Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušvico išlaisvinimo 70-etis: išgyvenusieji – „Reuters“ fotografų portretuose

1945 metų sausio 27-ąją Sovietų Raudonoji armija iš Aušvico nacių mirties stovyklos išlaisvino 200 tūkst. kalinių. Manoma, kad nuo 1940 metų, kai koncentracijos stovykla Lenkijoje pradėjo veikti, buvo nužudyta apie 1,5 mln. žmonių. Pažymint 70-ąsias kalinių išvadavimo metines, dabar jau brandaus amžiaus išgyvenusieji sutiko sėsti prieš „Reuters“ fotografų objektyvus ir įsiamžinti portretuose, rašo independent.co.uk.
Aušvico išlaisvinimo 70-etis: išgyvenusieji
Aušvico išlaisvinimo 70-etis: išgyvenusieji / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išgyvenusieji pasidalijo ir kelias fragmentais iš šiurpios savo gyvenimo mirties stovykloje istorijos.

Aušvico mirties stovykloje išgyvenusiam Marianui Majerowiczui dabar 88-eri. Stovykloje jis gavo 157715 numerį. Aušvice jis buvo trumpam susitikęs su tėvu, kuris pasakė, kad motina ir brolis buvo nužudyti dujų kamerose. M.Majerowiczo tėvas karo pabaigos nesulaukė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marianas Majerowiczas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marianas Majerowiczas

77 metų Jacekas Nadolny stovykloje buvo registruotas 192685 numeriu. Jam buvo vos septyneri, kai per Varšuvos sukilimą jis su šeima buvo išsiųstas traukiniu į Aušvicą. 1945 metų sausį šeima buvo perkelta į lagerį Berlyne.

Jacekas Nadolny
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacekas Nadolny

Janinai Reklajtis dabar 80. Per Varšuvos sukilimą jai tebuvo 12-a. Anuomet juodvi su motina buvo išsiųstos į Aušvicą. Mergaitės numeris koncentracijos stovykloje buvo 83043. Ji ir jos motina 1945 metais buvo išsiųstos į darbo stovyklą Berlyne ir ten gyveno iki išlaisvinimo.

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Janinai Reklajtis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janinai Reklajtis

Trylikametis Jerzy'is Ulatowskis traukiniu buvo išgabentas į Aušvicą ir buvo įregistruotas numeriu 192823. Pro stovyklą juosiančios spygliuotos tvoros plyšį jis su šeima paspruko 1945 metų sausį. Dabar vyrui – 83-eji.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jerzy Ulatowskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerzy Ulatowskis

Dvylikametė Maria Stroinska, kuriai dabar jau 82-eji, Varšuvos sukilimo metu su šešiamete seserimi iš namų buvo išsiųstos į nacistinės Vokietijos stovyklą Pruškuve. Vėliau Maria viena buvo perkelta į mirties stovyklą Aušvice.

Maria Stroinska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Stroinska

Danutai Bogdaniuk-Boguckai (mergautinė pavardė Kaminska) dabar 80 metų. Būdama vos dešimties ji buvo išsiųsta į Aušvico koncentracijos stovyklą. Josefas Mengele, liūdnai pagarsėjęs vokiečių SS pareigūnas ir gydytojas, mergaitę naudojo savo eksperimentuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Aušvico koncentracijos stovyklos komendanto anūkas, gyvenimą paaukojęs kovai su Europos neonaciais: „Savo senelį būčiau nušovęs“

Po karo ji vėl susitiko su motina. Jos išsiaiškino, kad abi tuo pačiu metu buvo  Ravensbrucko moterų koncentracijos stovykloje, tačiau viena apie kitą nieko nežinojo.

Danuta Bogdaniuk-Bogucka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danuta Bogdaniuk-Bogucka

Laszlo Bernáthui dabar 87-eri. Jis irgi kovojo dėl savo išlikimo Aušvice. Kai pateko į stovyklą, berniukui buvo 15-a, tačiau tėvas jį primokė pameluoti savo amžių, kad juodu nebūtų atskirti. Tada tėvas dar nežinojo apie dujų kamerą stovykloje.

Photos.com/Laszlo Bernath
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laszlo Bernath

Dabar 82-ejų Halina Brzozowska ir jos šeima į stovyklą Pruškuve buvo išiųsta, kai mergaitei buvo 12 metų. Ji buvo įregistruota numeriu 86356. H.Brzozowska ir jos 6 metų sesuo vėliau traukiniu buvo perkeltos į Aušvicą. H.Brzozowska sako, kad tada buvo sunku suprasti, už ką ji buvo išplėšta iš namų, atskirta nuo šeimos ir prarado savo vaikystę.

Halina Brzozowska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Halina Brzozowska

Jadwiga Bogucka ir jos motina į stovyklą Pruškuve pateko 1944 metais. Netrukus jos buvo perkeltos į Aušvicą. Tada Jadwigai buvo 19. Stovykloje ji tapo numeriu 86356. Dabar moteriai 89-eji.

Jadwiga Bogucka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jadwiga Bogucka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius