Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkite: didžiausi branduoliniai bandymai istorijoje

1945 metų liepą JAV įvykdė pirmą branduolinės bombos bandymą istorijoje. Nuo to laiko visame pasaulyje tokių testų atlikta daugiau nei 2 tūkst. Pirmasis branduolinio ginklo galingumas prilygo 20 tūkst. tonų trotilo. Jau po 20 metų JAV ir Sovietų Sąjunga išbandė tokią bombą, kurios galingumas prilygo net 10 mln. tonų trotilo.
„Ivano“ sprogimo akimirka.
"Ivano" sprogimas stebimas iš 161 kilometro astumo / Tsarbomba.org nuotr.
Temos: 1 Bomba

Šie skaičiai rodo, koks galingas ir kartu pavojingas ginklas buvo sukurtas. „Business Insider“ parengė specialią apžvalgą, kurioje pateikia didžiausius atliktus branduolinius bandymus istorijoje. Susipažinkite.

Nr. 158 ir 168

1962 metų rugpjūčio 25 ir rugsėjo 19 dieną Sovietų Sąjunga atliko du branduolinius bandymus. Testavimų vieta buvo pasirinktas Naujosios Žemės salynas, esantis Arkties vandenyne. Šie bandymai pažymėti numeriais 158 ir 168.

Sprogimai buvo tokie galingi, kad daugiau nei 4 kilometrų atstumu nuo sprogimo epicentro viskas virto pelenais. Šių bandymų nuotraukos ar filmuota medžiaga nebuvo išplatinta viešai.

„Ivy Mike“

1952 metų lapkričio 1 dieną JAV virš Maršalo salų išbandė branduolinį užtaisą, kuriam suteiktas „Ivy Mike“ kodinis pavadinimas. Tai buvo pirma hidrogeninė bomba, kuri net 700 kartų galingesnė nei pirmas branduolinis užtaisas.

Wikipedia nuotr./„Ivy Mike“ sprogimo sukelti dūmų debesys
Wikipedia nuotr./„Ivy Mike“ sprogimo sukelti dūmų debesys

Sprogimas visiškai sunaikino salą, į dangų pakilo daugiau nei 40 kilometrų ilgio dūmų kamuoliai, o nuo sprogimo bangos pakilo iki kelių metrų aukščio.

„Romeo“

„Castle“ – tai kodinis JAV rengtos branduolinių bandymų operacijos pavadinimas. „Romeo“ bomba buvo trečias pagal stiprumą operacijos bandymas. Visi jie vyko 1954 metais. Bandymų metu testuota bomba „Romeo“, kurios galingumas siekė 11 megatonų. Tai galingiausia bomba, kada nors išbandyta virš jūros.

Wikipedia nuotr./„Romeo“sprogimas
Wikipedia nuotr./„Romeo“sprogimas

Šio užtaiso bandymai vyko Bikini atole – JAV priklausančiame salyne.

Nr. 123

Šio Sovietų Sąjungos branduolinio ginklo bandymo vaizdai, kaip ir anksčiau minėtų testavimų, nebuvo viešai išplatinti. Žinoma, kad Nr. 123 kodiniu pavadinimu pažymėtos bombos galingumas – 12,5 megatonos.

Šis bandymas atliktas 1961 metų spalio 23 dieną, Naujosios Žemės salyne, kuris yra Arkties vandenyne.

„Yankee“

Tai antras stipriausias operacijos „Castle“ bandymas. Jis atliktas 1954 metų gegužės 14 dieną. Skaičiuojama, kad „Yankee“ bombos galingumas siekė 13,5 megatonos.

Wikipedia nuotr./„Yankee“ sprogimas
Wikipedia nuotr./„Yankee“ sprogimas

Šis bandymas tapo antru galingiausiu ant Žemės paviršiaus atliktu branduolinės bombos testavimu JAV teritorijoje.

„Bravo“

Dar vienas operacijos „Castle“ bandymas, atliktas 1954 metų vasario 28 dieną. Branduolinis ginklas „Bravo“ buvo pirmasis operacijos bandymas ir kartu pats stipriausias. Iš pradžių tikėtasi, kad „Bravo“ gailingumas sieks 6 megatonas, tačiau buvo gerokai apsiskaičiuota – sprogimas prilygo 15 megatonų.

Wikipedia nuotr./„Bravo“ sprogimas
Wikipedia nuotr./„Bravo“ sprogimas

Po sprogimo į dūmų debesys pakilo į 34 kilometrų aukštį. Dėl JAV kariškių bombos galingumo apsiskaičiavimo, nuo radioaktyvių dalelių žuvo 665 Maršalo salų gyventojai ir vienas Japonijos žvejys, kuris nuo sprogimo epicentro buvo nutolęs daugiau nei 120 kilometrų atstumu.

Nr. 173, 174 ir 147

Nuo 1962 metų rugpjūčio iki rugsėjo Sovietų Sąjunga jai priklausančioje Naujosios Žemės teritorijoje atliko tris galingus bandymus, kurie į istoriją pagal savo galingumą pateko tarp pačių stipriausių. Jiems buvo suteikti Nr. 173, Nr. 174 ir Nr. 147 kodiniai pavadinimai.

1945 metų liepą JAV įvykdė pirmą branduolinės bombos bandymą istorijoje.

Visų šių užtaisų galingumas siekė 20 megatonų. Nuo kiekvieno iš šių sprogimų epicentro 7 kilometrų atstumu viskas buvo sunaikinta. Iš šių bandymų jokia vaizdinė medžiaga nebuvo išplatinta.

Nr. 219

Per Kūčias, 1962 metų gruodžio 24 dieną, Sovietų Sąjunga Naujosios Žemės salyne išbandė 24,2 megatonos galingumo bombą, kuriai suteiktas kodinis pavadinimas Nr. 219.

Nuo sprogimo epicentro daugiau nei 9 kilometrų spinduliu viskas buvo nušluota nuo Žemės paviršiaus. Nuotraukos arba filmuota medžiaga iš šio bandymo nepasiekė viešumos.

Ivano bomba

Tai galingiausia kada nors išbandyta ir sukurta bomba. Ivano bomba 3 tūkst. kartų galingesnė nei ant Hirošimos numestas branduolinis užtaisas.

Wikipedia nuotr./Ivano bombos modelis
Wikipedia nuotr./Ivano bombos modelis

Bomba išbandyta 1961 metų spalio pabaigoje. Ji buvo tokia galinga, kad nuo sprogimo sukeltas šviesos blyksnis buvo matomas už daugiau nei 900 kilometrų, o beveik už tokio pat atstumo nuo epicentro dužo gyvenamųjų namų langai. Tikslus Sovietų Sąjungos sukurtos bombos galingumas nėra žinomas. Manoma, kad jis siekė 50-58 megatonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius