Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas šis žmogus, nebyliai protestavęs prieš Adolfą Hitlerį?

Adolfas Hitleris buvo įvedęs vieną taisyklę, kuri galiojo ne tik nacių partijos nariams, bet ir visiems vokiečiams. Tai skambusis „Sieg Heil“ šūkis ir dešinės rankos iškėlimas į priekį, kuriuo buvo parodomas pasitikėjimas ir lojalumas fiureriui. Visgi tokiems veiksmams pritarė ne visi, rašo „Business Insider“.
Tylus Augustino Landmesserio protestas
Tylus Augustino Landmesserio protestas / Wikimedia.org nuotr.

1936 metais darytoje nuotraukoje iš visų joje įamžintų žmonių išsiskiria vienas. Tai laivų statyklos darbuotojas Augustas Landmesseris, kuris užfiksuotas nerodantis šio lojalumo gesto A.Hitleriui. Įdomu tai, kad A.Landmesseris pats buvo fiurerio partijos narys.

Į nacių partiją A.Landmesseris įstojo 1931 metais. Po dviejų metų jis įsimylėjo žydę Irma Eckler, kuriai ir pasipiršo.

Po piršlybų A.Landmesseris pasitraukė iš nacių partijos.

Porai nusprendus susituokti, teko nusivilti – leidimas nebuvo išduotas, nes įstatymai draudė susituokti vokiečių ir žydų tautybių žmonėms.

1935 metais porai gimė dukra, o po metų A.Hitleriui pristatant naują karinio jūrų laivyno laivą, A.Landmesseris nebyliai protestavo.

Jam pabodo nacių tvarka ir nustatytos taisyklės. 1937 metais kartu su šeima jis bandė pabėgti į Daniją, tačiau buvo sulaikytas ir apkaltintas santykiais su „draudžiama rase“. Tai draudė ir įstatymai.

Dėl įrodymų trūkumo jis buvo išteisintas. Tačiau jau 1938 metais vėl sulaikytas, nes nesilaikė nacių prašymo palikti savo sužadėtinę. Už tai A.Landmesseris buvo nuteistas ir išvežtas į koncentracijos stovyklą, kurioje praleido trejus metus.

Po bausmės atlikimo jis dirbo keliuose skirtinguose darbuose, o 1944 metais buvo pašauktas į kariuomenę. Po kelių mėnesių paskelbta, kad jis dingo kažkur Kroatijoje.

Daugiau jis niekada nematė savo sužadėtinės.

Tuo metu slaptoji nacių policija suėmė I.Eckler, kai ši laukėsi antrosios dukros. Ji buvo laikoma kalėjime, o po gimdymo išsiųsta į koncentracijos stovyklą.

Manoma, kad I.Eckler buvo perkelta į nacių vadinamą „eutanazijos centrą“, kuriame 1942 metais nužudyta su su kitais 14 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius