Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

300 Lietuvos karių pradeda budėti NATO ir ES greitojo reagavimo pajėgose

Apie 300 Lietuvos karių nuo ketvirtadienio pradeda budėti NATO ir Europos Sąjungos (ES) greitojo reagavimo pajėgose.
Lietuvos ir Danijos kariai įgūdžius lavina žvalgybos padalinių pratybose
Lietuvos ir Danijos kariai įgūdžius lavina žvalgybos padalinių pratybose / mjr. Eugenijaus Lastausko, št. srž. Ediko Panomariovo nuotr.

Apie 250 karių – daugiausia Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų pėstininkai ir Specialiųjų operacijų pajėgų kariai, taip pat pavieniai kariai iš Logistikos valdybos ir kitų kariuomenės padalinių –  bus priskirti visus metus budėti NATO greitojo reagavimo pajėgų Sausumos ir Specialiųjų operacijų komponentuose.  

2015 metais budinčių daugianacionalinių NATO greitojo reagavimo pajėgų pamainoje lietuviai yra atsakingi už pajėgų štabo apsaugą.

Dar apie 40 Lietuvos karių nuo sausio 1 dienos pirmą pusmetį budės ES Šiaurės kovinėje grupėje, suformuotoje kartu su kariais iš Airijos, Estijos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos.

Šiam ES junginiui, kuriam vadovauja Švedija, Lietuva skiria iš Birutės ulonų bataliono karių suformuotą štabo apsaugos būrį ir pavienius karius į grupės štabą ir paramos vienetus, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Visi kariai priskirti NATO ir ES greitojo reagavimo junginiams viso budėjimo metu tarnaus savo nuolatinėse dislokacijos vietose, savo šalyse, tačiau išlaikys labai aukštą parengtį ir, jei būtų priimtas sprendimas siųsti tarptautines pajėgas į operaciją, į nustatytą užduoties rajoną jie bus pasirengę išvykti per 5–10 dienų.

Nuo savo sukūrimo 2002 metais, NATO Greitojo reagavimo pajėgos buvo aktyvuotos kartą, 2005 metais padėti nuo stipraus žemės drebėjimo nukentėjusiam Pakistanui. Humanitarinėje operacijoje dalyvavo ir Lietuvos vandenvalos vienetas, suformuotas iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ir technikos.

Nors sukurtos dar prieš dešimtmetį kaip viena iš ES reagavimo į krizes priemonių, ES kovinės grupės iki šiol dar nebuvo nepanaudotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius