-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai ginklai yra įkvėpti gamtos – šis senovinis šaltasis ginklas yra stebėtinai gražus, bet ar efektyvus?

Didelė dalis žmonių išradimų yra įkvėpti gamtos. Nors net ir šių dienų mokslininkai gamtoje ieško dar neatrastų dalykų, kurie padėtų žmonėms, anksčiau tai buvo dar dažnesnis reiškinys. Tik pažvelkite į šį ginklą – ar pastebite, iš ko padaryti jo ašmenys?
Leiomano – segmentinis ryklio dantų kardas.
Leiomano – segmentinis ryklio dantų kardas. / Commons.wikimedia.org
Temos: 1 Ryklys

Tai – leiomano, segmentinis kardas, kadaise naudotas Polinezijos čiabuvių. Šis ginklas buvo populiarus dabartinėse Havajų salose. Tiesa, leiomano niekada nebuvo gaminamas masiškai, nes pagaminti tokį ginklą buvo gana sunku dėl neįprastos konstrukcijos ir ypatingų ašmenų segmentų.

Kaip ir kitas segmentinis kardas makuahitlis, naudotas Pietų Amerikoje, leiomano turi medinį rėmą. Skirtumas tas, kad rėmas nėra labai plonas ir grakštus – leiomano buvo platus ginklas, dažnai su skyle rėmo viduryje, skirta išlaikyti žemą svorį. Savo siluetu leiomano primena stalo teniso raketę. Na, o ir segmentus sudarė ne obsidianas, o ryklio dantys.

Leiomano buvo gaminamas į plyšį medinio rėmo perimetre įterpiant ryklio dantis. Jie įprastai būdavo surandami salų paplūdimiuose, dažniausiai naudoti tigrinių ryklių dantys. Segmentai iš dažnai būdavo įsiuvami į medinį rėmą natūralaus pluošto siūlais ar oda. Ryklio dantys yra labai aštrūs ir tvirti, todėl leiomano lengvai galėjo sukelti ir labai rimtus sužeidimus.

Leiomano buvo naudojamas tarsi lazda – juo buvo mosuojama, tačiau atlikti ir duriamieji veiksmai.

Leiomano buvo naudojamas tarsi lazda – juo buvo mosuojama, tačiau atlikti ir duriamieji veiksmai (panašiai kaip ir maorių mere). Pastaruosius padėjo atlikti ir statmenai ašmenims suformuota rankena. Kartais leiomano galas būdavo paaštrinamas marlino (žuvies su kieta, smailia nosimi) smaigu. Tačiau be jo suduoti mirtinus smūgius buvo gana sunku.

Leiomano buvo trumpas ginklas, todėl galėjo būti naudojamas tik labai artimoje kovoje. Ryklio dantys, žinoma yra labai aštrūs, tačiau ne tokie jau dideli ir gilesnių žaizdų padaryti negalėdavo. Kita vertus, patyrusio kario rankose leiomano galėjo būti mirtinas ginklas.

Beje, nors tai yra Polinezijos ginklas, panašus segmentinis ginklas 1948 metais buvo aptiktas ir Ilinojuje. Šis radinys turėjo daugiau akmeninių segmentų, bet ir kelis ryklio dantis. Nėra žinoma, nei kas nei kada padarė šį ginklą ir kaip jis atsirado valstijoje, neturinčioje sienos su vandenynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius