-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luvras norėtų eksponuoti Valdovų rūmų archeologijos kolekciją

Vienas garsiausių pasaulio muziejų – Luvras – norėtų surengti Lietuvos valdovų rūmų archeologijos radinių parodą.
Luvras
Luvras / AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Luvras parodė suinteresuotumą mūsų archeologijos radiniais, eksponuoti juos pas save Luvre, Paryžiuje. Tai mus labai džiugina“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos didžiosios kunigaikštystės (LDK) Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas.

Anot jo, tokį pageidavimą išreiškė Luvro muziejaus Paryžiuje prezidentas Jeanas-Lucas Martinezas, kai pernai rugsėjį lankėsi Vilniuje. 

„Jam, kaip archeologui, labiausiai krito į akį mūsų archeologinė ekspozicija ir tai, apie ką ir seniau žinojome, kad tai vienas stipriausių mūsų argumentų muziejinių, tai yra keramika, istoriniai kokliai ir kitos architektūros ar buities detalės. Tai pirmiausia domino Luvro muziejaus direktorių“, – tvirtino Valdovų rūmų vadovas.

Anot jo, paprastai tokių ekspozicijų derinimas ir parengimas užtrunka, nes Luvras savo veiklą yra suplanavęs kelerius metus į priekį.

„Bet tikrai mus džiugina, kad pasaulinio masto ekspertas iš pasaulinio masto muziejaus adekvačiai įvertino Europos, pasaulio, galima sakyti, mastu vienos iš mūsų kolekcijos reikšmę. Jeigu iš Luvro muziejaus tie planai konkretizuosis, mes pasirengę labai iškalbingą, reprezentatyvią kolekciją pateikti Luvro muziejui, nes iš archeologinių radinių mūsų rinkinio eksponuojama tik maždaug 0,3 proc. visų radinių“, – sakė V.Dolinskas.

Jis pasakojo, kad su Luvru jau buvo derinta paroda, skirta bendram Prancūzijos ir Lietuvos-Lenkijos valdovui Henrikui Valua. Ją norima surengti Valdovų rūmuose, tačiau to padaryti kol kas neleidžia techninės sąlygos.

„Luvro parodai surengti reikia pateikti metų išklotines patalpų, kur ta paroda būtų rengiama. Ten turi būti stabilūs drėgmės, temperatūros rodikliai (...) Nerizikuodami tokiomis vertybėmis ir nenorėdami, kad projektas įvyktų iš dalies, kad kažkas nebūtų skolinama ir t.t., kol kas tai užkonservavome, bet medžiaga surinkta, apderintas eksponatų sąrašas“, – teigė V.Dolinskas.

„Turėdami Parodų centrą, tokią parodą tikrai planuojame surengti“, – sakė jis.

Parodų centras turėtų būti įkurtas dar nebaigtame statyti vadinamajame Valdovų rūmų B korpuse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius