Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kariai Liudviko Jakavičiaus provaikaitį išmokys ne tik karinių dalykų, bet ir kalbėti lietuviškai

„Manau, kad mano noras tarnauti Lietuvos kariuomenėje bus paskata ir kitiems Lietuvos piliečiams, ypač jaunuoliams“, – sako Meksikoje gimęs, pastaruosius dešimt metų Ispanijoje gyvenęs ir prieš daugiau nei pusmetį Lietuvoje apsigyvenęs, bet dar lietuviškai nekalbantis trisdešimtmetis Liudvikas Jakavičius. Jis – garsaus XX a. pradžios visuomenės veikėjo, rašytojo ir knygnešio Liudviko Jakavičiaus provaikaitis.
Liudvikas Jakavičius
Liudvikas Jakavičius / M. Jaugelavičiaus nuotr.

Liudvikas balandžio pradžioje užpildė prašymą savo noru atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą  ir taip papildė Lietuvos kariuomenėje tarnauti norinčių jaunuolių gretas.  

„Dabar  gyvenu Lietuvoje ir  man,  kaip Lietuvos piliečiui, svarbu išmokti ginti savo kraštą, kaip  tai  anksčiau darė mano protėviai“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas L.Jakavičius. 

Tai, kad nemoka lietuvių  kalbos – ne kliūtis

Vaikinas pasakoja, kad, prieš pateikdamas prašymą, pirmiausia kreipėsi į karius, norėjo išsiaiškinti vieną aplinkybę: „Mano atvejis ypatingas – aš esu  Lietuvos pilietis, bet nekalbu lietuviškai. Ar tai nesutrukdys man tapti Lietuvos kariu?“

„Ir mums patiems Liudviko atvejis neįprastas, bet pagal mūsų šalies įstatymus Lietuvos kariuomenėje gali tarnauti Lietuvos Respublikos piliečiai.  Liudvikas – Lietuvos pilietis, todėl kelias į Lietuvos kariuomenę jam atviras, – sako Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės štabo (Šiauliuose) viršininkas majoras Linas Idzelis.   

„Jei reikės, kariuomenėje Liudviką išmokysime ne tik karinių dalykų, bet ir kalbėti lietuviškai“, – sako mjr. L Idzelis.   

L.Jakavičius ir pats yra ryžtingai nusiteikęs išmokti savo protėvių kalbą.

„Esu labai motyvuotas ir kalbos barjeras manęs negąsdina. Aišku, per  kelis mėnesius sklandžiai lietuviškai kalbėti neišmoksiu, bet pagrindus įgysiu – o tarnaudamas su  lietuviškai  kalbančiais kariais – kalbą išmokti galėsiu tik greičiau“, – su užsidegimu kalba Liudvikas.  

M. Jaugelavičiaus nuotr./Liudvikas Jakavičius
M. Jaugelavičiaus nuotr./Liudvikas Jakavičius

„Meksikoje ir Ispanijoje nedidelės Lietuvių bendruomenės, todėl ir neturėjau progos išmokti lietuviškai. O ir  darbe su manim visi bendrauja tik angliškai“, – sako ispaniškai ir angliškai kalbantis vaikinas. 

L.Jakavičius norėtų  pradėti  tarnybą Lietuvos kariuomenėje lapkritį arba  gruodį, o iki tol jis ketina intensyviai mokytis lietuvių kalbos.  

Šaknys – Lietuvoje

Liudvikas labai didžiuojuosi savo lietuviška kilme, nepaisant to, kad vis dar nemoka lietuvių kalbos.  

„Mano mama – Buenos Airėse (Argentinoje) gimusi Lietuvos išeivių dukra.  1982 m. ji išvyko  į Meksiką studijuoti drabužių dizaino.  Ten gimiau ir aš“, – pasakoja savanoris. 

Nuo pat vaikystės mama ir seneliai Liudvikui skiepijo meilę Lietuvai ir  jis didžiuojuosi savo  kilme ir protėviais.

Nors ir galėjau turėti dvigubą pilietybę, gauti Meksikos, Argentinos ir Ispanijos pasus, bet  pasirinkau tik Lietuvos ir labai didžiuojuosi, kad turiu  Lietuvos  pasą, – sako L.Jakavčius.

„Gyvendamas Ispanijoje aš ir pats energingai propagavau Lietuvos kultūrą įvairiuose socialiniuose projektuose  ir visuomet siekiau būti arčiau Lietuvos ir lietuvių,“ –  pasakoja L.jakavičius.

„Aš visada jaučiau, kad mano šaknys Lietuvoje, niekada nelaikiau savęs nei meksikiečiu, nei ispanu. Nors ir galėjau turėti dvigubą pilietybę, gauti Meksikos, Argentinos ir Ispanijos pasus, bet  pasirinkau tik Lietuvos ir labai didžiuojuosi, kad turiu  Lietuvos  pasą“,– sako Liudvikas.

2005 metais, mirus  Liudviko seneliams, jis su mama iš Meksikos  persikėlė gyventi į Ispaniją, kur jau daugiau nei keturiasdešimt metų  gyveno jo teta. 

Pirmas apsilankymas – prieš dešimtmetį

Liudvikas į Lietuvą pirmą kartą atvyko prieš dešimt metų, o  nuo tada jis čia svečiuodavosi kas dveji metai. Galiausiai 2013 metų pabaigoje jis priėmė labai svarbų sprendimą –grįžti prie savo šaknų  ir apsigyventi Lietuvoje. Jo šaknys – Šiauliai. Čia gyveno ir dirbo jo prosenelis –  garsus XX a. pr.  visuomenės veikėjas, rašytojas ir knygnešys  Liudvikas Jakavičius-Lietuvanis. 

Šiuo metu  Liudvikas atlieka metų trukmės savanorišką stažuotę pagal  „Erasmus“  programą Šiaulių Didždvario gimnazijos radijuje. Kartu vaikinas studijuoja politikos mokslus ir viešąjį administravimą nuotoliniu būdu Ispanijos nacionaliniame universitete. Anot  L.Jakavičiuas , jis turi dvi aistras – istoriją ir politiką.  Jo straipsnius šiomis temomis publikuoja Lietuvos žiniasklaida. Vyras taip pat bendradarbiauja ir su vienintele Lotynų Amerikoje kartą per savaitę iš Buenos Airių gyvai lietuviškai transliuojama radijo stotimi „Ecos de Lituania“.

L.jakavičius sako, kad iki tarnybos kariuomenėje jis ketina užbaigti stažuotę, išsilaikyti universitete Ispanijoje egzaminus, dar aplankyti mamą su teta.  O tada... – sveikas, kariškas gyvenime!

M. Jaugelavičiaus nuotr./Liudvikas Jakavičius
M. Jaugelavičiaus nuotr./Liudvikas Jakavičius

Trumpas interviu su Liudviku Jakavičiumi apie tarnybą Lietuvos kariuomenėje

– Kodėl norite tarnauti Lietuvos kariuomenėje?

– Noriu padėti išsaugoti Laisvę ir Demokratiją, už kurią savo gyvenimu sumokėjo tokie lietuviai, kaip Loreta Asanavičiūtė. Nenoriu, kad istorija pasikartotų. Mūsų protėviai krito už Nepriklausomybę ir Demokratiją, todėl mes, jauni žmonės, turime moralinę pareigą – būti stiprūs ir išsaugoti tai, ką mums iškovojo praėjusi  karta – jų žūtys ir kančios nebuvo veltui. 

Kartais galvoju, kad  lietuviai, gyvenantys Lietuvoje, ir lietuviai išeiviai, turi skirtingą požiūrį į Lietuvą.

Tarnaudamas kariuomenėje būsiu arčiau lietuvių, sužinosiu daugiau apie Lietuvos kultūrą. Be to, manau, kad ir mano buvimas kariuomenėje galėtų būtų kaip savotiškas eksperimentas, naudingas abiem pusėms.

Kartais galvoju, kad  lietuviai, gyvenantys Lietuvoje, ir lietuviai išeiviai, turi skirtingą požiūrį į Lietuvą, todėl man tikrai būtų įdomu pasikeisti su savo kolegomis kariais  požiūriais apie gyvenimą Lietuvoje ir kartu prieiti prie bendros išvados.

Gyvename sunkiu ir įtemptu laikotarpiu, tačiau tai nereiškia, kad rytoj prasidės karas, bet geriau jam užkirsti kelią nei ateityje gailėtis, kad nesi išėjęs karinių mokymų. Mūsų  protėviai  daug kentėjo, kad turėtume laisvę, kuria šiandien džiaugiamės, todėl privalome būti budrūs ir neleisti niekam atimti iš mūsų laisvės, kuri mums teisėtai priklauso. Kariuomenėje tikiuosi tinkamai pasirengti , kad prireikus galėčiau ginti savo šalį, o visa kita įgyta patirtis – bus  nauji įgūdžiai.  

Mano senelis buvo kilęs iš turtingos šeimos, jis buvo profesionalus muzikantas ir neturėjo nė menkiausio supratimo, kaip valdyti ginklą ar vairuoti karinį automobilį. Kai karo metais jis nusprendė stoti į kariuomenę ginti savo  krašto, jo mokymų poligonas buvo – mūšio laukas.   Tik mūšio  lauke jis išmoko valdyti ginklą, vairuoti karinį automobilį ir kitų dalykų.  Tačiau šiandien visi lietuviai, kurie yra geros fizinės formos, gali išeiti karinius mokymus, kad prireikus būtų pasirengę kaip tikri profesinės karo tarnybos kariai. Turime tai vertinti ir pasinaudoti šia puikia galimybe.

Man svarbiausia ir pagrindinė kario savybė –  meilė savo šaliai.  Manau, kad   visi Lietuvos kariai tarnauja Lietuvai  todėl, kad ją myli.  Tačiau taip pat manau, kad  geram kariui to negana. Jis taip pat turi būti ir geras partneris, ir aukštų moralinių savybių turinti asmenybė.  Esu įsitikinęs, kad  Lietuvos ir kitų NATO šalių kariai yra profesionalūs ir ištikimi savo principams. 

– Kokia jūsų asmeninė nuomonė apie  Lietuvos kariuomenę, kaip ją vertinate?

– Manau, kad Lietuvos kariuomenė – kaip ir kiekvienos kitos Europos šalies – yra  profesionali, bet nedidelė ir susiduria su biudžeto  sunkumais.  Dažnai girdžiu ir pats manau, kad Lietuvos kariai yra labai profesionalūs, o dar kai žinai, koks nedidelis gynybos  biudžetas ir personalo trūkumas, tai jokios abejonės –  Lietuvos  kariuomenė atlieka puikų darbą ir yra labai stipri.  Daugiau ir negali prašyti iš Lietuvos karių. Jie gerai atlieka savo darbą.

Tačiau taip pat  manau, kad Lietuvos kariuomenės biudžetas yra per mažas, todėl ji negali įsigyti naujų ginklų, o atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, kariuomenę būtina atnaujinti.  Be to, aš manau, kad Lietuva turėtų turėti didesnę kariuomenę ir skirti jai daugiau lėšų, kad taptų tokia stipri, kaip kitų nedidelių šalių, tokių kaip Izraelis, kariuomenės.  Bet tam tarnyba kariuomenėje turi būt privaloma ir joje turėtų tarnauti visi geros sveikatos ir formos jauni Lietuvos piliečiai. O gynybos biudžetą reikėtų padidinti iki 4 procentų BVP, dvigubai daugiau nei to prašo NATO.

Suprantama, lengva prašyti 4 procentų, tačiau tai pasiekti yra iš tiesų sunku, nes  Lietuvos Vyriausybė turi daug įvairių kitų svarbių sričių.  Bet jei Lietuva turi tikslą iki 2020 metų pasiekti, kad gynybai būtų skirti du procentai BVP,  turės šauktinių kariuomenę,  tvirtus NATO ir Šiaurės šalių sąjungininkus, Lietuva bus saugi.

– O kaip Jūsų šeima vertina tokį jūsų sprendimą?

– Mano šeima pritarė šiam mano sprendimui. Jie tikrai didžiuojasi šiuo mano žingsniu. Tik dar draugai nieko nežino. Sužinos, kai perskaitys šį straipsnį. Tik bijau, kad jie  labai nustebs. Daugelis iš jų nesupras, kodėl aš tai darau. Jiems tai bus keista ir sunku suprasti, turint galvoje tokias ypatingas aplinkybes – aš juk nemoku kalbėti lietuviškai.  Bet man tai nesvarbu.  Aš tikrai žinau, ko  noriu. Po devynių mėnesių jie supras, kad  tai mano geriausias sprendimas.

– Ko palinkėtumėt kitiems jaunuoliams, dar svarstantiems apie privalomąją pradinę karo tarnybą?

– Jiems patarčiau –  jei jie tikrai  myli Lietuvą, tuomet neturėtų daug  galvoti  ir eiti tarnauti!  Mes visi Lietuvos piliečiai turime būti pasirengę, Lietuva turi turėti didelę parengtų vyrų ir moterų kariuomenę.

Kai kalbėjau su kapitonu Alfonsu Bičkumi, jis man pasakojo, kad Lietuvoje moterys yra neįtikėtinai  energingos ir entuziastingos ir kad jos šiandien kariuomenėje sudaro per 10 procentų.  Todėl manau, kad nei vyrai, nei moterys neturėtų bijoti stoti į kariuomenę, nesibaiminti, kad praras devynis savo gyvenimo mėnesius. Priešingai, mes įgysime patirties, kuri, manau, mums bus unikali: daug išmoksime, sužinosime naujų dalykų, įgysime tokių įgūdžių, kurių neįgytume, jei netarnautumėme kariuomenėje.

Taip pat skaitykite: Kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas patvirtino šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą planą

Lietuva yra nedidelė valstybė, bet tai nereiškia, kad mes negalime turėti geros kariuomenės. Pavyzdį galime imti iš kitų nedidelių šalių, kaip Izraelis ar Suomija, parodžiusi savo narsą per Rusijos–Suomijos karą 1939–1940 metais.

Nedidelio priešo nebūna. Prisiminkime Prezidentės D.Grybauskaitės žodžius: „Turime būti vieningi grėsmės akivaizdoje ir pasirengę gintis, nes negali prašyti Vokietijos piliečio ginti Lietuvą, jei mes patys neketiname nieko daryti, kad ją apgintume“.  Todėl ir sakau jiems:  priimkite  iššūkį ir eikite į kariuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius