Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 21 /14:16

Rusijos ministras Sergejus Lavrovas prabilo apie slaptą susitarimą dėl Donecko oro uosto

Pablogėjus situacijai Rytų Ukrainoje, prezidentas Petro Porošenka sutrumpino vizitą Pasaulio ekonomikos forume Davose ir skrenda namo. Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius Oleksandras Turčynovas trečiadienį turi vykti į pačią antiteroristinės operacijos (ATO) zoną, rašo news.liga.net.
Suniokotas Donecko oro uostas iš viršaus
Suniokotas Donecko oro uostas iš viršaus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ATO atstovas Andrijus Lysenka informavo, kad pastarosiomis dienomis Donbaso regione situacija žymiai pablogėjo. Vis dar tęsiasi intensyvūs susirėmimai prie Donecko oro uosto, kur Ukrainos pajėgos kaunasi su prorusiškai teroristais ir Rusijos kariais. 

14.16 val. S.Lavrovas: yra slaptas susitarimas dėl Donecko oro uosto

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad dėl Donecko oro uosto, prie kurio verda intensyvūs mūšiai, yra susitarta.

„Kalbant apie Donecko oro uostą, detalių neminėsiu, tačiau pasakysiu, kad buvo susitarta kariniame lygmenyje tarp milicijos ir bendrojo Koordinacinio kontrolės centro, ir susitarimas neatšauktas. Visi apie tai žino“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Tada mums reikėjo visus slaptus pasiūlymus paviešinti, tačiau to daryti jie nenorėjo. Nežinau, ar čia kokia nors slapta diplomatija, bet mes nenorime paslaptyje laikyti tokių dalykų. Bus geriau, jei žmonės žinos, kas kontroliuoja oro uostą, ar tai teisinga, ar susitarta dėl to, ar ne“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras taip pat pareiškė, kad Rusijos partnerių Vakaruose bandymai ją izoliuoti esą neduos jokių rezultatų.

„Mes girdime nemažai pareiškimų iš mūsų partnerių Vakaruose apie tai, kad būtina Rusiją ir toliau izoliuoti. JAV prezidentas Barackas Obama palaikė įmanomu dalyku per vakarykštį kreipimasi į tautą pareikšti maždaug apie tą pat“, – sakė S.Lavrovas savo metinėje spaudos konferencijoje.

„Visi šie bandymai neduos rezultatų. Nepaisant tokios mūsų partnerių Vakaruose linijos, kaip savo kalboje Federaliniam Susirinkimui pabrėžė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Rusija niekada neis saviizoliacijos, įtarumo, priešų ieškojimo keliu“, – pažymėjo jis.

13.59 val. Sužeistas D.Jarošas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ultradešiniųjų grupuotės Dešinysis sektorius lyderis Dmytro Jarošas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ultradešiniųjų grupuotės Dešinysis sektorius lyderis Dmytro Jarošas

Donbase kovojantis Ukrainos savanoris pranešė, kad per teroristų ataką su „Grad“ sistemomis buvo sužeistas „Pravyj Sektor“ („Dešiniojo sektoriaus“) vadovas Dmytro Jarošas.

Savanoris savo žinutėje skelbia „Facebook“, kad nori užbėgti panikai ir neteisingų pranešimų lavinai už akių – D.Jarošas yra sužeistas, tačiau nesunkiai. 

„Liaudies deputatas Dmytro Jarošas lengvai sužeistas. Jį sužeidė salvinės raketų ugnies sistemos „Grad“ skeveldros. Kaulai sveiki, šiek tiek kliudyti minkštieji audiniai. Hospitalizuoti nėra būtinybės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė savanoris Romanas Donykas.

 

13.06 val. Žuvo vienas karys

A.Lysenka pranešė, kad antradienį ATO teritorijoje žuvo vienas ir buvo sužeista 40 Ukrainos karių.

12.51 val. O.Turčynovas: Rusija nori sunaikinti Ukrainą kaip valstybę

O.Turčynovas žurnalistams Charkove pareiškė, kad iš Rusijos į Ukrainą plūstančių teroristų ir karių tikslas – sunaikinti Ukrainą kaip valstybę, rašo „Unian“.

„Nepaisant to, kokius scenarijus gali mėginti įgyvendinti užpuolikai iš Rusijos, jų pagrindinis tikslas, žinoma, yra sunaikinti Ukrainos nepriklausomybę ir valstybingumą“, – sakė jis.

O.Turčynovas taip pat pažymėjo, kad Ukrainos karinis atsakas bus duotas atsižvelgiant į didėjantį pavojų – į Donbasą iš Rusijos atsiųstas pastiprinimas teroristams.

facebook.com/svyatoslav.tsegolko nuotr./Petro Porošenka
facebook.com/svyatoslav.tsegolko nuotr./Petro Porošenka

11.51 val. Žuvo mažiausiai penki civiliai

Susirėmimai nusinešė dar mažiausiai penkių civilių gyvybes, o 29 žmonės buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Taip pat auga nerimas dėl Doecko regione gyvenančių civilių. Teroristai, kuriems talkina Maskva, kaltinami rengiantys atakas iš gyvenamųjų teritorijų, kurios nukenčia nuo Ukrainos vyriausybės pajėgų atsakomosios ugnies.

„Donecke naktį tęsėsi artilerijos apšaudymas, – sakoma miesto administracijos pranešime. – Žuvo penki civiliai; 29 patyrė įvairaus sunkumo sužalojimų. Ryte kariniai veiksmai mieste tęsėsi. Visur buvo girdimi sunkiųjų ginklų šūviai.“

Teroristai sulaukė pastiprinimo

Reguliariosios Rusijos pajėgos taip pat atakavo Luhansko regione, teroristai apšaudo Ukrainos karių pozicijas. 

Iš viso antradienį nuo 6 iki 18 val. užregistruota 45 atakos prieš Ukrainos pajėgas. 

Dmitrijus Tymčukas pranešė, kad į Rytų Ukrainą teroristams atsiųstas pastiprinimas – tiek kariais, tiek karine technika. Vien tik į Donecko antradienį atvyko 12 naujų tankų.

Dideli susirėmimai vyko netoli Mariupolio – ten teroristai su tankais atakavo Ukrainos karius. D.Tymčuko nuomone, taip buvo stengiamasi pridengti persigrupavimo veiksmus.

D.Tymčukas taip pat pranešė, kad sunkiai sužeistieji išgabenami atgal į Rusiją. Kitus bandoma gydyti Donbaso vietos ligoninėse.

VIDEO: Situacija Rytų Ukrainoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius