Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos operatoriaus žūtis Rytų Ukrainoje: siųstas tam, kad būtų nušautas?

Pirmadienį Maskva pareiškė protestą po to, kai naktį Rytų Ukrainoje žuvo 68 metų televizijos „Pervyj kanal“ operatorius Anatolijus Klianas. Nors Rusija kaltina Ukrainos pajėgas specialiai šaudžius į „persekiojamus“ žurnalistus, liudininkai teigia, kad šis įvykis galėjo būti surežisuotas tam, kad padėtų Rusijai informaciniame kare.
Anatolijus Klianas
Anatolijus Klianas / 1tv.ru nuotr.

A.Klianas žuvo, kai Ukrainos pajėgos atidengė ugnį į autobusą, kuriuo važiavo žurnalistai ir Ukrainos karių motinos, teigia „Pervyj kanal“.

Autobusu važiavęs kitas žurnalistas „Mashable“ papasakojo kitokią versiją. Anot jo, nors incidentas be abejonės yra tragiškas, visa tai buvo panašu į spektaklį

Televizijos teigimu, taikos ženklais pažymėtu autobusu šauktinių motinos buvo vežamos aplankyti savo sūnų, kurie buvo užsibarikadavę kariniame dalinyje. Autobusas, kuriuo vyko moterys ir žurnalistai, atsitraukė, kai buvo apšaudytas artėdamas prie bazės. Kiek nuvažiavęs jis sustojo ir vairuotojas išleido žmones. Anot Rusijos televizijos, tuomet vienas keleivis užsidegė cigaretę, o iš Ukrainos pajėgų pusės buvo atidengta ugnis. A.Klianas žuvo, kai kulka pataikė jam į pilvą. Autobuso vairuotojas, kuris vilkėjo karinę uniformą su Šv. Georgijaus juostele, žuvo pašautas į kaklą.

Tokia yra „Pervyj kanal“ versija. Tačiau autobusu važiavęs kitas žurnalistas „Mashable“ papasakojo kitokią versiją. Anot jo, nors incidentas be abejonės yra tragiškas, visa tai buvo panašu į spektaklį.

Rusas žurnalistas „Mashable“ tai sakė išdėstė su sąlyga, kad jo tapatybė nebus atskleista – jis bijo, kad susilauks keršto iš kolegų ir prorusiškų teroristų.

„Važiuojant aš kelių motinų klausinėjau apie jų sūnus, ir atrodė, kad jos nieko apie savo vaikus nežino“, – sakė žurnalistas. Dar daugiau, jis prisipažino manantis, kad šis įvykis tikriausiai buvo provokacija siekiant dar labiau padidinti įtampą tarp Maskvos ir Kijevo.

 

Kas yra „Giurza“, kuris žurnalistus pakišo po kulkomis?

Rusiškojo „Forbes“ žurnalistas Orhanas Džemalas viešai taip pat suabejojo Rusijos kanalo pateikiama versija. Anot jo, vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ atstovai galėjo specialiai pasiųsti žurnalistus ten, kur jiems buvo didelė tikimybė žūti.

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ atstovai galėjo specialiai pasiųsti žurnalistus ten, kur jiems buvo didelė tikimybė žūti

O.Džemalas rašo, kad sekmadienį teroristai puldinėjo Ukrainos kariuomenės dalinį Donecke. Po paskutinio puolimo, kuris atrodė ne kaip rimtas mėginimas, o tik kaip provokacija, apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ atstovas sukvietė žurnalistus prie administracijos pastato.

Jaunas vyras, prisistatęs kaip „Giurza“, žurnalistams paaiškino, kad jie visi gali būti vežami į karinį dalinį Spartako miestelyje, kur savo sūnų važiuos aplankyti motinos. Anot jo, su Ukrainos dalinio vadu bus siekiama susitarti, kad ukrainiečiai pasiduos be kovos. „Karių motinos atvyks su plakatais, taip sukurdamos papildomą psichologinį spaudimą. Jūs galėsite nufilmuoti išskirtinę medžiagą. Aš vesiu derybas – turiu tam patirties“, – žurnalistams aiškino „Giurza“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas riaušininkas Donecke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas riaušininkas Donecke

Žurnalistams buvo pasiūlyta susėsti į autobusą, tačiau O.Džemalas rašo, kad jam nuojauta pakuždėjo geriau vykti taksi kartu su kolegomis iš „LifeNews“.

Jie pirmieji atvyko į vietą ir sustoję kelyje laukė „Giurzos“ ir viso autobuso. Žurnalisto teigimu, jie tyliai išlipo iš automobilio, išjungė šviesas, tačiau akivaizdu, kad buvo pastebėti, nes po trijų minučių į automobilį buvo atidengta ugnis. Žurnalistams pavyko nušliaužti į saugią vietą, iš kurios ir matė incidentą, kurio metu žuvo jų kolega.

Visi ten buvusieji – be jokių išimčių – supranta, kad jie buvo specialiai pakišti po kulkomis

Autobusui artėjant prie bazės vairuotojas pro langą iškėlė baltą šaliką ir pasuko karinio dalinio link. Tačiau į jį netrukus taip pat buvo atidengta ugnis. Vairuotojas buvo sužeistas į kaklą, o A.Klianas gavo mirtiną kulką į pilvą. Pirmadienio vakare Rusijos žiniasklaida pranešė, kad vairuotojas vėliau žuvo.

O.Džemalas rašo, kad be abejonės iš Rusijos pusės po šio incidento bus gausu pareiškimų apie „nežmoniškus Kijevo fašistus, kurie šaudo į žurnalistus“. Tačiau jis tvirtina, kad visi ten buvusieji – be jokių išimčių – supranta, kad jie buvo specialiai pakišti po kulkomis. „Ne be reikalo šis karas vadinamas informaciniu: apšaudytas pilnas autobusas žurnalistų yra taip pat propagandos pergalė – ne prastesnė nei pasidavęs karinis dalinys“, – rašo žurnalistas.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ pasmerkė šį incidentą, tačiau taip pat suabejojo „žurnalistų persekiojimo“ versija. Kodėl žurnalistai ir karių motinos naktį buvo vežami autobusu į pavojingą teritoriją? Nors ir skelbiama, kad vairuotojas mojavo baltu šaliku, negi jis švietė tamsioje naktyje? Todėl suprantama, kad Ukrainos pajėgos įtarė, jog autobusu vyksta teroristai.

„Donecko liaudies respublikos“ „premjeras“ Aleksandras Borodajus vėliau aiškino, kad žurnalistų kelionę organizavo kažkokia iniciatyvinė grupė, kuri apie tai net nieko nepasakė jiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius