Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rezervistus į mokymus skubiai šaukianti Baltarusija ruošiasi atremti Rusijos agresiją?

Baltarusijoje prasidėjo neįprastai skubus ir aktyvus kariuomenės rezervistų šaukimas į mokymus bei didelės karinės pratybos. Rezervistai ir kai kurie ekspertai teigia, kad Baltarusija taip reaguoja į vėl atsinaujinusius karo veiksmus Ukrainoje.
Baltarusijos kariai laikė „Raudonosios beretės“ egzaminą.
Baltarusijos kariai laikė „Raudonosios beretės“ egzaminą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos portalas gazeta.ru, remdamasis šaltiniais Baltarusijos Generaliniame štabe, praneša, kad Baltarusijos valdžia skubiai ėmė stiprinti gynybinę galią baimindamasi, kad kariniai veiksmai iš Rusijos agresiją patiriančios Ukrainos gali persimesti ir į Baltarusiją. Tiesa, oficialiai Baltarusijos gynybos ministerija tikina, kad veiksmų imtasi dėl padidėjusios grėsmės iš NATO pusės.


Rezervistų šaukimas šiuo metu intensyviai vyksta provincijoje. Minske kol kas to nėra. Spėjama, kad iš viso gali būti pašaukta apie 15 tūkst. rezervistų. Iš viso Baltarusijos karinėse pajėgose tarnauja apie 50 tūkst. žmonių.

Spėjama, kad iš viso gali būti pašaukta apie 15 tūkst. rezervistų. Iš viso Baltarusijos karinėse pajėgose tarnauja apie 50 tūkst. žmonių.

Pasak gazeta.ru šaltinių, kariniuose komisariatuose vyrus įspėja: tie, kurie į mokymus nepašaukti dabar, gali būti iškviesti bet kuriuo metu per artimiausius du mėnesius.

Rezervistai pasakoja, jog į mokymus jie šaukiami taip skubiai, lyg rytoj jau būtų laukiama karo. Vieni į mokymus išvežti kitą dieną po to, kai gavo šaukimą, kitiems nurodyta griežtai prisistatyti iki vasario 1 d. Mokymai truks apie mėnesį.

„Mobilizacija – tai adekvati Baltarusijos kariškių reakcija į karinių veiksmų pietryčių Ukrainoje suaktyvėjimą. Tai gali išvirsti į atvirą Rusijos karinę agresiją, kuri sukeltų grėsmę ir kitoms regiono valstybėms, taip pat ir Baltarusijai, – teigia baltarusių politologas Sergejus Marcelevas. – Negalima atmesti prielaidos, kad į karinį konfliktą įsikiš ir trečiosios šalys ar kariniai blokai.“

Sausio 23 d. Baltarusijos kariuomenė pradėjo dideles karines pratybas. Jos vienu metu vyksta šešiuose poligonuose.

Baltarusijos gynybos ministerija teigia, jog pratybos vykdomos reaguojant į augančią NATO karinę galią ir jos pajėgų didinimą šalia Baltarusijos esančiose Baltijos valstybėse.


Baltarusijos gynybos ministerija teigia, jog pratybos vykdomos reaguojant į augančią NATO karinę galią ir jos pajėgų didinimą šalia Baltarusijos esančiose Baltijos valstybėse.

Tačiau kai kurie ekspertai atkreipia dėmesį, kad Baltarusija ėmė skubiai didinti karinę parengtį prieš vasario 1-ąją, kai Baltarusijoje įsigalios nauja įstatymo „Apie karinę padėtį“ redakcija.

Anot jos, Baltarusija laikys karine agresija, jei jos teritorijoje pasirodys kariškiai be atpažinimo ženklų. Pernai taip elgėsi Rusijos kariuomenė, iš pradžių okupavusi, o vėliau aneksavusi Ukrainai priklausantį Krymą.

Baltarusija taip pat aktyviai ruošiasi įdiegti „teritorinės gynybos“ principus. „Teritorine gynyba“ užsiimtų ne reguliarioji kariuomenė, o „šiuolaikiniai partizanai“, kuriais gali tapti gerai apmokyti rezervistai.

Jų užduotis būtų neleisti agresoriui vykdyti „hibridinio karo“ skirtinguose šalies regionuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius