procedūra turėjo būti nutraukta“, – 15min dar prieš metus liudijo vienas šaltinis, žinantis 2019-aisiais vykusio VSD patikrinimo aplinkybes. Tyrimų skyriaus surinkta informacija atskleidžia, kad net ne viena patikros procese dalyvaujanti tarnyba turėjo duomenų apie nederamus tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio artimo bendražygio A.Stončaičio ryšius ir veiksmus, kurie kėlė abejonių dėl jo patikimumo.
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis, Darius Jauniškis /  15min Tyrimų iliustracija
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis, Darius Jauniškis / 15min Tyrimų iliustracija

Suprasti akimirksniu

  • 2018 m. pradžioje A.Stončaitis pradėjo eiti Vyriausybės kanclerio pareigas, tuo metu jis dar turėjo galiojantį leidimą dirbti su slapta informacija.
  • 2019 m. VSD buvo atliekama nauja A.Stončaičio patikrinimo procedūra dėl teisės dirbti su slapta informacija.
  • 15min surinktais duomenimis, net kelios tarnybos tuo metu turėjo informacijos, kuri galėjo kelti abejonių dėl A.Stončaičio patikimumo.
  • 15min šaltinių teigimu, A.Stončaitis patikrinimo metu buvo kviečiamas papildomo pokalbio, jam pasiūlyta pasitikrinti poligrafu, tačiau jis atsisakė.
  • Įprastai vien atsisakymas tirtis melo detektoriumi nusveria į neigiamo vertinimo pusę, tačiau A.Stončaičiui leidimas dirbti su slapta informacija buvo išduotas.
  • VSD ir kitos institucijos informacijos apie A.Stončaičio patikrinimą 2019 metais neteikia. A.Stončaitis neigia sulaukęs siūlymo tikrintis melo detektoriumi.
  • Tarnybų turima informacija apie A.Stončaitį, jo ryšius ir teisėsaugai užkliuvusius veiksmus įslaptinta.
  • Dalis šios informacijos susijusi su kriminalinės žvalgybos duomenimis, išaiškėjusiais tiriant buvusio Kauno policijos vadovo D.Žukausko ir Palangos gelbėtojų vado J.Pirožniko įtariamas sąsajas su buvusiais kriminalinio pasaulio veikėjais.

Mažesnio kalibro pareigūnams toks neigiamos informacijos krūvis greičiausiai reikštų karjeros pabaigą. Tačiau A.Stončaičiui leidimas buvo išduotas – jis sėkmingai tęsė savo politinę karjerą, buvo išrinktas į Seimą.

O galiausiai, didžiai teisėsaugos pareigūnų nuostabai, net buvo išrinktas vadovauti Seimo Antikorupcijos komisijai. Tai pačiai, kuri vertina ir tvirtina Specialiųjų tyrimų tarnybos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ir kai kurių kitų skaidresniu valstybės gyvenimu besirūpinančių institucijų metines ataskaitas.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

15min dar prieš metus pradėjus domėtis šia istorija, jos raizgios gijos netikėtai nuvedė į Lietuvos pajūrį.

Pasiūlykite temą tyrimui
Turite vertingos informacijos? Norite pasiūlyti tyrimo vertą istoriją? Manote, kad kuri nors tema nusipelnė gilesnio žvilgsnio? 15min tyrimų komanda laukia jūsų laiško. Ačiū už pasitikėjimą!
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius