-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuožmaus ukrainiečių bataliono „Tornado“ kariai įtariami žmonių kankinimu

Ukrainos teisėsauga sulaikė aštuonis savanorius karius, kurie įtariami kankinimais ir seksualiniais nusikaltimais Luhansko srityje. Visi sulaikytieji tarnavo Vidaus reikalų ministerijos specialiosios paskirties batalione „Tornado“, kurio pagrindinės užduotis – kontržvalgyba ir miestų šturmai. Kovo mėnesį 15min.lt parengė reportažą apie šį išskirtinį dalinį.
„Tornado“ kariai, sugrįžę iš patrulio
„Tornado“ kariai, sugrįžę iš patrulio / D.Pancerovo nuotr.

Trečiadienį Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sulaikė vienos „Tornado“ bataliono kuopos vadą Ruslaną Oniščenko, kuris prieš karą kultivavo kovos menus, ir dar septynis karius. 

„Jie įtariami padarę sunkius nusikaltimus“, – teigiama Ukrainos vidaus reikalų ministerijos ir Generalinės prokuratūros pranešime. 

Sulaikyti kariai įtariami darę seksualinius nusikaltimus ir kankinę sulaikytuosius.

Sulaikytas „Tornado“ bataliono kuopos vadas Ruslanas Oniščenka
„Tornado“ bataliono kuopos vadas Ruslanas Oniščenka

Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Anatolijus Matiosas sakė, kad „tornadai“ nusikaltimus darė organizuotai. Esą Luhansko srities Lisičansko miesto vidurinės mokyklos rūsyje savanoriai buvo įsirengę patalpas, kuriose mušė ir kankino sulaikytuosius. Teigiama, kad dalis jų patyrė seksualinę prievartą ir sunkius kūno sužalojimus. 

Tai ne pirmas kartas, kai „Tornado“ kariai patenka į Ukrainos teisėsaugos nemalonę.

Šių metų pradžioje „Tornado“ garnizono vadas, kurio šaukinys yra Batia, kelias savaites kalėjo Ukrainos saugumo tarnybos kalėjime. Jis buvo sulaikytas už karo taisyklių pažeidimus.

Prieš kelis mėnesius Ukrainoje pasklido gandas, kad esą dalis „tornadų“ buvo sulaikyti, nes kartu su separatistais dalyvavo kontrabandoje. Ši informacija oficialiai nebuvo patvirtinta.

D.Pancerovo nuotr./Batia laiko „grado“ liekaną
D.Pancerovo nuotr./Batia laiko „grado“ liekaną

Specialiosios paskirties batalionas „Tornado“ yra vadinamas vienu iš nuožmiausių Luhansko fronte, keliantis baimę priešams.

Šiame dalinyje tarnauja ir buvę milicijos pareigūnai, ir nuteistieji.

Daug karių save laiko tikraisiais kazokų tradicijų tęsėjais.

Šie kariai atlieka kontržvalgyba - priešakinėse linijose gaudo separatistų ir Rusijos armijos žvalgus. Taip pat atlieka miestų šturmus.

15min.lt lankėsi batalione „Tornado“ šių metų kovo mėnesį. Išsamų pasakojimą apie prieštaringai vertinamą dalinį, kuris kelia baimę separatistams, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius