Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Amnesty International“: turime įrodymų, kad prorusiški kovotojai Donbase vykdė egzekucijas

„Amnesty International“ informavo turinti įrodymų, kad prorusiškos kovotojų grupuotės Donbase vykdė egzekucijas ukrainiečių kariams. Kaip tvirtina organizacijos atstovai, rašo Tvn24.pl, šias žudynes galima vadinti karo nusikaltimais.
Donecke separatistai Ukrainos nepriklausomybės dieną surengė ukrainiečių belaisvių „paradą“
Donecke vykęs ukrainiečių belaisvių „paradas“ / „Scanpix“/AFP, „Reuters“ nuotr.

Žmogaus teisių gynimu besirūpinanti organizacija „Amnesty International“ pareiškė surinkusi informaciją, įrašus ir nuotraukas, kuriuose užfiksuoti mažiausi keturi Ukrainos kariai, tardyti prorusiškų kovotojų, o dabar jau negyvi.

Nuotraukose, kaip teigiama, negyvų karių galvose ir viršutinėse kūno dalyse matyti kulkų pėdsakai, kurie ir liudija apie egzekucinį nužudymą. Pasak „Amnesty International“, trys kariai buvo paimti į nelaisvę Debalcevėje vasario 12-18 dienomis, kai Ukrainos pajėgos buvo apsuptos.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, visi pranešimai apie žmogžudystes privalo būti itin atidžiai ir nešališkai ištirti, o nusikaltėliai teisiami teisme.

Kankinimai, blogas elgesys ir karių, patekusių į nelaisvę, kai buvo sužeisti ar pasidavė, žudymas yra karo nusikaltimai. Taip teigė „Amnesty International“ direktoriaus pavaduotojas Europos ir Vidurio Azijos reikalams Denisas Krivošejevas.

Kankinimai, blogas elgesys ir karių, patekusių į nelaisvę, kai buvo sužeisti ar pasidavė, žudymas yra karo nusikaltimai.

„Amnesty International“ taip pat cituoja Ukrainoje anglų kalba leidžiamą savaitraštį „Kyiv Post“, kuris susisiekė su prorusiškos karinės grupuotės, vadinamos batalionu „Sparta“, vadeiva Arsenijumi Pavlovu, geriau žinomu pseudonimu Motorola. Jis greičiausia yra Rusijos pilietis, o leidiniui pareiškė pats nušovęs 15 į nelaisvę paimtų Ukrainos karinių pajėgų karių.

„Šis kraują stingdantis separatistų kovotojo „prisipažinimas“ kartu su vaizdo įrašais, liudininkų parodymais ir augančia įrodymų, kad su belaisviais yra blogai elgiamasi abiejose fronto pusėse, kiekiu tik įrodo, jog būtina kuo greičiau pradėti nepriklausomą tyrimą dėl piktnaudžiavimų kare, prasidėjusiame prieš metus“, – tikina D.Krivošejevas.

VIDEO: A.Pavlovo-Motorolos prisipažinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius