-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas sustabdys naują Vladimiro Putino ataką?

Panašu, kad Vladimiras Putinas ketina praleisti antrą vasarą kariaudamas. Klausimas lieka toks: kaip atsakys, jei išvis atsakys, JAV ir Europa? Trečiadienį atsinaujinusios Rusijos remiamų ir ginkluojamų separatistų atakos patvirtino, kad Minsko antrojo susitikimo rezultatai – praeitis, skelbia dailybeast.com.
Pjaustymo lentos su Putino atvaizdu
Pjaustymo lentos su Putino atvaizdu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Du atakuoti miestai – Marijinka ir Krasnogorovka. Artimiausios separatistų pozicijos šalią šių vietovių yra Petrovskio rajonas rytuose, Aleksandrovka pietryčiuose ir Novomichailovka šiaurės rytuose. Vaizdo įrašai rodo, kad separatistai šaudė iš Petrovskio, kuriame gyvena civiliai gyventojai, o tai reiškia ne tik Minsko susitarimų, bet ir Ženevos konvencijos laužymą.

Ukrainos karinės pajėgos paneigė separatistų skleistas kalbas apie perimtą Marijinkos vietovę. Pripažindamas galingą apšaudymą Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenko teigė, kad „Ukraina atrėmė visas atakas“.

Ukrainos žvalgybos tarnybos (SBU) vadovo patarėjas Markijanas Lubkivskis patvirtino, kad 10 ukrainiečių karių žuvo, o dar 80 buvo sužeisti. Tuo metu separatistų gretose buvo nukauti keturi Rusijos specialiųjų pajėgų (GRU) kariai.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos tariamas gynybos ministras Vladimiras Kononovas patvirtino tik 15 žuvusiųjų faktą. Dėl kovų jis kaltino Ukrainos pajėgas, taip paneigdamas separatistų atstovų ankstesnius teiginius apie pačių organizuotas atakas.

Kovos nukirto elektros tiekimą į dvi kasyklas Donecko regione, Skočinskyje ir Zasiadkoje, kur beveik tūkstantis šachtų darbuotojų liko atkirsti nuo dienos šviesos. Skelbiama, kad juos pavyko evakuoti.

Kovos dėl Marijinkos ir Krasnogorovkos vyko su stipriu bombardavimu ir „Grad“ sistemų leidžiamomis raketomis į Ukrainos pajėgų valdomas teritorijas į šiaurę nuo Donecko – Peskus ir Avdijivką. O pietuose separatistai atakavo Beriozovo vietovę, įsikūrusią svarbioje vietoje – Donecko-Mariupolio kelio taške.

Kovos dėl Marijinkos ir Krasnogorovkos vyko su stipriu bombardavimu ir „Grad“ sistemų leidžiamomis raketomis į Ukrainos pajėgų valdomas teritorijas į šiaurę nuo Donecko – Peskus ir Avdijivką.

Jei Marijinka visgi bus prarasta, Ukrainos pajėgoms teks atsitraukti dar toliau, o kitu atakos židiniu gali tapti Volnovachos gyvenvietė. Ukrainai būtų ypač svarbu išlaikyti šios vietovės kontrolę, jei Kijevas vis dar tikisi atsilaikyti Mariupolyje. Norėdamas sukurti kelią link Krymo V.Putinas tiesiog privalės užimti šį uostą prie Azovo jūros.

Tai nebus lengva. Kai kurių analitikų skaičiavimais, Mariupolio atakai Rusija turėtų mesti 100 tūkstančių konvencinių pajėgų karių. Tai būtų milžiniškas smūgis V.Putinui, žaidžiančiam šešėlinį karą, kurio tikslas kautis tik vietos separatistų ir Rusijos specialiųjų pajėgų karių rankomis, remiant ginklais ir kita karine technika.

Kol kas jam sekėsi pinigais užkimšti burnas gedinčioms karių motinoms ir žmonoms, tačiau toliau vykdyti tokią operaciją bus neįmanoma, jei taikiniu taps Mariupolis, o tikslu – žemyninis kelias link Krymo.

Rusija vis dar turi nemažą karių ir karinės technikos rezervą į pietryčius nuo Donecko. ESBO stebėtojai balandžio 27 dieną skelbė pastebėję 11 tankų ir keturis šarvuočius 50 kilometrų nuo Šyrokynės. Gegužės 29 dieną tie patys stebėtojai matė žmones Rusijos armijos uniformomis, Rusijoje registruotomis transporto priemonėmis judančius link Petrovskajos kaimo, netoli Volnovachos.

Rusija vis dar turi nemažą karių ir karinės technikos rezervą į pietryčius nuo Donecko. ESBO stebėtojai balandžio 27 dieną skelbė pastebėję 11 tankų ir keturis šarvuočius 50 kilometrų nuo Šyrokynės. 

Retai praeina diena, kad ESBO stebėtojai nepraneštų apie iš atitraukimo vietų dingusią sunkiąją karinę techniką – artileriją, „Grad“ sistemas ir kitą techniką.

„Mes matome karinį suaktyvėjimą ir žinome ESBO stebėtojų pateiktą informaciją apie atitraukiamą techniką“, – teigė JAV gynybos departamento atstovė Eileen Lainez, tačiau tai viskas, ką Vašingtonas kol kas gali pasakyti.

Panašu, kad kol kas Vašingtonas ir Briuselis vis dar neturi atsakymų, o V.Putino politika remiasi blefavimu. Apginkluosite Ukrainą? Mes įvelsime jus į plataus masto karą. Neapginkluosite? Mes vis tiek veršimės į priekį. Minsko paliaubos? Mes sulaužysime jas ir apkaltinsime Kijevą. Minsko susitarimas žlugs? Dar geriau. Kol kas Vakarai neturi atsakymo tokiai Putino logikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius