-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Olekas įsitikino, kad Lietuvos kariai Afganistane – aukso vertės

Afganistane rugpjūčio 19–22 d. karius lankęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas susitiko su Kabule tarnaujančiais Lietuvos kariuomenės Nacionalinio paramos elemento ir Lietuvos specialiosios misijos apsaugos kariais.
Juozas Olekas aplankė Afganistane tarnaujančius Lietuvos karius
Juozas Olekas aplankė Afganistane tarnaujančius Lietuvos karius / Vainiaus Eivos nuotr.

Afganistano Kandaharo provincijoje J.Olekas aplankė Specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono ir Afganistano sraigtasparnių pilotus rengiančius Lietuvos karinių oro pajėgų karius ir štabuose tarnaujančius karininkus.

Kabule ministras taip pat susitiko su Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. sutr. ISAF) Jungtinės vadavietės vadu generolu leitenantu Josephu Andersonu (Joseph Anderson), su kuriuo aptarė tolesnį Lietuvos karių dalyvavimą  tarptautinėje misijoje Afganistane po 2014 metų. Gen. ltn. J. Andersonas labai aukštai įvertino Lietuvos karių indelį rengiant Afganistano karius.

„Dėkoju Lietuvos kariams, kovinėje aplinkoje savo patirtį perduodantiems Afganistano kariuomenei. Mūsų karių profesionalumas ir pasiaukojimas yra labai vertinami afganistaniečių ir koalicijos partnerių. Tikiu, kad Lietuvos karių dėka Afganistano nacionalinės pajėgos bus tinkamai parengtos ir pajėgs savarankiškai užtikrinti savo šalies saugumą. Karių operacijose įgyta kovinė patirtis ir tvirti ryšiai su sąjungininkais taip pat stiprina Lietuvos ir Baltijos regiono saugumą“, – lankydamas Afganistane tarnaujančius Lietuvos karius sakė J.Olekas.

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariai parengė savarankiškai veikti kovai su teroristais skirtą Afganistano nacionalinės policijos Zabulo provincijos greitojo reagavimo kuopą.

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas Afganistano pietuose dalyvauja aukšto rizikos lygio ir didelio intensyvumo tarptautinėje operacijoje nuo 2002 metų.

Bendradarbiaudami su Afganistano nacionalinėmis saugumo pajėgomis, Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariai parengė savarankiškai veikti kovai su teroristais skirtą Afganistano nacionalinės policijos Zabulo provincijos greitojo reagavimo kuopą.

Šių metų birželį Lietuvos specialiųjų operacijų kariai vietos pajėgoms perdavė atsakomybę už saugumą Zabulo provincijoje.

Įvertinusi Lietuvos Specialiųjų operacijų eskadrono pasiekimus, NATO operacijos Afganistane vadovybė pakvietė Lietuvą parengti dar vieną Afganistano nacionalinės policijos Greitojo reagavimo kontrteroristinę kuopą Kandahare, buvusioje talibų sostinėje. Nuo 2013 metų tai tapo dar viena Lietuvos Specialiųjų operacijų eskadrono veiklos krypčių Afganistane.

Planuojama, kad Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų kariai dalyvaus ir būsimojoje naujojoje NATO misijoje Afganistane „Tvirta parama“ po 2014 metų.

Šiuo metu tarnybą Afganistane iš viso tęsia apie aštuoniasdešimt karių, dalyvaujančių NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje: Afganistano pietuose dislokuotas Specialiųjų operacijų eskadronas, Kandaharo oro uoste – Lietuvos vadovaujama Oro pajėgų mokymo grupė, padedanti rengti Afganistano pilotus, Lietuvos Specialiosios misijos Afganistane vadovo apsaugos grupėje Kabule, NATO operacijos štabuose Kabule ir Herate. Afganistane tarnaujantiems Lietuvos kariams ir sąjungininkams logistinę paramą teikia Kandahare įsikūręs Lietuvos kariuomenės logistinės parmos vienetas.

Kartu su Lietuvos krašto apsaugos ministru J. Oleku Afganistane taip pat lankėsi Seimo nariai: Algirdas Sysas, Remigijus Žemaitaitis, Eugenijus Gentvilas ir Vytautas Matulevičius.

Kartu su delegacija Afganistane apsilankė atlikėjai Saulius Urbonavičius ir viena iš projekto „X faktorius“ finalininkių Anžela, surengę koncertą Lietuvos kariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius