-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi šimtmetį užmirštos skulptūros – vieninteliai išlikę Michelangelo bronzos kūriniai

Dvi skulptūros, ilgiau negu šimtmetį išbuvusios užmarštyje, galbūt yra vieninteliai išlikę Michelangelo bronzos kūriniai, pirmadienį paskelbė tyrėjai Didžiojoje Britanijoje.Tarptautinė tyrėjų komanda, vadovaujama Britanijos Kembridžo universiteto ir Fitzwilliamo muziejaus, atrado naujų įrodymų, siekiančių tas dvi skulptūras su Michelangelo, tarp kurio šedevrų yra Vatikano Siksto koplyčios lubų freskos.
Victoria Avery prie Michelangelo bronzos skulptūros
Victoria Avery prie Michelangelo bronzos skulptūros / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Tos metro aukščio skulptūros vaizduoja jaunuolį ir vyresnį vyrą, jojančius ant panterų. Jeigu mokslininkų prielaida bus patvirtinta, tikėtina, kad šie kūriniai yra vienintelės pasaulyje išlikusios Michelangelo bronzos.

„Fantastiškai jaudinama dalyvauti šiame novatoriškame projekte, – Fitzwilliamo muziejaus taikomojo meno skyriaus kuratorė Victoria Avery. – Šios bronzos – itin stiprūs ir dėmesį prikaustantys kūriniai, kurie nusipelnė išsamios studijos. Tikimės, kad visuomenė atvyks ir pati jas ištyrinės bei prisidės prie šių tebevykstančių debatų.“

Tos skulptūros buvo įvardytos kaip Michelangelo kūriniai jų pirmajame apraše XIX amžiuje, bet vėliau jos 120 metų liko be deramo dėmesio, nes nebuvo aprašytos ir be autoriaus parašo.

Tačiau praėjusių metų rudenį Kembridžo universiteto meno istorijos profesorius emeritas Paulas Joannides padarė atradimą, kuris privertė iš naujo susimąstyti apie tuos kūrinius.

Tyrinėdamas vieno mokinio nukopijuotus Michelangelo eskizus, kurių originalai yra prarasti, P.Joannides aptiko piešinį, vaizduojantį raumeningą jaunuolį, jojantį ant panteros – rodantį, kad menininkas galbūt planavo sukurti neįprastos kompozicijos skulptūrą.

Vėlesni minėtų bronzinių skulptūrų tyrimai parodė, kad jų stilius ir figūrų anatomijos detalės labai panašios į Michelangelo darbus, sukurtus 1500–1510. Mokslinė analizė rodo, kad skulptūros buvo nulietos būtent tuo laikotarpiu.

Yra žinoma, kad šis italų menininkas yra sukūręs kelias bronzines statulas, bet manyta, kad nė viena jų neišliko iki mūsų dienų.

Michelangelo nuliejo savo garsiosios Dovydo statulos kopiją, trečdaliu mažesnę už originalą, bet ta skulptūra dingo per Prancūzijos revoliuciją.

Popiežiaus Julijaus II statula, dvigubai didesnė už jos gyvąjį prototipą, buvo perlydyta į patrankas nepraėjus nė trejiems metams, kai Michelangelo ją užbaigė.

Ant panterų jojančių vyrų skulptūros nuo antradienio iki rugpjūčio bus eksponuojamos Fitzwilliamo muziejuje Kembridže. Šie kūriniai tebetyrinėjami, galutines išvadas planuojama paskelbti liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius