Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 11 /09:21

Šauktinių sąrašus KAM gali tekti sudaryti iš naujo

Karo prievolės komplektavimo specialistams pastebėjus nedidelę techninę klaidą, susijusią  su 2016 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją  pradinę karo tarnybos sąrašų sudarymu, pirmadienį bus sprendžiama, ar sudaryti visą sąrašą iš naujo, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Renginio akimirka
Priesaika / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Pirmadienį Krašto apsaugos ministerijoje skubiai sušauktas 2016 m. šaukimo organizavimo komisijos ir visuomenės stebėtojų, dalyvavusių sausio 7 d. sudarant šaukimo sąrašus, posėdis. 

Posėdžio dalyviai turės bendrai priimti sprendimą, ar taisyti  pastebėtą  klaidą ir koreguoti tik vieną iš  šešių – Vilniaus regiono – sąrašą, ar sudaryti visus šešis 2016 m. šaukimo sąrašus iš naujo.

Dėl techninės ir žmogiškosios klaidos į Vilniaus regiono 2016 m. šaukimo sąrašą nepateko naujai įsteigtų Trakų, Ignalinos ir Šalčininkų karo prievolės teritoriniams padaliniams priskirti karo prievolininkai. Šie padaliniai buvo įsteigti 2016 m. sausio 1 d.

Dėl asmens duomenų apsaugos posėdis yra uždaras. Apie priimtą sprendimą ministerija informuos pasibaigus posėdžiui.

Turėjo paskelbti sąrašą

Pirmadienį Krašto apsaugos ministerija turėjo paskelbti šių metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašus – pagal juos šaukimo nurodymai būtų išsiųsti 30 228 karo prievolininkams, tačiau tarnybą atliktų 3 tūkst. šauktinių.

Kaip ir pernai, šeši sąrašai pagal regionus sausio 7 dieną buvo sudaryti naudojant kompiuterių programą, o procesą stebėjo dešimt visuomeninių organizacijų atstovų.

Skirtingai nei 2015 metais, šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 metų sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės 2016 balandžio 4 dieną. Paskutiniai šaukimo etapai įvyks spalį, kai bus pašauktas didžiausias šauktinių skaičius – per 1,3 tūkst. karių.

Po sąrašų paskelbimo nuo pirmadienio savo noru tarnybai atlikti registruotis toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į šaukimo sąrašus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka

2015 metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pristatyta 3010 karių, iš jų 2133 savanoriai ir 877 –  į 2015 metų šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarką atlikti pareiškę karo prievolininkai. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tikisi, kad ir šiemet savo noru ateisiančių tarnauti užteks užpildyti šauktinių kvotai.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 pavasarį. Šauktinių kariuomenė skirta greitam kariuomenės dalinių užpildymui ir parengtojo rezervo rengimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius