Laivai Ukmergės vandenis šiaušė ir prieš 90 metų, o šeštadienį drums keli šimtai kapitonų

Savaitgalį Ukmergės rajone trečius metus iš eilės vyks Pabaisko regata – atvykti ketina iki 300 dalyvių. Jos laukdami jūrų skautai prisimena ir tarpukarį, kuomet ir prasidėjo Ukmergės vandens sporto istorija.
Jachtklubo nariai prie savo laivų
Jachtklubo nariai prie savo laivų / Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas
Temos: 2 Regata Ukmergė

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė dalijasi su 15min.lt nuotraukomis iš tarpukario – jos liudija, kad jau tuomet Ukmergės rajonas buvo populiarus tarp vandens sportininkų.

Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Vandens sporto šventė 1936 m.
Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Vandens sporto šventė 1936 m.

Pradžią vandens sportui Ukmergėje davė 1922 metais pastatyta (ir iki septintojo dešimtmečio pradžios egzistavusi) užtvanka Šventosios upėje. Žmonės galėjo buriuoti, ji paskatino ir Ukmergės skautų atsiradimą 1923 metais.

Skautų bendruomenė augo taip greitai, kad atsirado net 5 skautų grupės – skautų, skaučių, vandens skautų, skautų vyčių, vilkiukų ir paukštyčių.

Jūrų skautai Šventosios upėje, prie buvusio Daveikio malūno-elektrinės turėjo savo jachtą, kurioje tilpdavo apie penkiasdešimt žmonių, taip pat valčių. Jachta ir valtimis žmonės buvo plukdomi į tradicines skautų gegužinių vietas.

Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Jachtklubo laivas Šventosios upėje
Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Jachtklubo laivas Šventosios upėje

2013 metais skautai atgimė – Ukmergėje įsikūrė jūrų skautai, kurie susitinka kas savaitę Pabaiske, o kai šilta – prie Žirnajų ežero. Jis, tiesa, nėra itin patogus skautų veiklai, mat beveik visa teritorija aplink ežerą yra privatizuota ir iki vandens kiti gali ateiti vienu vieninteliu taku.

Apskritai vandens sportui Ukmergės rajonas yra itin patrauklus. Aplink Ukmergę nedideliu atstumu išsidėstę įvairūs miestai ir kaimai su patogiais priėjimais prie vandens, ir ten kiekvienas gali pradėti vaizdingą kelionę Ukmergės rajono vandenimis.

Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Vandens sporto šventė 1936 m.
Ukmergės kraštotyros muziejaus archyvas/Vandens sporto šventė 1936 m.

Vien Ukmergėje yra per 200 baidarių, siūlomos ir kelionės plaustais, pavyzdžiui, maršrutu Ukmergė-Vepriai.

Šį savaitgalį Ukmergėje vyks trečioji kasmetinė Pabaisko regata, apie kurią 15min.lt jau rašė. Skaičiuojama, kad varžytis įvairiu vandens transportu bandys iki 300 dalyvių, o 50 žiūrovų bus sudaryta galimybė stebėti varžybas iš vandens.

Pabaisko regatoje žiūrovai išvys 20 burinių laivų, 8 kanojas, 10 baidarių, 12 metų ilgio laiką „Kapitonas Gikas“, laimę „Laumė“ ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius