Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kultūros istorijos vakare – paskaita apie Vilniaus gyventojus XIX a. I pusėje

Lietuvos Nacionalinis muziejus tęsia kultūros istorijos vakarų ciklą ir ketvirtadienį 17 val. kviečia į prof. hum. m. habil. dr. Tamaros Bairašauskaitės paskaitą „Vilniaus gyventojai XIX a. I pusėje“.
Dominikonų gatvė ir Bajorų institutas. Chromolitografija, 1850. LNM „Vilnius Jono Kazimiero Vilčinskio leidiniuose“, Vilnius, 2001, p. 13. IMik 2066
Dominikonų gatvė ir Bajorų institutas. Chromolitografija, 1850. LNM „Vilnius Jono Kazimiero Vilčinskio leidiniuose“, Vilnius, 2001, p. 13. IMik 2066

XIX amžiaus Vilnius priklausė Rusijos imperijai. Iki šiol nėra žinoma, kiek tuo metu mieste buvo gyventojų. Jų surašymų-revizijų duomenys neišsamūs tačiau rodo, kad XVIII a. pab. Vilniuje, įskaitant priemiesčius, gyveno apie 25 tūkst. gyventojų, XIX a. viduryje – apie 60 tūkst. Miesto gyventojų socialinė, etninė ir konfesinė sudėtis buvo labai marga, yra tyrinėta ir aprašyta. Mažiau kreiptas dėmesys į gyventojų sudėties kitimą, kurį lėmė imperinio laikotarpio realijos, rašoma pranešime spaudai.

Kultūros istorijos vakare T.Bairašauskaitė kalbės apie tai, kuo miesto gyventojai skyrėsi nuo miestiečių, kas buvo „netikrieji“ miestiečiai, kaip ankstyvojo imperinio laikotarpio Vilniuje susidarė piliečių ir garbės piliečių sluoksnis, kokia buvo miesto bendruomenių paskirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius