-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Die Welt“: Po Debalcevės Ukrainai lieka tik ginkluotis arba pasiduoti Putinui

Užimdamas Debalcevę, Putinas pasiekė lemtingą pergalę. Dabar Kijevui lieka arba pasiduoti Putino dominavimui, arba atkakliai ginkluotis, kad pasipriešintų tolesnei agresijai, rašo Vokietijos „Die Welt“ dienraščio korespondentas Richardas Herzingeris.
Rusijos teroristai Debalcevės mieste
Rusijos teroristai Debalcevės mieste / „Scanpix“/AP nuotr.

Iliuzijų teatras baigėsi, vos prasidėjęs. Greitai paaiškėjo, ko išties verta Angelos Merkel ir François Hollande'o taikos gelbėjimo akcija Minske. Ten pasiektais susitarimais Vladimiras Putinas pasinaudojo tam, kad užsitikrintų ir padidintų grobį, kurį jis su savo smogiamaisiais būriais atsirėžė  Rytų Ukrainoje nuo suverenios valstybės.

Derybose Minske Vakarų Europa susitaikė su Kremliaus valdovo mimikrija, neva jis Ukrainos kare visiškai  nedalyvauja. Dabar jis gali vaidinti aukščiausią taikdarį, nustatinėjantį, kaip turi būti interpretuojami Minsko susitarimo punktai. Neatsitiktinai valstybinio vizito Vengrijoje metu jis išliejo savo patyčias ant ukrainiečių, kurie Debalcevėje neatlaikė įžūliai paliaubas pažeidusių prorusiškų separatistų puolimo.

Tuo jis pademonstravo ne tik kad laiko geležiniuose gniaužtuose Ukrainą, bet, dėka tokių bendraminčių kaip Vengrijos vyriausybės vadovas, jau viena koja stovi Europos Sąjungoje.

Liūdinti Ukraina

Ukrainai skaudžią kapituliaciją teko patirti kaip tik tą dieną, kai šalis su liūdesiu prisiminė 100 žuvusių demonstrantų, prieš metus tapusių Janukovyčiaus režimo pasiųstų žudikų auka. Šis sutapimas skausmingai atskleidžia, kiek nedaug liko iš Maidano sukilimo teiktų vilčių.

Šalį, pasiryžusią eiti Europos demokratijos keliu, užmaskuota Rusijos invazija beveik privedė prie žlugimo, drauge primesdama jai militarizaciją, sekinančią Maidano laisvės dvasią.  

Klaidinga būtų manyti, kad netekusi didžiulės savo valstybės teritorijos dalies, likusi Ukraina galėtų ramiai susitelkti ekonomikos atstatymui ir būtiniausių reformų vykdymui. Juk Putino prievartos logika pasirodė esanti sėkminga, kodėl tad jis turėtų liautis destabilizavęs šalį?

Putino pretenzijos dominuoti

Kijevui belieka arba pasiduoti Putino dominavimo pretenzijoms, arba dar atkakliau ginkluotis, kad galėtų atremti tolesnius agresijos bandymus.

Jei šalis negaus aiškių signalų iš Vakarų, kad jie yra pasiruošę Ukrainą paremti, viršų gali paimti radikalūs nacionalistai, taip išties priartindami kraštą prie to iškreipto paveikslo, kurį nenuilstamai apie Ukrainą kuria Maskvos propaganda.

Juo labiau, kad ukrainiečiai negali nesijausti išduoti Vakarų, kurie po Krymo aneksijos dabar tylėdami stebi, kaip nuo šalies faktiškai atplėšiamos dvi sritys.

Po Debalcevės Europa privalo apsispręsti. Arba ji pagaliau susiims ir pasiryš atgrasyti agresorių, arba ir ateityje leis jam diktuoti sąlygas taikai žemyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius