Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio 3-oji prieš 25 metus: laisvė ir netikėtos staigmenos

Šiemet sukanka 25 metai, kai sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtai atkurtą nepriklausomą Lietuvos valstybės valdžią. Artėjant sausio 13-osios įvykių metinėms prisiminkime, kaip šalis gyveno tomis audringomis dienomis, kai buvo sprendžiamas ne tik mūsų šalies valstybingumo, bet ir Europos likimas – ar nugalės laisvės siekiančios jėgos, ar Sovietų Sąjunga ir į šalį grįš totalitarizmas.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Asmeninio archyvo nuotr.

1991-ųjų Naujieji metai šalies gyventojams atnešė netikėtų staigmenų: nuo sausio 1-osios brangsta važiavimas visuomeniniu transportu, nuo 3-iosios – pradėti normuoti maisto produktai, vėliau kyla jų kainos.

Atkurtos Lietuvos pirmosios vyriausybės prekybos ministras prisimena, kad tuo metu apyvartoje cirkuliavo labai didelis rublių kiekis, žmonės pirko viską iš eilės, ko reikia ir ko nereikia, prekes  kaupdami juodai dienai.

„Padarėme bandymą – didelį, avalynės pilną konteinerį, atvežėme į vieną parduotuvę Vilniuje prie stoties ir į vieną parduotuvę Kaune prie stoties. Atsimenu, kad batai buvo žalios spalvos. Davėme nurodymą, kad juos pagamintų vieno dydžio, vieno modelio. Per pusę valandos visi batai buvo nupirkti“, – pasakoja pirmosios vyriausybės prekybos ministras Albertas Sinevičius.

Nors Seimas buvo priėmęs nutarimą  kainų nekelti, pradėjus trūkti maisto prekių,  vyriausybė nutarė kai kuriuos produktus normuoti. Kainų didėjimas kėlė nepasitenkinimą nepriklausomos valstybės vyriausybe ir didino įtampą visuomenėje.

„Parduotuvės tuščios, o sandėliukai, podėliukai, kamarėlės ir šaldytuvai buvo pilni. Įvedėme talonų sistemą, pavyzdžiui, mėnesiui skirdavome po 2 kg kruopų, dar 2 kg kitokių kruopų, makaronų, cukraus“, – sako A.Sinevičius.

Nors Latvijoje ir Estijoje kainos maisto produktams buvo pakeltos dar gruodį, Lietuvos Vyriausybės ketinimams normuoti ir branginti prekes Sąjūdžio vadovai nepritarė. Ypač tam priešinosi disidentinės organizacijos – Lietuvos laisvės lygos aktyvistai. Vilniuje prie Vyriausybės rūmų įvyko Lietuvos laisvės lygos surengtas nesankcionuotas mitingas. Buvo protestuojama ne tik prieš kainų padidinimą, bet ir reikalaujama, kad Vyriausybė atsistatydintų.

„Kai pradėjo kelti kainas, Vytautas Landsbergis prašė to nedaryti, bet tai vis tiek buvo daroma. Buvo akivaizdu, kad vyriausybė dirbo ne Lietuvos labui.

Atlikdami pilietinę pareigą, mes tiesiog atėjome. Žinojome, kad Kazimiera Prunskienė tuo metu buvo išlėkusi į Australiją. Visi skrydžiai tuo metu vyko per kur? Neskrido juk iš Vilniaus tiesiai į Australiją ar Vokietiją, skrido per Maskvą. Dar Maskvoje buvo užstrigusi dienelei gauti kokių nurodymų ar ko. Nežinome. Visi ministrai irgi tupėjo kaip zuikiai, nieko nepasakė V.Landsbergiui. Sausio 4 d., penktadienį, vyko posėdis. Niekas nieko nepasakė. V.Landsbergis apie kainų pakėlimą sužinojo tik pirmadienį iš radijo ar iš laikraščių“, – tvirtina buvęs rezistentas, Lietuvos laisvės lygos narys Andrius Tučkus.

Sausio 4 d. vyko ne tik Vyriausybės posėdis dėl kainų. SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas paskelbė įsaką, kuriuo į sovietų armiją būtų imamas jaunimas ir iš Baltijos šalių. Šį įsaką įgyvendinti buvo pradėta po poros dienų, bet apie tai byloja jau kitų sausio dienų įvykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius