Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alchemikai H.Himlerį įtikino, kad iš smėlio galima pagaminti auksą

Vienas nacių partijos lyderių, SS vadas Heinrichas Himmleris buvo įkūręs specialų slaptą padalinį Dachau koncentracijos stovykloje, kurio uždavinys buvo smėlį paversti auksu.
Heinrichas Himmleris.
Heinrichas Himmleris / „Scanpix“ nuotr.

Kad gali įvykdyti šią utopinę idėją, H.Himmlerį įtikino alchemikas Karlas Malchusas. Jis H.Himlerį sutiko ketvirtaisiais nacių valdymo metais, 1937-aisiais, praneša telegraph.co.uk.

Alchemikas teigė auksą galįs pagaminti iš parafino, akmenų ir Saro upės dirvožemio, paimto Miunchene. „Tai leis man pagaminti daugybę aukso Trečiojo reicho ateičiai ir saugumui užtikrinti“, – tikino K.Malchusas.

Nacių režimui auksas buvo gyvybiškai svarbus, nes už jį buvo perkama karo technika ir technologijos iš užsienio. Taigi nenuostabu, kad H.Himleris į pasiūlymą reagavo entuziastingai, rašoma akademiko Helmuto Wernerio knygoje „Hitlerio alchemikai – slapti bandymai pagaminti auksą Dachau“ (angl. „Hilter's Alchemists – The Secret Attempts to manufacture gold in Dachau“).

K.Malchusas slapčia įsinešdavo į stovyklą aukso gabaliukų, slėpdamas juos cigaretėse, o vėliau pareikšdavo, kad tai jo nuodugnių tyrimų ir kruopštaus darbo rezultatas.„K.Malchusas gaudavo viską, ko norėjo. H.Himleris įkurdino jį Dachau (koncentracijos stovykloje – aut. past.), tačiau ne kaip kalinį, o kaip laborantą, kurio veikla buvo įslaptinta“, – rašoma H.Wernerio knygoje.

Prieš išleidžiant iš laboratorijos, visi su alchemiku dirbę asmenys buvo apieškomi, kad neišneštų neva slapta pagaminto aukso.

Beje, kurį laiką K.Malchusui visai neblogai sekėsi vedžioti H.Himlerį už nosies – jis įsinešdavo į stovyklą aukso gabaliukų, slėpdamas juos cigaretėse, o vėliau pareikšdavo, kad tai jo nuodugnių tyrimų ir kruopštaus darbo rezultatas.

Tačiau po kurio laiko ši apgavystė buvo išaiškinta, o K.Malchusas paliktas Dachau stovykloje, tik jau ne kaip laborantas, o kaip kalinys. Praėjus keliems mėnesiams jis buvo paleistas prigrasinus, kad jei kada nors prasitars apie savo pažintį su SS vadu, bus nužudytas.

H.Werneris, kuris jau yra parašęs ne vieną knygą apie alchemikus, teigia, jog K.Malchusas iš tiesų galėjo dirbti Didžiosios Britanijos žvalgybai, nes iki susitikimo su H.Himleriu jgyveno šioje šalyje. Esą jam galėjo būti patikėta stebėti Dachau stovyklą.

Beje, K.Malchusas yra ne pirmas šarlatanas, bandęs pakerėti H.Himlerį pasakomis apie galimybę paversti buityje naudojamas medžiagas vertingomis iškasenomis. Kiek anksčiau alchemikas Heinrichas Kurschildgenas tikino galįs pagaminti benziną iš vandens. Tačiau H.Himlerio jam įtikinti nepavyko ir vyriškis buvo įkalintas koncentracijos stovykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius