Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mykolas Römeris: 1922 metų vasario 16-oji, ketvirtadienis

Vasario 16-oji, šią dieną 1918 metais Taryba Vilniuje dar vokiečių okupacijos laikais savavališkai paskelbė Lietuvos Nepriklausomybę. Tad ši diena yra Nepriklausomybės diena, ryškiausia jaunos valstybės šventė. Kasmet ji iškilmingai minima. Šiemet taip pat nuo pat ryto miestas pasipuošė linksmomis tautinės vėliavos spalvomis ir skydais su Vyčio atvaizdu. Šiandien nedirba nei valstybinės institucijos, nei parduotuvės.
Vasario 16-ajai skirtas atvirukas
Atvirukas „A. Stulginskis, I Lietuvos Steigiamojo seimo pirmininkas. Lietuvos Steigiamojo seimo rūmas Kaune“. Reprodukcija. Miškinis A., Morkūnas K. Kauno atvirukai 1918–1940.Katalogas. Vilnius: Lietuvos nacionalinis muziejus, 2001, p. 57.

Prieš pietus vyko didžiulės šventinės mišios, paskui žygiavo eisena, kurią sudarė įvairių sąjungų ir draugijų nariai nešini plakatais. Buvo sakomos kalbos Nepriklausomybės proga – kalbėjo tiek liaudies, tiek valdžios ar visuomeninių institucijų atstovai (kalbą liaudžiai sakė meras Jonas Vileišis, ministras pirmininkas Galvanauskas, Seimo pirmininkas Stulginskis, kartu einantis ir Respublikos prezidento pareigas).

Taip pat prieš Karo muziejų buvo galima stebėti karinį paradą, didžiojo „Laisvės varpo“ pašventinimą – šis varpas, Amerikos lietuvių dovana Lietuvai, buvo pakabintas Karo muziejaus bokšte.

Pats nedalyvavau iškilmėse, tačiau regėjau jas per Apygardos teismo, įsikūrusio Laisvės alėjoje, langus. Eisenoje, beje, dalyvavo lenkų ir žydų mokyklos. Pramogos – kinas, teatras, koncertas – buvo nemokamos. Vakarop šaudė fejerverkai, o Laisvės alėja pasipuošė gražiu apšvietimu.

Dalyvavau kitoje iškilmingos šventinės programos dalyje. Kartu su Kriščiukaičiu ir Janulaičiu gavau Seimo pirmininko–prezidento kvietimą į iškilmingą Steigiamojo Seimo posėdį ir vakarą Lietuvių klube.

Buvau ir ten, ir ten. Seimo posėdis iškilmingai banalus. Jis apsiribojo tik Stulginskio kalbos išklausymu. Kalba kažkuo priminė karalių kalbą, buvo labai stilizuota, paviršutiniškai apžvelgianti praėjusius ketverius Nepriklausomybės metus ir Seimo įvykdytus uždavinius.

Seimo posėdis iškilmingai banalus. Jis apsiribojo tik Stulginskio kalbos išklausymu. Kalba kažkuo priminė karalių kalbą, buvo labai stilizuota, paviršutiniškai apžvelgianti praėjusius ketverius Nepriklausomybės metus ir Seimo įvykdytus uždavinius.

Pabaigoje su ovacijomis išklausyti sveikinimai, skirti salėje esantiems užsienio šalių atstovams. Paskui Seimo sekretorius Natkevičius perskaitė kelias telegramas ir iškilmingas posėdis baigėsi.

Vakare Lietuvių klube susirinko minia svečių. Čia šeimininkavo Stulginskis. Vaišinta gausia šalta vakariene a la fourchette, degtine ir vynu.

Vakarienė pavyko, tačiau svečių būta per daug, o salė per maža, kad būtų galima laisvai jaustis (bufeto salėje ir dviejuose bufeto kabinetuose stovėjo trys dideli ir vienas mažesnis stalai). Na, o po vakarienės vyko šokiai, kuriuose dalyvavo ir pats Stulginskis.

Per šią vakarienę daugiausia bendravau su baltarusiais, deportuotais iš Vilniaus, gėriau ir valgiau su Kraskovskiu. Vakarienėje užtrukau tik 2 valandas.

Vyriausybė išsprendė universiteto klausimą; jis buvo įstrigęs Seime. Padarė tai prakirpdama Gordijaus mazgą – paskelbė Vyriausybės dekretą. Tad Lietuva jau turi universitetą.

***

Šis tekstas - iš garsaus tarpukario Lietuvos teisininko Mykolo Römerio dienoraščio. Su Lietuva pasukusio garsios LDK giminės atstovo dienoaščius prieš pat Vasario 16-ąją išleido leidykla "Versus aureus" (Dienoraštis / Mykolas Römeris ; Lietuvos istorijos institutas. – Vilnius : Versus aureus, [2007]–. [Kn. 6]: 1921 m. lapkričio 8-oji–1922 m. birželio 15-oji / [sudarytojas, paaiškinimų autorius ir mokslinis redaktorius Rimantas Miknys] ; iš lenkų kalbos vertė Vaiva Grigaitienė; [lenkišką tekstą dešifravo Rimantas Miknys]. – [2013]. – XXV, 368 p. : iliustr., faks., portr. – Kn. taip pat: Ant dviejų pasaulių ribos: Mykolo Römerio, jo šeimos ir artimos socialinės aplinkos vertybių perkainojimo kryžkelės 1920–1922 metais).

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius