Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV naikintuvas F-16 apgadintas per priešo ataką Afganistane

Jungtinių Valstijų naikintuvas F-16 buvo apgadintas priešo ugnies per operaciją Afganistano rytuose, patvirtino kariškiai, o tas incidentas buvo retas atvejis, kai modernus naikintuvas tapo Talibano atakos taikiniu.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / „Scanpix“ nuotr.

Milijonus dolerių kainuojančiam lėktuvui patyrus reikšmingą žalą, pilotas, prieš sugrįždamas į bazę, buvo priverstas numesti pakabinamus degalų bakus ir ginklų sistemas, nurodė pareigūnai.

Ataka įvyko praeitą antradienį Said Karamo rajone rytinėje Paktijos provincijoje, kurios didelę dalį kontroliuoja Talibanas, kovojantis su JAV vadovaujamomis NATO pajėgomis ir vyriausybės saugumo pajėgomis nuo 2001 metų, kai buvo nuverstas talibų režimas.

Ši kovotojų grupuotė antradienio vakarą paskelbtame pranešime pareiškė numušusi naikintuvą. JAV kariškiai, paprašyti pakomentuoti tą pranešimą, iš pradžių sakė neturintys „operatyvinės informacijos, palaikančios Talibano teiginius“.

Naujienų agentūra AFP gavo nuotraukų iš incidento vietos, atsiųstų Londone dirbančio karybos analitiko J.Chacko, iš kurių galima spręsti, kad naikintuvas numetė du pakabinamus degalų bakus, kurie orlaiviui leidžia ilgiau išbūti ore, taip pat vieną raketą „oras–žemė“ ir dvi nevaldomas bombas.

Nuotraukose taip pat matomi kaukėti kovotojai, pozuojantys prie tų daiktų.

JAV kariškiai, kuriems buvo nusiųstos tos nuotraukos, šeštadienio vakarą savo atsakyme AFP patvirtino: „Spalio 13 dieną vienas JAV F-16 buvo apšaudytas iš pėstininkų ginklų Paktijos provincijoje Afganistane. Ugnis nuo žemės į orą paveikė vieną iš lėktuvo stabilizatorių ir pažeidė vieną iš ginkluotės vienetų.“

„Pilotas numetė du degalų bakus ir tris ginkluotės vienetus prieš saugiai sugrįždamas į bazę. Pilotas nebuvo sužeistas ir saugiai grįžo į bazę“, – nurodė kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius