Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys galimi tolesnių Rusijos ėjimų Ukrainoje scenarijai

Prieš metus įvykdyta Krymo pusiasalio aneksija ir Rusijos pakurstytas konfliktas jau nusinešė daugiau nei 6000 gyvybių. Kol Kremlius kariais, pinigais ir ginkluote remia kolaborantus Rytų Ukrainoje, tačiau nepripažįsta tiesioginio dalyvavimo kare, Vakarų lyderiai svarsto – koks bus kitas Rusijos ėjimas?
Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos kariai Ukrainoje / Socialinių tinklų nuotrauka

JAV apskaičiavimu, maždaug 12 000 Rusijos karių ir karininkų šiuo metu veikia Ukrainos teritorijoje. Praėjusią savaitę išleistas pranešimas atskleidžia Rusijos intervencijos Ukrainoje mastus.

JAV įsikūręs geopolitinės analizės centras „Stratfor“ savo pranešime pristato tris galimus Rusijos karinių veiksmų scenarijus.

1. Sausumos tilto scenarijus

Rusija nuo jos armijos ir kolaborantų kontroliuojamo Donecko stumiasi per strategiškai labai svarbų, Ukrainos kariuomenės ginamą Mariupolio uostamiestį į Vakarus Chersono link. Taip būtų sukurtas sausumos tiltas, jungiantis Rusiją ir aneksuotą Krymo pusiasalį.

Tam reikėtų nuo 24 iki 36 tūkst. karių, operacija truktų nuo 6 iki 14 dienų. Kijevas ir Vakarai jau perspėjo dėl tūkstančių Rusijos pajėgų telkimo pietvakarių Rostovo regione netoli Ukrainos sienos ir tarp Kremliaus remiamų kolaboranttų, įsikūrusių netoli rytinio Mariupolio pakraščio.

Sausumos tiltas suteiktų Maskvai beveik 300 km kranto liniją ir leistų kontroliuoti visą priėjimą prie Azovo jūros bei toje teritorijoje esančių naftos ir dujų rezervų.

2. Atakos iš flango scenarijus

Antrasis scenarijus: Tam, kad sujungtų Rusiją su dar 1992-aisiais nuo Moldovos atsiskyrusia Padniestre, Kremlius gali bandyti užimti visą pietinę Ukrainos dalį.

Tam prireiktų nuo 40 iki 60 tūkst. karių, vykstančių 680 km tam, kad užimtų 103 600 kvadratinių kilometrų teritoriją. Operacija truktų nuo 23 iki 28 dienų.

Toks ėjimas suduotų labai skaudų smūgį Ukrainai, nes paliktų ją be priėjimo prie Juodosios jūros ir labai svarbaus Odesos uostamiesčio. Taip pat būtų sukurtas kelias iš Rusijos į Padniestrę.

3. Rytų Ukrainos atkirtimo scenarijus

Trečiasis galimas scenarijus: Rusija gali bandyti užimti visą Rytų Ukrainą iki pat Dniepro upės, įskaitant ir Kijevą. Tokiai operacijai prireiktų didžiulių pajėgų – nuo 91 iki 135 tūkst. karių. Tai būtų pats ambicingiausias ėjimas.

Nepakankamos Rusijos pajėgos

Bet kuriuo atveju, įvykdžius tokį puolimą ir norint apsiginti, reiktų dar daugybės tūkstančių karių.

Anot „Stratfor“ pranešimo, žinant Rusijos karinius ir finansinius išteklius, tai būtų didžiulis iššūkis: „Akivaizdu, kad kariniai ir finansiniai ištekliai yra nepakankami, nes Rusija jau metus užstrigusi tame pačiame lygyje. Panašu, kad kariuomenės pajėgumas tęsti operacijas jau pasiekė limitą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius