Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Akvarium“ ir DDT grupių lyderiai ragina V.Putiną atsikvošėti ir nedaryti baisios klaidos

Nepaisant didžiulės propagandos mašinos, Rusijoje vis garsiau skamba protesto balsai prieš prezidento Vladimiro Putino sprendimą pradėti karinę agresiją prieš prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių nuvertusią Ukrainą.
J.Ševčiukas su V.Putinu
Jurijus Ševčiukas, dar neseniai rasdavęs bendrą kalbą su Vladimiru Putinu, dabar yra pasibaisėjęs jo veiksmais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Makarevičius: tai – siaubinga klaida

Jei Rusija pradės karą su Ukraina, tai bus brolžudiškas karas, mano muzikantas, televizijos laidų vedėjas, legendinės roko grupės „Mašina vremeni“ lyderis Andrejus Makarevičius, pranešė portalas newsru.com.

„Tą akimirką, kai į tavo šalį įvažiuoja svetimos kariuomenės šarvuočiai, žmonės tampa SAVO šalies patriotais ir ima į rankas ginklą. Mūsų užduotis – jokiu būdu neleisti, kad tai įvyktų“, – radijo stoties „Echo Moskvi“ eteryje pareiškė A.Makarevičius. Jo teigimu, Rusijos karių įvedimas į Ukrainą yra siaubinga klaida.

Pradėtas realizuoti vienas baisiausių Ukrainos krizės scenarijų – „vėl mūsų tankai svetimoje žemėje“.

Kaip praneša RBK, A.Makarevičius ir jo grupės „Mašina vremeni“ muzikantas Aleksandras Kutikovas pasirašė peticiją Rusijos valdžiai bei abiejų šalių piliečiams. Šioje peticijoje rašoma: „Po kelias dienas plūdusių nerimą keliančių žinių mes pamažu suvokiame, kad tai, kas vyksta Kryme, – ne optinė apgaulė ir ne baisus sapnas. Pradėtas realizuoti vienas baisiausių Ukrainos krizės scenarijų „vėl mūsų tankai svetimoje žemėje“.

Iš Rusijos valdžios mes reikalaujame nedelsiant ir be jokių išlygų išvesti visas karines formuotes iš Ukrainos teritorijos. Mes kreipiamės į mūsų tėvynainius: netikėkite oficialia propaganda ir nepalaikykite karo. „Interesų apsauga“ – tik politinių žaidimų priedanga. Mes privalome parodyti ukrainiečiams, kad ir Rusijoje yra kitas požiūris, nei bando įteigti valdžios propaganda, ir kitų argumentai, ne tik tankai. Dabar, labiau nei bet kada, svarbu parodyti pagarbą istoriniam kaimynų pasirinkimui ir pasistengti pelnyti jų pagarbą.“

Per pastarąsias dienas protestą dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą pareiškė ir daugiau rusų intelektualų.

B.Akuninas: tikslas – įvesti diktatūrą Rusijoje

Garsus rašytojas Borisas Akuninas, nors ir laiko blefu „putinišką karingumą“, yra įsitikinęs, jog pastarosiomis dienomis Rusija iš „plutokratinės autokratijos virto policine valstybe ir diktatūra“: „Viena vertus, V.Putinas tikisi į savo lagerį persivilioti rusų nacionalistus – dabar svarbiausias rusų gynėjas bus jis. Tačiau rusams Ukrainoje V.Putinas niekuo nepadės, o tik pakenks, sugadinęs ir taip įtemptus buvusius jų santykius su ukrainiečiais (o Kryme rusus supykdys dar ir su totoriais). Užtat protestuojančius prieš karą jis pavers „penktąja kolona“, Rusijos ir rusų priešais.“


Rusams Ukrainoje V.Putinas niekuo nepadės, o tik pakenks, sugadinęs ir taip įtemptus buvusius jų santykius su ukrainiečiais (o Kryme rusus supykdys dar ir su totoriais).

B.Akuninas mano, kad tikroji „putiniško demaršo“ prasmė yra paversti Rusiją policine valstybe ir diktatūra. Dėl to rašytojas pakvietė opoziciją atsisakyti protesto akcijų iki tol, kol į gatves nebus pasiruošę išeiti šimtai tūkstančių.

B.Grebenščikovas: baikite kiršinti žmones

Kitos legendinės grupės „Akvarium“ lyderis Borisas Grebenščikovas savo paskyroje „Facebook“ kreipėsi į Rusijos valdžią ragindamas spręsti problemas su naująja Ukrainos valdžia taikiu būdu.

Jis įsitikinęs, kad sprendimas, kuris leistų išvengti aukų, visada yra. Tuos, kurie dabar turi valdžią, B.Grebenščikovas prašo prisiminti liaudį, kuri jiems delegavo tą valdžią.

„Kad ir koks būtų didelis noras patekti į istoriją, nebandykite to daryti pasmerkdami mirti žmones, kurie jumis pasitiki. Būkite toliaregiški: nustokite kiršinti žmones, baikite meluoti savo liaudžiai dėl vienadienės naudos – rytoj ta nauda gali virsto neišmatuojamais praradimais“, – įspėja muzikantas.

Roko grupės DDT lyderis Jurijus Ševčiukas kvietė neleisti brolžudiško karo su Ukraina ir įspėjo, kad karas, kurį gali pradėti Rusija, sukels didžiulius sukrėtimus. „Mes – Rusijos ir Ukrainos žmonės – giminės. Kiekvienam iš mūsų būtina padaryti viską, kad neleistume kilti brolžudiškam karui. Kitaip triumfuos tai, ko neįmanoma pavadinti žmogiškumu“, – parašė savo tinklaraštyje muzikantas.

Rusijos agresija legitimizavo naująją Ukrainos valdžią

Rusų rašytojas satyrikas Michailas Žvaneckis, beje, ir Rusijos, ir Ukrainos liaudies artistas, gimęs Odesoje, pavadino ukrainiečius stipria nacija, kuriai pavyko nuversti „vagių“ valdžią. O rusus jis pavadino nevykėliais dykinėtojais, skirtingai nuo ukrainiečių, kurie „sugebėjo, leido sau, nenutylėjo, neprisitaikė“.

Rusijos valdžia, padedant rusų media-tituškoms, per rekordiškai trumpą laiką  visiškai legitimizavo naująją Ukrainos valdžią.

Žurnalistas ir muzikos kritikas Artiomas Troickis savo tinklaraštyje pareiškė, kad Rusijos prezidentas ir Federacijos Taryba savo militarizuotu demaršu pasiekė visiškai priešingo tikslo nei norėjo – „padedant rusų media-tituškoms per rekordiškai trumpą laiką jie visiškai legitimizavo naująją Ukrainos valdžią“.

„Nežinau, ar mums padėkos ukrainiečiai, gal pasikuklins, bet man negaila: ačiū“, – ironizuoja A.Troickis.

„Ukraina iškentėjo savo laisvę; ten bus niūru ir drumzlina, bet galiausiai viskas baigsis gerai“, – įsitikinęs jis. O štai Rusija „užsitarnavo savo sunkią dalią – šalyje, kur vietoje valdžios yra gangrena, bus amžinos sutemos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius