-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusijos inteligentai prašo Lietuvos grąžinti K.Kalinausko palaikus

Baltarusijos inteligentijos atstovai atviru laišku kreipiasi į Lietuvos vadovybę, prašydami į jų šalį grąžinti perlaidoti Baltarusijos didvyriu laikomo, vieno 1863 metų sukilimo vadovų Konstantino Kalinausko palaikus, praneša Baltarusijos naujienų portalas tut.by.
Konstantinas Kalinauskas
Konstantinas Kalinauskas / LNB nuotr.

Baltarusijos pilietinė visuomenė vieną iš buvusių sukilimo vadų Konstantiną Kalinauską laiko savo šalies didvyriu – jis gimė Baltarusijos teritorijoje ir kovojo už baltarusių nepriklausomybę nuo carinės Rusijos.

„1863–64 metais vykęs sukilimas buvo Baltarusijos ir Lietuvos tautų kova už savo laisvę. Konstantinas Kalinauskas buvo žymus kovos lyderis, vedlys, kuris mirė už laisvę.

Mes suprantame, kad jūs, Lietuvos žmonės, taip pat vertinate K.Kalinauską kaip savo herojų. Ir suprantame bei vertiname jūsų norą užtikrinti, kad K.Kalinausko palaikai būtų perlaidoti specialioje vietoje – laisvės kovotojų koplyčioje.

Tokios vietos reikia ir mums, baltarusiams. Mes manome, kad mūsų nacionalinis didvyris Konstantinas Kalinauskas turėtų būti perlaidotas Baltarusijoje ir prašome Lietuvos tai apsvarstyti.

Baltarusijos žmonės šiandien išgyvena sunkius laikus, kuomet kyla grėsmių dėl jų nepriklausomybės. Tad Konstantino Kalinausko palaikų perlaidojimas mūsų šalyje primintų Baltarusijos žmonėms mylėti savo tautą ir žmones bei už ją kovoti“, – rašoma laiške.

Atvirą laišką pasirašė kelios dešimtys baltarusių. Tarp jų – Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič, Baltarusijos menininkė Zinaida Bondarenko, rašytojas Vladimiras Orlovas, Baltarusijos naujienų portalo tut.by įkūrėjas Jurijus Zisseris, kultūrologė Julija Černiavskaja, dainininkas Liavonas Volskis, sportininkas Vitalijus Gurkovas ir kiti garsūs baltarusiai.

Laiškas su visais surinktais parašais Lietuvos Seimo parlamentinės komisijos nariams bus išsiųstas šią savaitę.

15min primena, kad Lietuvos archeologai 20 sukilėlių palaikus, tarp jų ir 1863–1864 metų sukilimo lyderių K.Kalinausko ir Zigmanto Sierakausko, rado Gedimino kalne Vilniuje praėjusių metų liepą.

Vyriausybinė komisija pritarė projektui, pagal kurį šių metų lapkritį sukilėliai būtų laidojami Vilniaus Rasų kapinių centrinėje koplyčioje įrengiamame kolumbariume.

Nuspręsta čia laidojamų sukilėlių vardus užrašyti lietuvių, lenkų ir baltarusių kalbomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius