-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į Lietuvą atvyko Ukrainos kariai, sužeisti prie Ilovaisko ir Donecko oro uosto

Penktadienio vakarą Vilniaus tarptautiniame oro uoste nusileido Lietuvos karinių pajėgų lėktuvas „Spartan“, kuriuo į mūsų šalį buvo atgabenti septyni Ukrainos kariai, sužeisti per susirėmimus su prorusiškais separatistais. Tarp jų yra ir savanorių, kurie buvo pakirsti prie Donecko oro uosto ir Ilovaisko.
Į Lietuvą buvo atskraidinti 7 Ukrainoje sužeisti kariai
Į Lietuvą buvo atskraidinti 7 Ukrainoje sužeisti kariai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Būklė yra normali, kelionė pakėlė nuotaiką. Jie patyrė kovinius sužalojimus, daugiausiai skeveldrinius. Gydymas pradėtas Ukrainoje, o reabilitacija bus tęsiama Lietuvoje“, – penktadienį sakė pulkininkas leitenantas Gintaras Berkevičius, kuris yra vienas iš Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo gydytojų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Į Lietuvą buvo atskraidinti 7 Ukrainoje sužeisti kariai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vladimiras Gamarnikas

Sužeistasis Vladimiras Gamarnikas iš Lietuvos kariuomenės lėktuvo išlipo remdamasis lazdele.

Ukrainos milicijos 3-ojo bataliono vieno iš būrių vadas buvo sužeistas prie Ilovaisko – miesto, kurį buvo apsupę rusų desantininkai ir šarvuota technika. Praėjusių metų rugpjūčio 29 dieną milicininko dalinys veržėsi per apsupimo žiedą, tačiau pateko į uraganinę ugnį.

„Septyni mano draugai žuvo. Kiek sužeistų buvo – nežinau. Daug, labai daug“, – pasakojo milicininkas. Jis patyrė kontuziją, stuburo ir kojos traumas.

Buvęs laikraščio redaktorius, o dabar savanoris karys Viktoras Trofimenko buvo sužeistas prie Donecko oro uosto esančiame Peskų miestelyje. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Į Lietuvą buvo atskraidinti 7 Ukrainoje sužeisti kariai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Viktoras Trofimenko

„Per apšaudymą sviedinys pataikė į tiltą ir mes su draugu buvome sužeisti“, – sakė savanoris. Jis patyrė kontuziją: kurį laiką negalėjo kalbėti ir sutriko regėjimas. Ukrainos medikai pasakė, kad Lietuvoje jam gali sutvarkyti regėjimą, todėl iškart sutiko – vyras vos išlipęs iš lėktuvo Vilniuje kalbėjo apie tai, kad nori grįžti į frontą.

„Tai ne romantika, tai ne patriotizmas, tai ne jaunatviškas maksimalizmas. Aš tiesiog turiu tai padaryti“, – užtikrintai kalbėjo karys.

Priims po keturis ukrainiečius kas mėnesį

Keturi ukrainiečiai tęs gydymą Karių reabilitacijos centre, kuris įsikūręs Druskininkuose. Dar trims kariams reikia rimtesnės pagalbos, todėl jis bus gydomi vienoje iš Vilniaus ligoninių. 

Keturi ukrainiečiai tęs gydymą Karių reabilitacijos centre, kuris įsikūręs Druskininkuose. Dar trims kariams reikia rimtesnės pagalbos, todėl jis bus gydomi vienoje iš Vilniaus ligoninių. 

„Mes bendradarbiaujame su Dnepropetrovsko ligonine ir kolegos pasiūlė pažiūrėti šių pacientų būklę. Atrinkome tuos, kuriems realiai galėtume padėti“, – sakė pulkininkas leitenantas G.Gurkevičius.

Į Lietuvą šie kariai buvo atgabenti, nes sužeistųjų skaičius Ukrainos ligoninėse yra labai didelis, gydymo įstaigos yra perpildytos. Todėl NATO šalys stengiasi padėti kariaujančiai sąjungininkei.

„Mes stengiamės padėti ukrainiečiams šitame skausme ir kiek įmanoma labiau pateisinti lūkesčius“, –teigė G.Gurkevičius.

Iš viso Lietuvoje buvo gydoma 14 sužeistų Ukrainos karių. Tikimasi, kad kiekvieną mėnesį mūsų šalis galės priimti po keturis sužeistus ukrainiečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius