Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aro“ vadas V.Grabauskas apie įvykius Paryžiuje: „Dabar tai – „barikadinė“ operacija“

Prancūzijoje vyksta toks dramatiškas mūšis su teroristais, kokio pasaulis nematė seniai. Žudynėmis „Charlie Hebdo“ redakcijoje įtariami broliai Kouachi penktadienio rytą sukėlė susišaudymą ir su įkaitais užsibarikadavo Damarten an Goelio rajone esančioje leidykloje. Po kelių valandų jų bendrininkas Amedy Coulibaly parduotuvėje Paryžiuje įkaitais paėmė dar penkis žmones. Kaip vertinti Prancūzijos policijos pajėgų veiksmus? Kokie sunkumai kyla vaduojant įkaitus demokratinėje šalyje? Apie tai 15min.lt pasakojo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.
Viktoras Grabauskas
Viktoras Grabauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

V.Grabauskas atidžiai stebi dramą, kuri penktadienį vyksta Prancūzijoje. Ne tik todėl, kad kova su teroristais yra „Aro“ užduotis, – Lietuvos pareigūnai palaiko glaudžius ryšius su prancūzų antiteroristiniais padaliniais RAID ir GIGN. 

„Mes dar neturime pakankamai tikslios informacijos, kad būtų galima detaliai komentuoti Prancūzijos antiteroristinių padalinių veiksmus. Tačiau, atsižvelgiant į tą informaciją, kurią turime, galima konstatuoti, kad šiuo metu yra pradėtos vykdyti vadinamosios „barikadinės“ įkaitų išlaisvinimo operacijos“, – portalui 15min.lt sakė „Aro“ vadas V.Grabauskas.

Teroristai yra užsibarikadavę keliuose skirtinguose pastatuose ir laiko įkaitus, kurie yra tarsi garantas, kad policijos pajėgos nevykdys šturmo. 

„Pagal pasaulinę praktiką, tokiose situacijose šturmai vykdomi dviem atvejais. Pirmiausia, jei susidaro palankios sąlygos neutralizuoti pagrobėjus ir saugiai išvaduoti įkaitus. Antra, kai iškyla reali grėsmė įkaitams. Visais kitais atvejais vykdomos derybos. Pagrindinis derybų tikslas yra įkalbėti pagrobėjus paleisti įkaitus ir pasiduoti“, – aiškino V.Grabauskas.

Pareigūnas pasakojo, kad pradiniame įkaitų situacijos etape stengiamasi maksimaliai lokalizuoti krizės vietą, evakuoti iš pavojingos vietos žmones ir maksimaliai užtikrinti, kad niekas į šią teritoriją nepatektų.

Kitaip tariant – iš pradžių siekiama užtikrinti aplinkinių saugumą.

Žurnalistai ir liudininkai pasakoja, kad Damarten an Goelio rajone beveik neveikia mobilusis ryšys, gatvėse įrengti policijos blokavimo postai, patruliuoja automatiniais pistoletais ir šautuvais ginkluoti pareigūnai, budi snaiperiai, o pieva šalia teroristų užgrobtos leidyklos virto sraigtasparnių nusileidimo aikštele. 

Be to, iš dalies uždarytas Charles'io de Gaulle'io oro uostas.

„Oro uostas gali būti uždarytas dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, gal per tą teritoriją eina lėktuvų kilimo ir leidimosi trasa, gal turima žinių apie ketinimus vykdyti teroristinius aktus strateginiuose objektuose ir panašiai. Neturint tikslesnės informacijos galima tik spėlioti“, – sakė „Aro“ vadas.

Gali pasikviesti kitų Europos šalių padalinius

Kaip vyktų tokia operacija, jeigu teroristai bandytų surengti išpuolį Lietuvoje? Rinktinės „Aras“ vadas pabrėžė, kad negali atskleisti taktikos detalių.

„Mes esame atsakingi už antiteroristinių ir įkaitų išlaisvinimo operacijų organizavimą, valdymą ir vykdymą. Taip pat ir už įvairių antiteroristinių planų paruošimą. Vienas tokių planų yra įvedamas ir vykdomas esant „barikadinei“ įkaitų pagrobimo situacijai. Tame plane numatyti visų operacijoje dalyvaujančių institucijų ir tarnybų veiksmai, jų atsakomybės ribos“, – sakė V.Grabauskas.

„Lietuvos banko“/Martyno Ambrazo nuotr./Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai ant stogo
„Lietuvos banko“/Martyno Ambrazo nuotr./Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai ant stogo

Jis paaiškino, kad visada pirminius atsakomuosius veiksmus pradės vietinės policijos pajėgos: „Jos maksimaliai lokalizuos vietovę, išdėstys perimetrus, evakuos žmones ir galbūt užmegs pirminius derybinius kontaktus. Atvykusi rinktinė „Aras“ perims vadovavimą ir pradės vykdyti įkaitų išlaisvinimo operaciją.“

Jei nebūtų galimybės pasitelkti užsienio kolegas, mes galėtume kreiptis pagalbos į Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgas, – galimą situaciją komentavo V.Grabauskas.

Pareigūnas pasakojo, kad jei reikėtų papildomų pajėgų šturmui, galima būtų pasitelkti ATLAS kolegas iš kitų Europos šalių.

Pagal dabartinius įstatymus, „Aras“ gali legaliai vykdyti bendras operacijas ne tik mūsų šalyje, bet ir bet kurioje kitoje Europos Sąjungos valstybėse, jei ta šalis pasikviestų į pagalbą.

„Jei nebūtų galimybės pasitelkti užsienio kolegų, mes galėtume kreiptis pagalbos į Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgas. Mūsų pareigūnai su kariais dažnai vykdo bendras pratybas ir yra pasiruošę vieni kitiems padėti, jei būtų tokia būtinybė“, – galimą situaciją komentavo „Aro“ vadas V.Grabauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius