Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV mažins Europoje dislokuotas pajėgas, kad sutaupytų lėšų

Pentagonas ketvirtadienį atskleidė planus konsoliduoti savo pajėgas Europoje, atitraukiant tūkstančius JAV karių ir civilių darbuotojų iš kai kurių bazių, daugiausiai Didžiojoje Britanijoje ir Portugalijoje, o šios pastangos turėtų padėti sutaupyti apie 500 mln. dolerių per metus.
Pasirengimas oro desantui Šiauliuose
Pasirengimas oro desantui Šiauliuose / Antano Gedrimo nuotr.

Planuodamos mažinti karių skaičių Didžiojoje Britanijoje, Jungtinės Valstijos taip pat nutarė, kad Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazė Leikenhite bus pirmoji bazė Europoje, kur bus nuolat dislokuojami naujieji amerikiečių naikintuvai F-35. Šis restruktūrizacija vyks kelerius metus, o pirmieji F-35 į Didžiąją Britaniją atkeliaus 2020 metais. Jie pakeis naikintuvus F-15, kurie paliks šalį.

Planuojami pokyčiai daugiausia susiję su armijos ir oro pajėgų personalu bei objektais, o JAV ginkluotųjų pajėgų narių skaičius Jungtinėje Karalystėje bus sumažintas maždaug 2 tūkst. Apie 3,2 tūkst. amerikiečių paliks RAF bazę Mildenhole, o Leikenhedo bazėje, kur bus dislokuotos dvi F-35 eskadrilės, JAV personalas padidintas apie 1,2 tūkst. narių.

Pentagonas pastaraisiais metais sistemingai mažino JAV pajėgas Europoje. Šis procesas atspindi bendrą armijos ir Jūrų pėstininkų korpuso narių mažinimą, taip pat didėjančius strateginius interesus Ramiojo vandenyno regione ir pastangas perkelti papildomų pajėgų į Rytų Europą ir kitus regionus, veikiamus padidėjusios įtampos su Rusija.

Daugiausia bus uždaromos mažesnės bazės, likusios nuo Šaltojo karo laikų.

„Privalome siekti didesnio efektyvumo, būdami Europoje, ir užtikrinti, kad ištekliai bus nukreipiami ten, kuri jie gali padaryti didžiausią poveikį“, – sakė NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas – JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove'as.

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas tarptautinio saugumo reikalams Derekas Cholletas ketvirtadienį sakė žurnalistams Pentagone, kad ši konsolidacija nepaveiks JAV karinių operacijų arba Amerikos gebėjimo suteikti pagalbą savo partneriams Europoje. Pasak jo, Europoje dislokuoti iš viso apie 67 tūkst. JAV ginkluotųjų pajėgų narių. Vykdant pajėgų rotaciją, šis skaičius išliks maždaug toks pats.

Pagal naują restruktūrizavimo planą JAV kariai paliks apie 15 bazių, grąžindami tuos objektus šalims, kuriose jie yra įrengti. Bazių konsolidacija taip pat bus vykdoma Vokietijoje, bet Jungtinės Valstijos planuoja laikyti toje šalyje keliais šimtais karių daugiau, kai dalis jų ten bus perkelti iš Didžiosios Britanijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

Gynybos sekretoriaus pavaduotojo energetikos, infrastruktūros ir aplinkos apsaugos reikalams pareigas einantis Johnas Congeris sakė, kad uždarymo ir restruktūrizavimo programa kainuos apie 1,4 mlrd. dolerių, o apie trečdalis šios sumos bus skirta naujų objektų statyboms arba renovacijai.

D.Cholletas pažymėjo, kad dislokavimo sąlygas reikės gerinti kai kuriose Rytų Europos šalyse, kuriose neseniai buvo pradėta JAV pajėgų rotacija.

JAV pajėgų mažinimo planai gali sukelti didelių ekonominių padarinių šalyse, kuriose yra dislokuoti amerikiečiai kariai.

JAV pareigūnai taip pat baigė derinti planus išsiųsti apie 500 kariškių iš Lažešo karinės bazės Azorų salose, nors tokiam pasiūlymui priešinosi Portugalijos lyderiai. Prieš dvejus metus tuometis JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta susitiko su pareigūnais Lisabonoje ir supažindino su planu, kuris, kaip tikimasi, per 10 metų leis sutaupyti apie 350 mln. dolerių.

Jungtinės Valstijos tuo metu žadėjo iš naujo peržiūrėti šį planą, bet dabar Pentagonas nusprendė, kad personalas Lažešo bazėje turi būti sumažintas. Planuojama, kad JAV kariškių, civilių darbuotojų ir kontraktininkų ten bus sumažinta apie dviem trečdaliais.

Nors nuolat dislokuojamos pajėgos yra mažinamos, JAV kariškiai plečia pajėgų rotaciją Europoje, siųsdami karius į mokymus ir pratybas. Per pastaruosius metus JAV siuntė į Senąjį žemyną įvairių specializacijų dalinius, įskaitant specialiųjų operacijų pajėgas, kurios dalyvavo pratybose ir mokymuose Rytų Europos šalyse, tarp jų Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Šiomis pastangomis siekta padrąsinti NATO partneres tame regione, susirūpinusias dėl didėjančio Rusijos agresijos pavojaus.

JAV pajėgų mažinimo planai gali sukelti didelių ekonominių padarinių šalyse, kuriose yra dislokuoti amerikiečiai kariai.

Tikėtina, kad ten sumažės darbo vietų, nes reikės mažiau darbuotojų, prisidedančių prie bazių veiklos, priežiūros ir teikiančių kitokias paslaugas. J.Congeris sakė, kad tose šalyse bus likviduotos apie 1,1 tūkst. darbo vietų, o dar apie 1,5 tūkst. bus paveiktos, nes jos bus perkeliamos į kitas Europos vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius