Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV seržantas Bowe'as Bergdahlas: 5 metus Talibano nelaisvėje ištvėręs didvyris ar pavojų ginklo draugams sukėlęs dezertyras?

JAV armijos seržantas Bowe'as Bergdahlas, penkerius metus praleidęs Talibano nelaisvėje, šeštadienį buvo išlaisvintas. Tačiau JAV vyriausybė, iškeitusi karį į penkis Gvantanamo įlankos kalėjime laikytus teroristus, sulaukė griežtos kritikos, ypač iš Respublikonų partijos atstovų, teigiančių, kad derybos ir sandėris su teroristais gali kelti pavojų kitų amerikiečių gyvybėms.
Penkių Talibano kovotojų apkeitimas į amerikietį Bowe Bergdahlą
Penkių Talibano kovotojų apkeitimas į amerikietį Bowe Bergdahlą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

28 metų B.Bergdahlo kuopos kareiviai taip pat prisidėjo prie ginčų – jie teigia, kad jis pats kaltas dėl savo pagrobimo, nes be leidimo paliko pulką. Prieš pagrobimą 2009-ųjų birželį kareivis laiškuose tėvams rašė, kad nėra patenkintas tarnyba JAV kariuomenėje, rašo BBC.

Nuo to laiko B.Bergdahlo tėvai Robertas ir Jani nuolat rengė akcijas, kad jų sūnus būtų išlaisvintas.

Potraukis nuotykiams

B.Bergdahlas gimė 1986-ųjų kovo 28 dieną Aidaho valstijoje, kur jo tėvas dirbo statybose. Jis su jaunesne seserimi Sky nelankė mokyklos – religingi kalvinistai tėvai juos mokė namie.

Be tikybos ir moralės pagrindų, B.Bergdahlas jau penkerių metų mokėjo šaudyti ir jodinėti žirgu. Pasakojama, kad jis labai susidomėjo nuotykių istorijomis.

„Scanpix“ nuotr./Kareivio tėvai Jani ir Bobas Bergdahlai nenuilstamai siekė, kad jų sūnus būtų išlaisvintas
„Scanpix“ nuotr./Kareivio tėvai Jani ir Bobas Bergdahlai nenuilstamai siekė, kad jų sūnus būtų išlaisvintas

Būdamas 16-os jis susidomėjo fechtavimu ir baletu. Tuomet persikėlė gyventi į merginos, kuri studijavo šokį, šeimą. Ji būsimą kareivį mokė budizmo tiesų ir taro. Tačiau sulaukęs 20 metų B.Bergdahlas vėl metėsi į kitą sritį – panoro stoti į Prancūzijos svetimšalių legioną.

Amerikietis išvyko į Paryžių, kad išmoktų prancūzų kalbos. Tačiau jo paraiška prisijungti prie legiono buvo atmesta.

Sulaukęs 20 metų B.Bergdahlas panoro stoti į Prancūzijos svetimšalių legioną.

Grįžęs į Aidahą B.Bergdahlas dirbo prie baro vietinėje kavinėje, tačiau jo susidomėjimas kariuomene augo.

Vienam šeimos draugui jis prasitarė norintis keliauti į Afriką ir mokyti vietos gyventojus savigynos.

Augantis nusivylimas

Tačiau 2008-aisiais B.Bergdahlas pranešė artimiesiems, kad įstojo į karo tarnybą ir išvyko į 16 savaičių pėstininkų rengimo programą Beningo forte (Džordžijos valstija).

Iš pradžių jis puikiai įsiliejo į kareivišką gyvenimą, pasakoja jo kuopos kariai. Laisvu nuo tarnybos metu jis nuolat skaitė apie humanitarines misijas, etiką ar filosofiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bowe'as Bergdahlas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bowe'as Bergdahlas

Vėliau jo dalinys buvo išsiųstas į Nacionalinį rengimo centrą Kalifornijoje, kad pasiruoštų tarnybai karo zonose. Būtent ten, pasakoja su B.Bergdahlu tarnavę kariai, jis ėmė elgtis keistai. Už savo intensyvų būdą ir polinkį į uždarumą jis užsitarnavo pravardę „specialiosios pajėgos“.

Teigiama, kad vienam kareiviui jis prasitarė, kad yra nepatenkintas būsimu jų dislokavimu ir kad jis tiesiog „išeis į Pakistano kalnus“.

2009-ųjų kovą B.Bergdahlo būrys atvyko į Paktiką, Afganistano provinciją, kamuojamą smurto.

2009 birželio 30 dieną kareivis pasiėmė vandens, savo dienoraštį, peilį ir skaitmeninį fotoaparatą ir išėjo iš bazės.

Kaip rašo žurnalas „Rolling Stone“, seržantas B.Bergdahlas ėmė rašyti savo tėvams elektroninius laiškus, kuriuose kritikavo JAV ir jos kariuomenę. Tėvas jam patarė klausyti savo sąžinės.

Žurnalas rašo, kad 2009-ųjų birželio 30 dieną jis paklausė savo būrio vado, ar kiltų sunkumų, jei jis paliktų bazę su savo jautria įranga. Jo viršininkas jam atsakė, kad kiltų labai daug problemų. Tada kareivis pasiėmė vandens, savo dienoraštį, peilį ir skaitmeninį fotoaparatą ir išėjo iš bazės.

Kitą dieną anksti rytą būrio vadas pranešė, kad kareivis dingęs. Jo ieškoti buvo išsiųstas radijo bangomis valdomas lėktuvas ir komanda su šunimis.

Praėjus parai po seržanto B.Bergdahlo dingimo JAV žvalgyba nugirdo pokalbį tarp Talibano kovotojų ir patvirtino, kad amerikietis paimtas į nelaisvę.

Liepos mėnesį Talibanas paviešino propagandinį vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas B.Bergdahlas. Vėliau pasirodė dar trys – kareivio fizinė ir psichologinė būklė juose pastebimai prastėjo.

„Scanpix“ nuotr./Bowe'o Bergdahlo mieste Aidaho valstijoje džiaugiamasi jo išlaisvinimu
„Scanpix“ nuotr./Bowe'o Bergdahlo mieste Aidaho valstijoje džiaugiamasi jo išlaisvinimu

Tuo tarpu Berdahlų šeima nenuilsdami rengė akcijas ir ragino išlaisvinti jų sūnų, kartais ypač kritiškai pasisakydami apie B.Obamos administraciją ir tariamą jos neveiklumą.

Kai gegužės 31 dieną B.Bergdahlas buvo išlaisvintas, Kongreso nariai respublikonai tvirtino, kad sandėris pažeidė JAV įstatymus ir sukūrė precedentą – JAV vyriausybė derėjosi su teroristais. B.Obamos administracija šiuos tvirtinimus neigia.

JAV kariuomenė dar nepaskelbė, ar ketina bausti seržantą B.Bergdahlą už dezertyravimą. Vis dėlto šalies pareigūnai išreiškė nenorą teisti išlaisvintą kareivį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius