Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adolfo Ramanausko-Vanago suėmimo bylą nagrinėjantis teismas kreipėsi į Konstitucinį Teismą

Vieno iš pokario partizanų vadų Adolfo Ramanausko - Vanago suėmimo bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas penktadienį nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl genocido apibrėžimo.
Adolfas Ramanauskas-Vanagas
Adolfas Ramanauskas-Vanagas / wikimedia.org nuotr.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Baudžiamajame kodekse esančio apibrėžimo prašė genocidu kaltinamo Iljos Vorobjovo gynėjas. Tokių prašymų Konstitucinis Teismas yra gavęs ir anksčiau, tačiau kol kas šios bylos dar nenagrinėjo.

A.Ramanausko-Vanago dukra Auksė Ramanuskaitė-Skokauskienė sakė mananti, kad tokiu žingsniu siekiama vilkinti bylą.

„Aš galvoju, kad tai yra bandymas vilkinti. Tirta buvo 20 metų, yra daugiau nei 20 tomų bylų, mačiau, kiek yra liudininkų, kokie parodymai. Ir jei dar nusikeliama, gal tikimasi, kad tų liudininkų nebeliks, kad nereikės atsakyti už savo padarytus darbus prieš Lietuvą,“ – BNS sakė nukentėjusioji A.Ramanuskaitė-Skokauskienė.

Ji sako svarstanti galimybę šią nutartį skųsti.

I.Vorobjovas kaltinamas tuo, kad okupacijos metais padėjo sovietų represinės struktūros padaliniui – KGB – parengti tuo metu nuo jų besislapsčiusių A.Ramanausko ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės suėmimo planą. Byloje taip pat buvo kaltinama Jadvyga Kuprėnienė, tačiau dėl sveikatos būklės ji negalėjo iki šiol atvykti į teismo posėdžius, tad moters byla išskirta.

Po suėmimo A.Ramanauskas buvo įkalintas KGB kalėjime Vilniuje. Maždaug metus brutaliai fiziškai ir psichologiškai kankintas Lietuvos laisvės kovotojas 1957 metų rugsėjo 24-25 dienomis Lietuvos SSR Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu nuteistas mirties bausme. Nuosprendis įvykdytas tų pačių metų lapkričio 29 dieną Vilniuje. 

Jo žmona B.Mažeikaitė Lietuvos SSR Aukščiausiojo Teismo 1957 metų gegužės 8 dienos nuosprendžiu nuteista kriminaline aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme. Ji įkalinta SSRS teritorijos gilumoje buvusiuose lageriuose kaip atskiros politinės grupės – pasipriešinimo sovietų okupacijai narė. 

J.Kuprėnienei ir I. Vorobjovui pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo padedant vykdant genocidą. Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numato laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Istorikų teigimu, su sovietų okupacija Lietuvoje kovojo apie 50 tūkst. partizanų, dar vadintų „miško broliais“.

Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius