Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mariupolis – strateginis ir simbolinis Rusijos ir Donbaso kolaborantų pajėgų taikinys

Šeštadienį Mariupolis paskendo civilių kraujyje – „Grad“ ir „Uragan“ sistemomis teroristai atakavo rytinį šalies rajoną, užmušė 30 žmonių. Pradėdami Mariupolio puolimą, Rusijos ir Donbaso kolaborantų pajėgos pasirinko taikinį, kuris svarbus tiek strategiškai, tiek simboliškai, rašo Laisvosios Europos radijas.
Ukrainos karys Mariupolyje
Ukrainos karys Mariupolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Norėtų iš Ukrainos atimti srities sostinę

Azovo jūros uostas yra maždaug už 100 kilometrų nuo teroristų užimto Donecko. Mariupolis laikomas vienu svarbiausių elementų norint sukurti sausumos koridorių iš Rusijos į Krymą, kurį Kremlius aneksavo kovo mėnesį. 

Kadangi Mariupolį nuo Krymo skiria keli šimtai Ukrainos pajėgų kontroliuojamų kilometrų, tai, kad jį galima pasiekti jūra, ir tai, kad jis dabar yra laikomas simboliška regiono sostine, labai svarbu teroristams, mano analitikai.

„Kiekvienas miestas (ypač toks didelis ir turintis tokią simbolinę reikšmę), kurį praranda Kijevas, pakenkia Ukrainos pajėgų nusiteikimui ir padrąsina prorusiškus teroristus eiti tolyn“, – sakė karo ekspertas Oleksejus Melnykas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka birželio mėnesį Mariupolį paskelbė laikinąja Donecko srities sostine – kol Doneckas bus išlaisvintas. 

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje

Logistinė miesto svarba

Jeigu priešo pajėgoms pavyktų ir jie užimtų Mariupolį, miesto uostas jiems taptų neįkainojamos vertės – per jį Rusija galėtų dar lengviau tiekti paramą Donbase besikaunantiems teroristams, pridūrė O.Melnykas.

Mariupolio jūrų uostas praėjusiais metais priėmė 13 mln. tonų krovinių. Jis yra penktasis pagal dydį Ukrainos uostas, vertinant krovinių eismą, ir vienas labiausiai užimtų centrų Azovo jūroje.

„Jeigu teroristai jį užimtų, iš Ukrainos praktiškai būtų atimta visa Azovo pakrantė. Ne tik geografine, bet ir ekonomine prasme“, – teigė Maskvos Politinės ir karinės analizės instituto direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Chramčichinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

Mariupolio apšaudymas tikriausiai yra platesnės Rusijos strategijos dalis – Kremlius siekia susikurti kelią sausuma iki okupuoto Krymo, įspėjo O.Melnykas. Ypač, kai jau beveik visiškai nutolo kalbos apie galimą tilto iki užimto pusiasalio statybą.

„Dabar, panašu, sausumos koridoriaus sukūrimas yra svarbiausias tikslas“, – įsitikinęs specialistas.

Per Mariupolį, kuriame gyvena apie pusė milijono žmonių, taip pat eina daug svarbių kelių iš pasienio su Rusija gilyn į Ukrainą. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

Dabar priešas – per silpnas

Tačiau, pasak A.Chramčichino, nors Rusijos ir Donbaso kolaborantų pajėgos ir turi šansų užimti Mariupolį, iš Kijevo atimti ir Ukrainos pajėgų kontroliuojamas Zaporožės bei Chersono sritis jiems nėra galimybių. Bent jau vertinant dabartines jų pajėgas.

„Manau, tikrosios teroristų galimybės neišeina iš jų užimtos Donecko srities ribų“, – teigė A.Chramčicinas, pabrėždamas, kad sausumos koridoriaus scenarijus įmanomas tik teoriškai.

Priešui praėjusiais metais buvo pavykę trumpam užimti miestą, tačiau birželio mėnesį Ukrainos pajėgos nkartu su vietos gyventojais jį išlaisvino.

Teroristai kartu su Rusijos kariais vėl priartėjo prie Mariupolio rugpjūtį ir rugsėjį, tačiau Ukrainos kariai jų neprileido arčiau nei per 20 kilometrų nuo uosto. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Mariupolyje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius