Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvą pasiekė Vokietijos archyvuose saugomo Molotovo–Ribbentropo pakto kopijos

Rugpjūčio 22-ąją, Juodojo kaspino dienos išvakarėse, Lietuvos prašymu iš Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinio archyvo gautos prieš 78 metus pasirašytų Molotovo–Ribbentropo pakto, protokolo ir itin geros raiškos žemėlapio su parašais skenuotos kopijos, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).
Žemėlapis ir paktas
Žemėlapis ir paktas / Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinis archyvas

„Molotovo–Ribbentropo pakto turinys gerai žinomas, tačiau pirmą kartą oficialiai Vokietijos užsienio reikalų ministerija mums perdavė slaptųjų protokolų ir žemėlapio skenuotas versijas“, – teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tai jau ne pirmas Vokietijos geranoriško ir atviro dalijimosi savo archyvais su Lietuva pavyzdys. Šių metų birželio mėnesį perdavėme Lietuvos archyvams iš Vokietijos gautas skaitmenines su Lietuvos istorija susijusių dokumentų kopijas, tarp kurių buvo ir rankraštinis Lietuvos Tarybos vasario 16 dienos nutarimas, kuriame prašoma pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Puikus bendradarbiavimas su Vokietijos archyvarais leidžia Lietuvos istorikams, tyrinėtojams giliau pažvelgti į praeities įvykius“, – džiaugiasi ministras. „Norėtųsi, kad ir kitos šalys sektų Vokietijos pavyzdžiu ir atvertų archyvus Lietuvos istorikams“, – priduria jis.

Iš Vokietijos gauto pakto ir susijusių dokumentų kopijas planuojama eksponuoti būsimoje ekspozicijoje „Lietuvos diplomatinė tarnyba 1918–2018 m.“ Vytauto Didžiojo universitete Kaune nuo 2018 metų.

Vokietija prieš dešimtmetį Lietuvai grąžino karo metu išvežtą XV amžiaus bažnytinį raštą, o kovo mėnesį Vytauto didžiojo universiteto profesorius Linas Mažylis politiniame archyve Berlyne rado rankraštinį vasario 16 dienos nutarimą lietuvių ir vokiečių kalbomis dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės pripažinimo. Jis tapo istorinės reikšmės dovana artėjant valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius