-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: esamą šaukimo į kariuomenę tvarką vertėtų pratęsti

Esamą šaukimo į kariuomenę tvarką, kai dauguma tarnybą atliekančių šauktinių yra savanoriai, vertėtų pratęsti, mano Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas. „Dabar einantis savarankiškumo principas – nors ir yra šauktiniai, jie beveik 100 procentų savanoriai – jis yra visiškai neblogas“, – Žinių radijui trečiadienį sakė G.Kirkilas.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jo, visuotinis šaukimas būtų neefektyvus, tuo tarpu galiojanti sistema yra pakankama rezervui užtikrinti.

„Mes negalime padaryti visuotinio šaukimo, todėl, kad negalime kiekvienais metais pakviesti po 30 tūkst. jaunuolių. (...) Kada yra šaukimas savanorišku pagrindu, jis yra efektyvesnis. Ar tą galima toliau tęsti, tą kiekį šauktinių – maždaug 10-15 procentų nuo viso kiekio? Man atrodo, kad taip“, – kalbėjo Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Seimas, pavasarį grąžinęs privalomąją karo tarnybą 2015 ir 2016 metais, neapsisprendė, kaip šaukimas turėtų būti planuojamas principinėje kariuomenės struktūroje 2020 ir 2021 metais. Parlamentas kiekvienas metais tvirtina principinę kariuomenės struktūrą kitiems metams ir planuojamą struktūrą po penkerių metų.

Klausimas dėl šauktinių kariuomenės ateities įtrauktas į trečiadienį vyksiančio paskutinio Seimo rudens sesijos posėdžio darbotvarkę.

Šauktinių grąžinimą valstybės ir kariuomenės vadovai argumentuoja būtinybe užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą išaugus Rusijos grėsmei. Sprendimą grąžinti šauktinius į kariuomenę   Seimas  priėmė pavasarį. Valstybės gynimo taryba pasiūlė šauktinius grąžinti penkeriems metams.

Kasmet planuojama pakviesti apie 3-3,5 tūkst. šauktinių nuo 19 iki 26 metų. Taip pat Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 8 tūkst. profesinės karo tarnybos kariai, apie 4,5 tūkst. karių savanorių. Planuojama, kad per 5 metus Lietuvos kariuomenės rezervas bus papildytas 16–17 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius