-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už suniokotą paveldą – pirma baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl suardytų XVII a. ir vėlesniais amžiais datuojamų archeologinių sluoksnių Vilniuje, Teatro g. 7, pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje pritaikė baudžiamąją atsakomybę čia vykdytų statybos darbų vadovams.

Pasak Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės, paveldo apsaugai tai – labai svarbus įvykis: „Tam tikrų tyrimų reikalavimai paveldo objektuose išduodami ne tam, kad būtų ignoruojami, bet tam, kad jų būtų laikomasi. Priešingu atveju, istoriniam ir kultūriniam paveldui gresia negrįžtama žala. Metas visiems suprasti, kad atsakomybė už tokį barbariškumą gali laukti toli gražu ne simbolinė“.

Teismas konstatavo, kad teisiami asmenys žinojo, jog darbai atliekami žemės sklype, kuriam numatytos specialios naudojimo sąlygos, nes jis yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje ir Senamiesčio apsaugos zonoje. Tačiau jie nesilaikė reikalavimo prieš pradedant žemės kasimo darbus atlikti archeologinius tyrimus. Iškasus pamatų duobę nedalyvaujant archeologui, buvo sunaikintos didelės mokslinės, istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčios valstybės saugomos nekilnojamosios kultūros vertybės – Vilniaus senojo miesto vietos su priemiesčiais – dalis.

Kultūros paveldo departamentas sudarė komisiją, kuri įvertino padarytą žalą 150 tūkst. litų. Taip pat departamentas kreipėsi į teismą, kad didelės kultūrinės vertės archeologinį sluoksnį suardžiusiems asmenims būtų iškelta baudžiamoji byla.

Pagal teismo paskelbtą nuosprendį UAB „Bordolina“ statyboms Teatro g. 7 vadovavusiam Arūnui Plumpai skirta metų laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant metams ir įpareigojant nuteistąjį be bausmės vykdymo atidėjimą prižiūrinčios institucijos sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei septynioms paroms. Tokia pačia bausme nubaustas ir šių statybų techninės priežiūros vadovas Vincas Algimantas Časas. Iš abiejų vadovų valstybės naudai priteista 120193 Lt. bauda. UAB „Bordolina“ projektų vadovė Julija Ramoškaitė taip pat buvo pripažinta kalta padariusi nusikalstamą veiką ir nubausta 20MGL 2600 Lt bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius