Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Ukraina gali laimėti karą prieš Vladimiro Putino Rusiją?

Kremlius įsitikinęs, kad po atakos Mariupolyje ir pastarųjų dienų Ukrainos kariuomenės pralaimėjimų šalies Rytuose Rusija sugebės priversti Kijevą kapituliuoti, teigia analitikas iš Rusijos Borisas Sokolovas. Tačiau anot jo, nepaisant praėjusios savaitės nesėkmių, Ukraina turi šansų laimėti karą prieš Rusiją.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Sokolovas portale grani.ru rašo, kad Vladimiras Putinas dabar ims dar labiau spausti Kijevą, kad šis pasiduotų ir paskelbtų antiteroristinės operacijos pabaigą, o Luhansko ir Donecko sričių teritoriją oficialiai atiduotų „separatistams“, suteiktų sritims autonomiją ir veto teisę visais klausimais. Taip pat – leidimą jose išlaikyti savas „ginkluotąsias pajėgas“.

Tokia kapituliacija neabejotinai vestų prie Ukrainos valdžios griuvimo. Tam, kad taip neįvyktų, reikia, kad Ukraina mestų visas jėgas ir pasiektų bent nedidelių teritorinių pergalių. O tai tikrai galima padaryti – nepaisant to, kad kautis reikia ne tik su vietiniais nusikaltėliais, vaidinančiais „separatistus“, bet ir su reguliaria bei gerai apmokyta Rusijos kariuomene.

Visų pirma, B.Sokolovo teigimu, Ukrainos kariai ir pareigūnai yra nepalyginamai labiau motyvuoti nei Rusijos kariai ir Rytų Ukrainos teroristai.

Didelė dalis Rusijos karių net nėra tikri, ar Maskva juos kaip nors apgintų, jeigu jie patektų į nelaisvę. „Su ukrainiečiais jie kaunasi be entuziazmo – dar vakar juk juos vadino broliais“, – rašo B.Sokolovas. Dar daugiau – absoliuti dauguma „separatistų“ yra arba nusikaltėliai, arba anarchistai, kuriems yra visiškai nusispjauti į karinę tvarką.

Ukrainos kariuomenė gali nugalėti ir vietinius nusikaltėlius, ir iš Rusijos atsiųstas pajėgas. Tačiau tam, anot B.Sokolovo, reikia, kad būtų pakeista kariuomenės vadovybė ir atsisakyta iš Sovietų Sąjungos paveldėto nusistatymo, kad kiekvieną teritorijos lopinėlį reikia ginti iki mirties. Vietoj to reikia pradėti manevrinį karą, kuris leistų pasirinkti mūšius, o ne leisti tą daryti Rusijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje

Toliau turi sekti dar du itin svarbūs žingsniai. Viena vertus, Ukrainos kariuomenė turi parodyti, kad ji yra pajėgi sutriuškinti vietines prorusiškų teroristų grupuotes – nukovus grupę jų, būtų paminta prorusiškos pusės moralė, o prie to pridėjus ir spaudimą Rusijoje, V.Putinas gali būti priverstas baigti karą Donbase.

Reikia, kad būtų pakeista kariuomenės vadovybė ir atsisakyta iš Sovietų Sąjungos paveldėto nusistatymo, kad kiekvieną teritorijos lopinėlį reikia ginti iki mirties.

Kita vertus, Ukraina turi paimti Rusijos belaisvių ir parodyti pasauliui, kad ji remiasi tarptautine teise, o Rusijos pajėgos aktyviai dalyvauja mūšiuose Ukrainoje.

To nedarymas tikintis, kad taip bus lengviau pasiekti susitarimą su V.Putinu – itin kenksmingas, rašo B.Sokolovas. Be to, taip būtų pademonstruojamas milžiniškas skirtumas tarp abiejų pusių – teroristai Donbase jau pareiškė, kad spjaus į tarptautinę teisę ir neims jokių belaisvių.

Jeigu Ukraina sugebės žengti šiuos žingsnius, tuomet bus daugiau šansų, kad augant visuomenės spaudimui Vakarų lyderiai bus priversti iki maksimumo stiprinti sankcijas Rusijai. O jos, kartu su Ukrainos tvirtybe mūšio lauke ir vadovybėje, Kijevui atneš pergalę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius