Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje žuvę Rusijos kariai tiesą pasako savo artimųjų lūpomis

Į viešumą patenka vis daugiau informacijos, įrodančios, kad Ukrainoje kovoja Rusijos kariuomenė. „Reuters“ rado daugybę liudininkų, kurie liudija, jog Rusijos valdžia begėdiškai meluoja ne tik pasauliui, bet ir savo piliečiams.
Rusijos kariai netoli Ukrainos sienos
Rusijos kariai netoli Ukrainos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Pavolgio regione gyvenančiai Jelenai Tumanovai karste atvežė jos sūnaus kūną.

Antonui Tumanovui buvo 20 metų, jis tarnavo Rusijos armijoje Čečėnijoje.

Dokumentai, kurie buvo įteikti kartu su kūnu, sukėlė daug klausimų: kaip ir kur žuvo jos sūnus, kodėl Rusijos valdžia neigia, jog Ukrainos teritorijoje šeimininkauja Rusijos kariuomenė.

Nuotr. iš „VKontakte“/Antonas Tumanovas
Nuotr. iš „VKontakte“/Antonas Tumanovas

Medicinos pažymoje rašoma, kad vaikinas mirė nuo skeveldros padarytų žaizdų, kad jis nukraujavo. Tačiau kaip tai įvyko, nenurodoma.

Su motina bendravę žmogaus teisių gynėjai teigė, jog dokumentuose neparašyta, kur žuvo A.Tumanovas.

„Medicinos pažymoje rašoma, kad vaikinas mirė nuo skeveldros padarytų žaizdų, kad jis nukraujavo. Tačiau kaip tai įvyko, nenurodoma“, – sakė Žmogaus teisių tarybos (SPČ) prie Rusijos Federacijos prezidento narys Sergejus Krivenka.

„Reuters“ nepavyko pasikalbėti su J.Tumanova, tačiau naujienų agentūros žurnalistai matė dokumentus.

Mirė ant operacinio stalo

Žuvusio kario būrio draugai papasakojo S.Krivenkai ir tarybai priklausančiai Elai Poliakovai, kad A.Tumanovas žuvo rugpjūčio 13 dieną prie Ukrainos Snižnės miesto.

Šiuose mūšiuose, anot kareivių, žuvo apie šimtas Rusijos kareivių iš 18-osios Motorizuotos brigados karinio dalinio 27777, kuri įsikūrusi prie Čečėnijos sostinės Grozno.

Su žuvusiuoju tarnavęs 23 metų Rolanas „Reuters“ papasakojo, kad jo draugas mirė ant operacinio stalo, jį sužeidė raketos skeveldra. Rolanas tik per plauką pats liko gyvas – kai pataikė raketa, jis, savo laimei, buvo šarvuotyje. Anot jo, nuo raketos žuvo ne tik A.Tumanovas, bet ir dar vienas karys, vardu Robertas.

Buvau šarvuočio viduje, tačiau liukas buvo atviras, mane apkurtino ir šie tiek sukrėtė smegenis. Antonas ir Robertas buvo lauke, du trys žingsniai nuo šarvuočio, jie paprasčiausiai nespėjo pasislėpti. Robertas žuvo vietoje, Antonui suteikėme pirmąją pagalbą, jis mirė vėliau, operuojamas.

„Buvau šarvuočio viduje, tačiau liukas buvo atviras, mane apkurtino ir šie tiek sukrėtė smegenis. Antonas ir Robertas buvo lauke, du trys žingsniai nuo šarvuočio, jie paprasčiausiai nespėjo pasislėpti. Robertas žuvo vietoje, Antonui suteikėme pirmąją pagalbą, jis mirė vėliau, operuojamas“, – pasakojo Rolanas. Vaikinas patirtą traumą gydosi namuose Krasnodaro krašte.

Žmogaus teisių gynėjai ir kariai teigia, kad Ukrainoje pastaruoju metu žuvo dar 15 Rusijos karių, keli šimtai kareivių gydomi ligoninėse.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šią savaitę sakė, kad Rusija atitraukė didžiąją dalį savo karių iš Ukrainos teritorijos, tačiau ketvirtadienį NATO pareigūnas pareiškė, kad Ukrainos teritorijoje šiuo metu vis dar yra apie 1 tūkst. Rusijos karių.

Faktas, kad Rusijos kariai žūsta kare, kuriame jie esą nedalyvauja, Rusijai tapo problema.

Pastarosiomis savaitėmis plačiai pasklido informacija apie karstuose namo pargabenamus jaunus karius. Pokalbiuose apie tai justi ankstesnių Rusijos karų Čečėnijoje ir Afganistane aidai.

Atviro įsiveržimo į Ukrainą rusai nepalaiko, prokremliško fondo „Visuomenės nuomonė“ apklausa parodė, kad 57 proc. rusų remia Donecko ir Luhansko teroristus, tačiau tik 5 proc. apklaustųjų pasisakė už tiesioginį Rusijos kariuomenės įsiveržimą į Ukrainą.

Rusijos valdžia atkakliai triūsia bandydama užtildyti skundus dėl Ukrainoje žuvusių rusų, o Kremlius ir toliau neigia, kad Ukrainoje yra Rusijos karių.

Ukrainos saugumo nuotr./Sulaikyti rusų kariai
Ukrainos saugumo nuotr./Ukrainoje sulaikyti rusų kariai

Keli klausimus – esi užsienio agentas

S.Krivenka ir E.Poliakova, kuri vadovauja Rusijos karių motinų organizacijai Sankt Peterburge, kreipėsi į tyrėjus prašydami paaiškinti, kaip prie Snižnės miesto žuvo Rusijos kariai. Tačiau iki šiol – jokio atsakymo.

Po skundo pateikimo Vladimirui Putinui atskaitingas Tyrimo komitetas E.Poliakovai pranešė, kad jos organizacija, veikianti nuo 1991 metų, yra „užsienio agentas“.

Šį terminą V.Putinas įvedė 2012 metais, jis skirtas paramą iš užsienio gaunančioms organizacijoms, kurios užsiima politine veikla. Juo bandoma diskredituoti Kremliaus kritikus.

E.Poliakova teigia, kad organizacija taip pavadinta buvo dėl to, kad ji pirmoji interviu „Reuters“ apkaltino Maskvą dėl Rusijos karių žūčių, be to, ji visada turėjo tvirtą poziciją dėl Krymo aneksijos.

Kremliaus oficiali versija – Ukrainoje nėra Rusijos karių. Kijevas tvirtina, kad Rusijos kariuomenė per paskutines savaites padėjo teroristams atmušti Ukrainos pajėgas ir atvėrė teroristams kelią prie jūros.

Ligoninės užtvindytos sužeistais kariais

„Reuters“ pavyko rasti žmonių, kurie žino apie sužeistus Rusijos karius Ukrainoje. Jų pasakojimai leido susidaryti nuomonę, kokius nuostolius šiame kare patyrė Rusijos kariuomenė.

Karo medikas „Reuters“ pasakojo, kad karo ligoninėse Maskvos, Leningrado ir Rostovo srityse gydomi šimtai sužeistų karių.

„Dažniausiai jie atvežami į Rostovą ir Maskvą“, – sakė jis.

Rostovo srities ligoninėje jį operavo, paskui išsiuntė į Maskvą, nes ligoninėje nebebuvo laisvų vietų, tačiau ir Maskvos ir Sankt Peterburgo ligoninėse nėra vietų, nes jos užpildytos Ukrainoje kariavusiais žmonėmis.

Informacinių technologijų specialistas Sergejus Kozlovas papasakojo, kad jo sūnėnas desantininkas, tarnaujantis Uljanovske, rugpjūčio 24 dieną buvo išsiųstas į Ukrainą.

Vos peržengęs sieną jis pateko į susišaudymą ir prarado koją. „Rostovo srities ligoninėje jį operavo, paskui išsiuntė į Maskvą, nes ligoninėje nebebuvo laisvų vietų, tačiau ir Maskvos ir Sankt Peterburgo ligoninėse nėra vietų, nes jos užpildytos Ukrainoje kariavusiais žmonėmis“, – sakė jis.

Vitalijumi prisistatęs taksistas iš Maskvos „Reuters“ pasakojo, kad jo sūnų taip pat išvežė kariauti į Ukrainą. Taksi automobilyje kabo dvidešimtmečio sūnaus nuotrauka. „Jis ten išsiųstas neteisėtai, kautis teroristų pusėje. Jis sakė, kad turėtų grįžti rugsėjo 20 dieną. Skaičiuoju dienas“, – sakė jis.

Vitalijus teigė, kad jo sūnų norėjo priversti tapti kariu, dirbančiu pagal sutartį, kad teisiškai jis galėtų būti išvežtas į kitą šalį, nes šauktinių išvežti negalima. Jo sūnus atsisakė, tačiau vis tiek buvo išvežtas.

„Jį aprengė kaip maištininką kad niekas nesuprastų, jog jis yra karys, ir išvežė“, – pasakojo Vitalijus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų šarvuočai su „žaliais žmogeliukais“ netoli Kramtorsko miesto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų šarvuočai su „žaliais žmogeliukais“ netoli Kramtorsko miesto

„Nėra jokios sienos – tik saulėgrąžų laukas“

Kartu su žuvusiu A.Tumanovu Ukrainoje tarnavęs Rolanas pasakojo, kad jis 10 dienų Ukrainoje dalyvavo kariniuose veiksmuose.

Grįžęs į namus Krasnodaro krašte jis pasakojo, kad kariuomenės vadai pasiūlė vykti į Ukrainą. Rolanas sutiko, nes jam svarbi kario priesaika, be to, jis norėjo apginti rusakalbius gyventojus nuo Ukrainos pajėgų, kurias Rusijoje paprastai vadina fašistais.

Ukrainą jis su kitais kariais atvyko krovininiu automobiliu be numerių.

Jam buvo suteiktos apmokamos atostogos. „Aš norėjau nublokšti neonacius ir fašistus gilyn į Ukrainą, arba juos sunaikinti, kad nuo šio blogio būtų išlaisvinti rusakalbiai“, – sakė jis.

Vaikinas pasakojo, kad į Ukrainą jis su kitais kariais atvyko krovininiu automobiliu be numerių.

„Mus pasitiko sukilėliai iš Ukranos pusės, jie mus palydėjo. Iš tiesų, nėra jokios sienos – tik saulėgrąžų laukas. Iš vienos pusės Rusija, iš kitos – nebe Rusija“, – kalbėjo jis.

Nepriklausoma naujienų agentūra „Doždj“ bandė sudaryti Ukrainoje žuvusių ir sužeistų Rusijos karių sąrašą. Tačiau tikslus skaičius Ukrainoje kovojančių karių lieka nežinomas.

Pranešė apie žuvusį sužadėtinį

Rusijos Gynybos ministerija kategoriškai neigia, jog kariai apskritai yra Ukrainoje.

Socialiniame tinkle „Facebook“ yra sukurta grupė „Krovinys 200” – šiuo terminu nuo dar nuo sovietmečio vadinami karstuose namo pargabenti Rusijos kariai. Jame rusai dalijasi informacija apie žuvusiuosius Ukrainoje.

Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų
Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų

Viena šios grupės įkūrėjų Jelena Vasiljeva kaltina Rusijos Federalinę saugumo tarnybą (FST) bandant sutrukdyti dalintis informacija. Anot jos, pastaruoju metu tinklalapis patiria nuolatines kibernetines atakas. Ji tuo įtaria FSB.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad dabar Rusijos valdžiai geriau nei Čečėnijos karo metu sekasi užgniaužti informaciją apie kariuomenės veiksmus Ukrainoje.

Rugpjūčio pabaigoje Pskove iš kapinių buvo išvyti žurnalistai bandę užfiksuoti žuvusių Ukrainos karių laidotuves.

Pilietinė visuomenė dabar yra labai silpna. Visa sistema yra uždara. Uždaroje sistemoje visi viską slepia – tyrėjai, medikai.

Ukrainiečių žurnalistas Romanas Bočkala „Facebook“ paskelbė Rusijos karių dokumentų, rastų Ukrainoje po mūšio, nuotraukas.

Rusijos politikas „Reuters“ pasakojo, kad po to, kai jis viešai papasakojo apie desantininkų laidotuves Pskove, jį žiauriai sumušė.

„Pilietinė visuomenė dabar yra labai silpna. Visa sistema yra uždara. Uždaroje sistemoje visi viską slepia – tyrėjai, medikai“, – sakė J.Poliakova.

Tačiau net ir veikiant tokiai sistemai, informacija patenka į viešumą.

22 metų Julijai Ganijevai rugsėjo 4 dieną paskambino neprisistatęs pareigūnas ir pranešė apie jos sužadėtinio Alekso Zasovo mirtį.

„Oficialiai man buvo pranešta, kad jis žuvo Rusijoje, tačiau iš tiesų, jis žuvo Ukrainoje. Aš susisiekiau su kartu tarnavusiais kariais, jie patvirtino, kad jis žuvo Ukrainoje“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius