Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legenda Chrisas Kyle: sėkmingiausią JAV snaiperį nužudė karo kolega

Jis nužudė daugiau kaip 160 žmonių ir buvo vienas sėkmingiausių snaiperių JAV istorijoje. Chrisas Kyle buvo kone legenda, tačiau dabar jis pats buvo pašautas. Ir ne kare, o tiesiog Teksase, skelbia spiege.de.
Snaiperis Chrisas Kyle
Snaiperis Chrisas Kyle / Reuters/Scanpix nuotr.

Vienas geriausių snaiperių ne vienerius metus praleido Irako kare. Ch.Kyle yra parašęs knygą „American Sniper“, joje jis rašė: „Jie negali manęs nužudyti. Mes esame velniškai nenugalimi. Aš turiu savo angelą sargą“. 

Šeštadienį jo angelas sargas turbūt miegojo. Snaiperis mirė šaudykloje. Manoma, kad jį pašovė psichiškai nesveikas Irako karo veteranas, kurį buvo pasikvietęs kartu praleisti laiką. CH.Kyle manė galintis jam pagelbėti.

„Tai tarsi Šekspyro tragedija: jam nuolat grėsė didelis pavojus, jis grįžo namo, padėjo traumuotiems žmonėms ir tuomet jį nužudė karo kolega“, – „Dallas Morning News“ teigė Irake kartu tarnavęs Rorke Denveris. 

Daugelis kariuomenės atstovų Ch.Kyle laikė legenda, JAV herojumi. JAV gynybos ministerijos duomenimis, jis nužudė daugiau kaip 160 priešų, už tarnybą pelnė 14 apdovanojimų. Nė vienas snaiperis savo sąskaitoje neturėjo tiek aukų. Ch.Kyle autobiografinė knyga pasirodė pernai ir tapo perkamiausia, parduoda net 900 tūkstančių egzempliorių.

Reuters/Scanpix nuotr./CH.Kyle parašyta autobiografinė knyga
Reuters/Scanpix nuotr./CH.Kyle parašyta autobiografinė knyga

Knygoje vyras pasakoja apie žudynes, kurios jo nevargino. „Negalėjau sulaukti, kada mūšis prasidės. Norėjau tikslo. Norėjau, ką nors nušauti. Ilgai laukti nereikėdavo“, – pasakoja jis. Jo argumentas – norėdamas apsaugoti savo tautą, jis žudo tik laukinius irakiečius. Pagarsėjusių JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų „Seal“ dalinio snaiperis nužudė ne vieną savižudžiu pasirengusį tapti irakietį. Šis nė nespėdavo įvykdyti savo mirtinos misijos, per kurią būtų nukentėję daugybė žmonių. Sukilėliai vyrą vadino velniu ir už jo galvą buvo pasiūlę 20 tūkstančių dolerių. 

Kaip jautėsi jis pats? CH.Kyle teigia kiekvienam šūviui turėjęs „gerą priežastį“. 

„Kiekvienas, kuris buvo nušautas, buvo nedoras žmogus. Visi jie nusipelnė mirti“, – rašo jis knygoje.

Irake snaiperis tarnavo keturis kartus, 2009 metais jis baigė tarnybą ir su savo žmona bei dviem vaikais įsikūrė Teksase, kuriame jis augo ir kadaise net dirbo kaubojumi. 

Sugrįžti į įprastą gyvenimą jam nebuvo lengva, jis tapo priklausomas nuo alkoholio, pasigesdavo „Navy Seals“ komandos. Jai, kaip pats sakė, skyrė geriausius savo gyvenimo metus. Kuomet pagaliau įveikė savo asmeninę krizę, nusprendė padėti psichiškai susirgusiems karo veteranams. Jis įsteigė fondą „FITCO Cares“, įtraukė ligotus karius į sportinę veiklą, su jais nuolat treniravosi šaudykloje. 

Gresia mirties bausmė

Kartu su fondo nariais jis leido ir praėjusį šeštadienį. Jo palydovu tądien buvo 35-erių Chadas Littlefieldas. Abu vyrai tapo Eddie Ray Routho aukomis, jis šaudykloje netoli Dalaso tądien su jais buvo pirmą kartą.

Reuters/Scanpix nuotr./Žudikas E.R.Routhas
Reuters/Scanpix nuotr./Žudikas E.R.Routhas

„New York Times“ pranešė, kad 25-erių E.R.Routh kenčia nuo potrauminio streso, tai dažna liga tarp veteranų. Šis vyras nuo 2007 iki 2008 metų kovo tarnavo Irake, 2010 metais jis buvo išsiųstas į žemės drebėjimo suniokotą Haitį. Į JAV jis grįžo ligotas, tapo bedarbiu, o pastarąjį kartą buvo sučiuptas girtas prie vairo.

„Chadas ir Chrisas jį pakvietė į šaudyklą, tikėjosi jam padėti, o tuomet buvo nužudytas“, – sakė snaiperio draugas Travisas Coxas.

Kodėl veteranas nušovė du kolegas, neaišku. Kol kas jis neprisipažino įvykdęs nusikaltimą. Jei vyras bus pripažintas kaltu, Teksase jam gresia mirties bausmė.

E.R.Routhas abu kolegas nušovė popietę, apie 16 val., o tuomet žudikas automobiliu nuvažiavo pas seserį ir svainį. Šie ir iškvietė policiją, tačiau kaltininkas pabėgo. Specialiosios policijos pajėgos jį suėmė apie 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius