Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14 /09:18

LGSPA atidėjo sprendimą dėl Valdo Tutkaus pasitraukimo iš direktoriaus pareigų

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) valdyba pirmadienį neeiliniame posėdyje nusprendė atidėti sprendimą dėl jos direktoriaus, buvusio Lietuvos kariuomenės vado atsargos generolo leitenanto Valdo Tutkaus pasitraukimo iš pareigų.
Valdas Tutkus
Valdas Tutkus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Valdas Tutkus valdybai pateikė išsamią informaciją, kodėl nusprendė trauktis iš asociacijos veiklos. Pateiktos informacijos apimtis gana didelė. Norėdami priimti objektyvų ir teisingą sprendimą dėl direktoriaus Valdo Tutkaus pareiškimo, valdyba turi įsigilinti ir susipažinti su gauta medžiaga, todėl sprendimą atidėjo vėlesniam laikui“, – sakė LGSPA valdybos pirmininkas Egidijus Skužinskas.

Atidėjus sprendimą, V.Tutkus savo prašymu išleidžiamas atostogų. Praėjusią savaitę rengtoje spaudos konferencijoje V.Tutkus tikino pasitrauksiantis iš asociacijos vadovų bet kuriuo atveju, net jei valdyba kalbintų likti pareigose.

Posėdyje nuspręsta laikinai einančios direktorės pareigoms paskirti Robertą Burinskaitę, LGSPA projektų vadovę.

Pasitraukimą aiškina vykdomu konkursu

V.Tutkus pirmadienį pranešė, kad jo pasitraukimas iš asociacijos susijęs su Lietuvos vykdomu konkursu pėstininkų kovinėms mašinoms (PKM) įsigyti.

„Faktą, kad bus pasirinktas vokiškas PKM „Boxer“, aš jau žinojau maždaug prieš metus. Matyt, „Boxer“ atstovai, teigdami, kad PKM „Boxer“ pasiūlymas nėra komercinis – yra teisūs. Matyt, bręstantis sprendimas bus politinis?“ – teigia V.Tutkus pirmadienį išplatintame laiške.

„Tikėtina, kad visiems kitiems gamintojams išsiųsti paklausimai buvo tik dėl akių“, – rašo jis.

Tikėtina, kad visiems kitiems gamintojams išsiųsti paklausimai buvo tik dėl akių, – rašo jis.

Buvęs kariuomenės vadas tvirtina nekvestionuojąs šio politinės vadovybės pasirinkimo, nes suprantąs Vokietijos svarbą Europos Sąjungai ir Lietuvai. Kita vertus, jam įtarimų kelia siūlomų PKM kaina.

„Tačiau man nesuprantama, kodėl „Boxer“ kaina galimai net 35 proc. didesnė, negu kitų kompanijų siūlomi PKM“, – stebisi V.Tutkus.

Jo pareiškime taip pat tvirtinama, kad nėra aišku, kiek Lietuvos kariuomenei papildomai kainuos „Boxer“ aptarnavimas dalyvaujant tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje.

„Mano žiniomis, šiuo metu „Boxer“ naudojamos tik Vokietijos ir Nyderlandų kariuomenėse. Paprastai kalbant, naudojant „Boxer“ karinių operacijų rajone Lietuvai reikėtų savarankiškai dislokuoti pilną remonto bazę. O tai reiškia labai dideles papildomas išlaidas. Taigi, valstybei minėtas įsigijimas tikrai kainuos daugiau nei apie 0,5 mlrd. eurų. Kiek daugiau – priklausys nuo valstybės derybininkų“, – rašo V.Tutkus.

Jis teigė kaip asociacijos direktorius siekiąs, kad įsigijus ginkluotę, dalis jos aptarnavimo darbų būtų atliekama kartu su vietos pramonės įmonėmis.

„Iš kai kurių kompanijos ARTEC („Boxer“ atstovų – BNS) atstovų pasisakymų aš supratau, kad Lietuvos pramonei gali būti pasiūlytos tik antraeilės aptarnavimo paslaugos (pvz., dažymas, ratų keitimas ir pan.). Manau, kad ši ARTEC kompanijos bekompromisė pozicija yra susijusi su įsitikinimu, kad ji turi visišką politinės Lietuvos vadovybės paramą. Kompanija, matyt, yra įsitikinusi esanti nugalėtoja, o tai leidžia derėtis iš stipriojo pozicijos“, – rašo V.Tutkus.

Manau, kad ši ARTEC kompanijos bekompromisė pozicija yra susijusi su įsitikinimu, kad ji turi visišką politinės Lietuvos vadovybės paramą, – V.Tutkus. 

Praėjusią savaitę jis per spaudos konferenciją informavo, kad atsistatydina iš Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktoriaus pareigų dėl patiriamo spaudimo iš kai kurių finansinių grupių.

Atsargos generolas leitenantas V.Tutkus Lietuvos kariuomenės vado pareigas ėjo 2004-2009 metais.

Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tuomet teigta, kad galima sandorio suma siektų apie 1 mlrd. litų ir apimtų ne tik šarvuočių įsigijimą, tačiau ir priežiūrą, infrastruktūros pritaikymą, personalo paruošimą ir kt.

Mašinos būtų įsigyjamos 2016-2020-aisiais metais, jomis būtų aprūpinti du mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius