-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepriklausomybės kovų karių kapų paieškos kol kas bevaisės

Antakalnio kapinėse tęsiamos Lietuvos nepriklausomybės kovų karių kapų paieškos. Spėjama, kad čia palaidota apie 40 karių, žuvusių 1918–1920 metų kovose su bolševikais ir Lenkija. Tyrimą žadama plėsti, ieškoti pagalbos Lenkijos archyvuose, nes iki šiol nerasta jokių duomenų, kurioje vietoje žuvusieji palaidoti. Viena iš versijų – kapai sunaikinti, o Lietuvos kariai ar bent dalis jų atgulė sovietų kariams įrengtame memoriale.
Antakalnio kapinėse
Antakalnio kapinėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos kariuomenei 1918–1920-aisiais metais teko nelengva užduotis. Ką tik nepriklausomybę paskelbusią šalį reikėjo ginti nuo Raudonosios armijos, bermontininkų ir Lenkijos kariuomenės, okupavusios Vilniaus kraštą. Skaičiuojama, kad šiuo laikotarpiu žuvo per keturis tūkstančius Lietuvos karių savanorių. Šiuo metu žinomi tik apie pustrečio tūkstančio jų kapų.

Daugiausiai diskusijų verda dėl Antakalnyje palaidotų Lietuvos karių. Paveldosaugininkų teigimu, kol kas tiksliai žinomos 6–7 karių pavardės, o jų galėjo būti iki 40. Yra teigiančių, kad šie kariai palaidoti vadinamajame vienuoliktame kvartale.

1962-iaisiais ten esantys kapai įvardyti kaip bevardžiai. Mediniai kryžiai per keturis dešimtmečius sunyko ir buvo pašalinti, o nauji nepastatyti. 1991-iaisiais šioje vietoje atlikti žvalgybiniai kasinėjimai, tačiau be žmonių kaulų daugiau jokių radinių neaptikta, tad neįmanoma nustatyti ir jų kilmės.

Vienuoliktame kvartale skaičiuojama apie 200 kapų. Tačiau karo istorikai abejoja, kad čia palaidoti Lietuvos kariai. Pirmiausia, jų teigimu, 1919–1920-aisiais Lietuvos kariuomenė kovojo toliau nuo Vilniaus – ties Medininkais, Rykantuose. Ten daug jų ir palaidota. Todėl realesnė versija, kad čia guli kariai, gydyti Sapiegų ligoninėje ir tai nebuvo tik lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius